Annonce
Skjern

Se video med mark-robot på arbejde: Robotti såede hestebønner i Kaj Bøndergårds mark i Borris

Markrobotten Robotti ventes at revolutionere markarbejdet; i weekenden såede den 20 hektar hestebønner i mark ved Borris. I denne uge skal den forbi tre andre landmænd for at så lupin og hestebønner.

BORRIS: En og anden bilist, der passerede Kaj Bøndergaards mark nær Borris, har utvivlsomt været tæt på at hakke bremsepedalen i bund...

For hvad var det lige, der foregik på marken? Hvad var det for en underlig såmaskine, der stille og roligt "kravlede" rundt uden at være spændt efter en traktor?!?

Robotti i fuld gang med markarbejdet. Foto Søren Palmelund.

Det var såmænd markrobotten Robotti, der var på arbejde; den var i fuld gang med at så hestebønner i 20 hektar af Kaj Bøndergaards jord.

Kaj Bøndergaard havde lejet robotten af maskinstationen Robotti As a Service, og det var faktisk dens første 100 procent fossilfrie køretur.

I det hele taget var det første gang, en landbrugsmaskine skulle køre alene på biodiesel lavet på raps fra danske marker, der er fire-fem gange mere klimavenligt end almindelig diesel; weekendens markarbejde markerede således en milepæl i bestræbelserne på at skabe et grønnere og mere bæredygtigt dansk landbrug.


Det arbejde, robotten forhåbentlig kan udføre, gør vi selv lige nu, men fungerer den både med hensyn til at så hestebønner og efterfølgende rense arealet for ukrudt, vil jeg da ikke udelukke at investere.

Kaj Bøndergaard, landmand.


Ikke bare brændstoffet er noget af en revolution; det samme er selve markrobotten, der er udviklet af vestjyske Ole Greens firma Agrointelli og fremstillet på fabrik i Lem.

Annonce

Mindre fodaftryk

Robotti er både langt mindre og lettere end andre landbrugsmaskiner; samtidig er den også mere skånsom i forhold til jordbehandlingen end andre landbrugsmaskiner, og kan ved hjælp af særlige præcisionsteknikker mindske brugen af sprøjte midler på marken med op til 65 procent.

Robotti gøres klar til såning af hestebønner. Foto Søren Palmelund.

For Kaj Bøndergaard var det lidt af et eksperiment at hyre robotti til at så hestebønner, som han bruger som proteinafgrøde til erstatning for importerede varer.

- Vi vil gerne prøve at rense i hestebønnerne, og derfor skulle vi have øget afstanden mellem rækkerne fra 12,5 til 25 centimeter. Det kræver noget bestemt udstyr, og derfor hyrede vi Robotti, fortæller han.

Om markrobotter fremover vil erstatte traktorer, tør han ikke sige.

Robotti kører selvfølgelig på 100 procent biobrændsel. Foto Søren Palmelund.

- Det arbejde, robotten forhåbentlig kan udføre, gør vi selv lige nu, men fungerer den både med hensyn til at så hestebønner og efterfølgende rense arealet for ukrudt, vil jeg da ikke udelukke at investere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
coronavirus

Sådan genåbnes der løbende for rejser: Her er de fire faser

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

KD mødte møllekritiske borgere: I skal vide, at debatten om testcentret slider på lokalsamfundet

Tarm

Brændte dæk og madrasser giver stor bøde

Annonce