Annonce
Skjern

Se video: Skjern-trykkeriet Strandbygaard er i fuld gang med at trykke én million stemmesedler

For første gang nogensinde skal Strandbygaard i Skjern trykke Region Midtjyllands stemmesedler til regionsrådsvalget. Det er en opgave med mange sikkerhedsprocedurer, og denne gang sætter vælgerne kryds på en bæredygtig stemmeseddel.

SKJERN: - Ude i produktionen griner de lidt af mig, når jeg kommer og siger, at den dør skal være lukket.

Erik Nielsen tager ingen chancer. Han er sælger hos trykkeriet Strandbygaard i Skjern, og når man får en meget betroet opgave ind, så skal alt være mere end bare i orden.

Det skal være intet mindre end perfekt, og lige nu føres der streng kontrol med, hvem og hvad der bevæger sig rundt på trykkeriets adresse på Jægervej, og hvem der har at gøre med opgaven.

Annonce

Firmaet er sikkerhedsgodkendt af myndighederne - de må ikke oplyse hvilke myndigheder - til at udføre særlige opgaver for det offentlige.

Flemming Søby Jensen står ved maskinen og holder øje med produktionen. Af og til tager han en stemmeseddel ud til kvalitetskontrol. Maskinen kan trykke 25.000 sedler i timen. Foto: Christian Baadsgaard

Og det er altså en særlig opgave at skulle trykke stemmesedlerne til regionsrådsvalget i Region Midtjylland. Tirsdag formiddag gik trykningen af 1.004.000 stemmesedler i gang.

Sikker på papiret

Det kræver 32 ton papir, og da Strandbygaard vidste, at opgaven kom, handlede det om at være på den sikre side.

På trykkeriet fornemmede man, at der nok godt kunne komme papirmangel, når alt skulle i gang efter corona-nedlukningen, men ingen havde regnet med, at leveringstiden gik fra fire uger til to måneder.

På hvert ark er der plads til to stemmesedler. Papiret kan i øvrigt genbruges. Foto: Christian Baadsgaard

- Vi er ret godt tilpas med at have været forsigtige på den jyske måde. Ellers skulle vi have været ude at støvsuge markedet for papir, og så kunne vi jo godt have regnet ud, hvad prisen ville være, fortæller Erik Nielsen.

Det kræver 32 tons papir at løse opgaven. Her ses en del af råvarerne. Foto: Christian Baadsgaard

Demokratiet rummede også en vis usikkerhed. For hvor mange partier og lister stillede op, og hvor lang skulle stemmesedlen i givet fald være?

Det var der ingen, der vidste i maj, så der blev ikke taget nogen risiko. Maksimalt kunne stemmesedlen blive en meter lang, og derfor blev der også købt papir hjem i den størrelse. Dog endte mængden af kandidater med at være på 86 centimeter.

Annonce

Tælles tre gange

Men det var ikke nok at være på den sikre side med papiret.

Strandbygaard har netop fået ordnet taget på bygningen, og renoveringen blev planlagt, så taget over den fem-farvede trykmaskine var ordnet til trykstart. Og for at være endnu mere sikker har maskinen stået stille et stykke tid i forvejen, så den var klar til at kunne trykke 25.000 stemmesedler i timen.

Og foranstaltningerne stopper ikke med trykningen. Derefter skal stemmesedlerne pakkes i æsker med 100 i hver, og når der bliver sagt 100, så er det ikke 99 eller 101.

Begivenheden bliver filmet til Region Midtjyllands sociale medier. Foto: Christian Baadsgaard

- Jeg brugte fire sider i tilbudsmaterialet på at fortælle om vores optælling. Jeg kan ikke komme ind på her, hvordan vi gør, men jeg kan sige, at proceduren består af tre led, og det er både maskinelt, vægtmæssigt og menneskeligt, forklarer Erik Nielsen.

Jeg brugte fire sider i tilbudsmaterialet på at fortælle om vores optælling. Jeg kan ikke komme ind på her, hvordan vi gør, men jeg kan sige, at proceduren består af tre led, og det er både maskinelt, vægtmæssigt og menneskeligt.

Erik Nielsen, sælger hos Strandbygaard.

Når stemmesedlerne er pakket, skal de fragtes ud til kommunerne. Det foregår med et udvalgt transportfirma, der også er sikkerhedsgodkendt - og naturligvis med to chauffører på for en sikkerheds skyld.

Annonce

Bæredygtige stemmesedler

Strandbygaard har trykt stemmesedler gennem mange år, men det er første gang, at trykkeriet har vundet opgaven for Region Midtjylland.

Sælger Erik Nielsen er ansvarlig for opgaven. Han sikrer, at alt forløber efter planen. Foto: Christian Baadsgaard

Trykkeriet slog i udbuddet på at kunne levere bæredygtige stemmesedler. Normalt bliver stemmesedlerne trykt på gennemfarvet gult papir, men der er bare det med den type papir, at det ikke kan genbruges ret godt, når det er gennemfarvet.

Et stykke hvidt papir kan genbruges 10 gange, inden det til sidst bliver til æggebakke-pap. Gennemfarvet gult papir går direkte til stadiet før æggebakker.

I stedet har Strandbygaard trykt den gule farve på det hvide papir, så stemmesedlen beholder sin traditionelle farve, men samtidig kan genbruges langt bedre.

Trykningen af stemmesedlerne samler en del interesse. Her er det Torben Møller fra DR Midt Vest i Holstebro, som er i gang med at tage fotos til et indslag. Foto: Christian Baadsgaard

På hvert ark papir er der i øvrigt plads til to stemmesedler, og da sedlen er 86 centimeter lang, bliver de resterende 14 centimeter skåret af og brugt til genbrug.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Skjern For abonnenter

Bent blev overrasket, da han nærstuderede sin elregning: Bor i vindmølleland men får strøm fra atomkraftværker

Ringkøbing-Skjern

Karaktererne er helt i top: Ringkøbing-Skjern er de små og mellemstore virksomheders paradis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern: Fra 395.000 til 3,6 millioner

Ringkøbing IF

Minut for minut: Genlæs Ringkøbing IFs fortjente sejr på 2-0 over VRI - uden at spille prangende

Sport For abonnenter

Ingen straffekast og syv udvisninger: Rækker Mølle Håndbold mødte stor modgang mod VRI

Skjern

Uheld midt i Skjern: Tre biler stødt sammen

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

IPL i Lem, Mil-tek i Tim og Søndervig Supermarked kæmpede om "Erhvervsprisen 1996”, en tilskuer på Tim Stadion blev ramt i nakken af en fodbold og besvimede - og andre glimt fra gamle dage

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vinteren bliver en dyr omgang: Vestjyske energidirektører ønsker at bruge lokalt produceret strøm i nærområdet

Ringkøbing-Skjern

Se billederne: Sådan tog vi hul på efterårsferien

Annonce