Annonce
Ringkøbing-Skjern

Se video: Omsorgsmusikant spiller udenfor lukket plejehjem

Plejehjemmene og mange private hjem er lukkede for besøgende og gæster, men det afholder ikke Susanne Jensen Dahl fra at spille for beboerne og bidrage med lidt adspredelse i hverdagen under coronaudbruddet.

SPJALD/LEM: "Katinka, Katinka luk vinduet op."

Susanne Jensen Dahl, der kalder sig "Omsorgsmusikanten", havde iklædt sig lange underbukser, skibukser og to trøjer, da hun tirsdag lagde vejen forbi Rosenlunden i Lem.

Hun plejer at spille til erindringsdans inde på plejehjemmene. Det er dog imidlertid ikke muligt at komme indendøre, mens coronaen raser, men det afholder hende ikke fra stadig at møde op med sit keyboard og spille for plejehjemsbeboerne, der lytter med fra de åbne vinduer.

- Det handler om at skabe stjernestunder. Plejepersonalet gør selvfølgelig, hvad de kan, men de har ikke oceaner af tid til at gøre en forskel, så jeg tænkte, at jeg ville komme, hvis de havde tid, siger Susanne Jensen Dahl.

Annonce

Omsorgsmusikanten

  • Hedder Susanne Jensen Dahl
  • Bor i Væggerskilde
  • Er uddannet social- og sundhedshjælper
  • Blev i september selvstændig med Omsorgsmusikanten
  • Spiller på plejehjem, institutioner, hos døende som musikalsk vågevagt og til fester

Masseaflysninger

Hendes kalender blev pludselig rømmet for aftaler, da statsministeren onsdag den 11. marts holdt pressemødet, hvor hun erklærede landet delvist lukket og forbød forsamlinger på flere end 100 personer, der sidenhen er blevet til 10 personer.

- Jeg havde en fast plan, inden alt det her skete. Jeg havde meget travlt i marts, hvor jeg havde omkring 50 arrangementer, som pludselig blev til nul, siger Susanne Jensen Dahl og fortsætter:

- Men så fik jeg den idé, at jeg jo sagtens kunne komme ud og så holde mig uden for. Der er ikke noget til hinder for, at jeg kan komme og spille udenfor ved plejehjem og andre steder.

Hun kontaktede derfor de plejehjem i Vestjylland, hvor hun normalt spiller, og indviede dem i sin idé.

- Jeg har lige pludselig fået travlt igen. Jeg havde to steder i går og to i dag, og så skal jeg spille både i morgen og i overmorgen, fortæller omsorgsmusikanten.

Musikalsk hilsen

Men selvom de tomme pladser i kalenderen er blevet færre, er det begrænset, hvor meget musikeren tjener, fortæller hun:

- Mange plejehjem har købt klippekort hos mig på ti timers musik. Dem, jeg har spillet for de seneste par dage, har været for at afvikle de kort, så de forhåbentlig vil købe nogle nye.

- Jeg vil holde hjulene i gang, så jeg stadig kan komme ud. Jeg er ligeglad med, om jeg skal sidde udenfor. Bare det ikke regner, for det kan mine instrumenter ikke holde til.

Hun har derfor udvidet repertoiret til også at indeholde fysiske, musikalske hilsener.

- Før kunne man sende et syngende telegram, siger Susanne Jensen Dahl og griner.

Selvom hun griner af ideen, er den dog oprigtig nok.

- Mange er påvirkede og kan ikke forstå, at de ikke får besøg af deres mand og børn, og der kommer jeg jo så og er tankespreder. Det kan godt have en positiv effekt resten af dagen for de demente med nogle gode, gamle sange, der minder om en anden tid.

- Der er mange måder at vise en gestus til sine pårørende. Nogle vælger at sende en blomst, og det er også en god idé. Men det var måske bedre med lidt oplevelse, nu der ikke sker så meget, siger hun i en mere alvorlig tone og understreger, at hun på ingen måde er ude på at skabe forsamlinger.

Susanne Jensen Dahls ellers fyldte kalender, blev hurtig rømmet, efter Mette Frederiksen den 11. marts gik på skærmen. Hun måtte derfor finde en alternativ måde at holde sin forretning kørende. Foto: Søren Palmelund
Susanne Jensen Dahl garanterer, at alle kan synge med på de sange, hun spiller. Oftest spiller hun omkvædet en del gange og de mest kendte vers. Foto: Søren Palmelund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: 59 personer i Sverige er døde med coronasmitte på et døgn

Annonce