Annonce
Sport

Se video: Her er nogle af de ting, du kan glæde dig til at se, når det kommende fodboldmuseum i Aarhus åbner

Dansk fodboldhumør anno 2021. EM-slutrunden var blot sidste skud på stammen af en godt 130-årig dansk fodboldhistorie. Nu får kongeriget snart dets helt eget fodboldmuseum beliggende i Aarhus. Foto: Lars Poulsen.
Hvad blev der egentlig af Danmarks Fodboldmuseum, der skulle være åbnet på Ceres Park i 2017? Det lever i bedste velgående, men slår først dørene op i 2026 - om alt går vel - når det nye stadion i Aarhus står klar.


FODBOLD: - Den her har vi lige fået retur fra en udstilling på rådhuset i København, siger Ole Hall, sportslig administrator i AGF, og trækker en velholdt fransk landsholdstrøje op fra en papkasse.

Navnet bag på trøjen afslører, at det er stjerneangriberen Eric Cantona, der har båret den. Den er fra puljekampen mod Danmark under EM-slutrunden i 1992. En kamp som de rød-hvide jo vandt 2-1 på et sejrsmål af Lars Elstrup.

Annonce

- Vi har fået den af Kent Nielsen. Han spurgte efter kampen, om de skulle bytte trøjer. Du kan få min, sagde Cantona, men jeg gider ikke have din. Han var vist lidt sur efter at være røget ud af turneringen, fortæller han grinende.

Ole Hall er med i bestyrelsen i Danmarks Fodboldmuseum, én af ildsjælene bag det kommende museum, der skal ligge i Aarhus - mere om det senere – og han viser ivrigt rundt, kravler op og ned ad stiger, viser det ene og det andet frem. Ole Hall er med egne ord ”lidt af en fodboldnørd”, og holder styr på det ved øjesyn uoverskuelige antal af effekter, der efterhånden er indsamlet fra alle egne af landet.

Her et sted ude på stadion, Ceres Park, i et altid aflåst og i øvrigt nøje tempereret lokale, ligger en hel del af Danmarks fodboldhistorie. Ret meget, faktisk. Mange tusinde indsamlede sager.

Det er fodboldtrøjer, opslagsværker, biografier, gamle mørnede kontrakter, bolde, støvler, scrapbøger, pokaler og alle mulige andre artefakter fra spillets forholdsvis korte, men dramaspækkede historie.

Haralds garageport

På et tidspunkt bliver samlingen også en garageport rigere. Det er såmænd porten fra legendariske Harald Nielsens barndomshjem på Buhlsvej 19 i Frederikshavn, og her er vi tilbage sidst i 1940’erne, hvor faderen med kridt yndede at tegne en lille cirkel på det malede træ, så lille Harald kunne øve sig i at ramme den med bolden.

Det kastede så en tiøre af sig hver gang purken havde held med det foretagende. Og det havde han – ifølge historien – ganske tit.

Og den er altså blevet bevaret, garageporten, der startede det hele, var med til at forme ”Guld-Harald” til at blive én af Danmarks bedste spillere gennem tiderne, ja, en overgang også verdens dyreste spiller, da han i 1967 skiftede fra Bologna til Inter for en halv milliard lire.

Harald Nielsen gik bort i 2015.

En lille samlebog fra start-80'erne med stickers fra pålægschokolade-pakkerne. Foto: Jens Thaysen

Nå, men den garageport har de også erhvervet sig. Købt. Ole Hall klør sig i nakken.

- Den skal vi også lige have fundet plads til.

Og det bliver altså blot én af mange helt særlige effekter, danske fodboldfans som udenlandske turister vil kunne "kaste" sig over, når Danmarks Fodboldmuseum – om alt går vel, og den politiske suppedas i smilets by ikke stivner helt – efter planen åbner på det nye fodboldstadion i Kongelunden i 2026.

Der er også et par støvler fra 1915, Morten Olsens trøje fra VM i Mexico i 1986 og en fin, lille selvbiografi skrevet af Sophus "Krølben" Nielsen, der scorede ti mål, da Danmark i semifinalen ved OL i 1908 slog Frankrig med 17-1, men som aldrig blev udgivet.

Den har et barnebarn til "Krølben" doneret.

Annonce

Fik idéen i 2006

Det kræver tålmodighed og ildhu sådan at være primus motor til Danmarks Fodboldmuseum.

Og det er egenskaber, som Frits Ahlstrøm tilsyneladende besidder.

Helt tilbage i 2006 fik Frits Ahlstrøm, tidligere pressechef i både DBU og Uefa, den friske idé, at kongeriget da skulle have sit helt eget museum for nationalsporten, så han begyndte at samle klenodier og effekter og rejse rundt for at markedsføre tankerne.

Det var egentlig drømmen, at et sådant museum skulle ligge i København, og daværende overborgmester i hovedstaden, Frank Jensen, var da også lun på idéen, da han fik den præsenteret, men mere skete der så heller ikke.

Ole Hall er et omvandrende og stigebetvingende fodboldleksikon. Han står for at holde styr på de mange, mange effekter, der bliver doneret fra alle kroge af landet.. Foto: Jens Thaysen

Det gjorde der til gengæld, da Frits Ahlstrøm til en middag efter Peter Graulunds testimonial-kamp i 2013 sad ved siden af Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard. Borgmesteren sagde ”Det skal du ikke tænke mere på. Det skal da ligge her i Aarhus”, og da Jacob Nielsen kort tid efter blev hentet fra Randers FC til AGF som administrerende direktør, tændte han også på det hele, AGF var med på vognen, og der blev indkaldt til pressemøde i 2015, hvor Danmarks Fodboldmuseum sådan for alvor blev præsenteret for offentligheden.

Det skulle ligge på Ceres Park, åbne i 2017 – 25-året for EM-triumfen i Sverige – men det blev udskudt, da planerne om et nyt stadion begyndte at vinde gehør, og man derfor ikke syntes, at det gav mening at lave en midlertidig udstilling på Ceres Park. Så hellere vente.

Og nu hedder tidsplanen så 2026.

- Nu har jeg ventet i 15 år på, at min idé skulle realiseres. Så kan jeg godt vente fem år mere. Det giver heller mening at åbne museet før, at vi har den rigtige lokalitet, og det får vi på det kommende stadion, siger Frits Ahlstrøm.

Jeg har besøgt de meget flotte fodboldmuseer i Tyskland og England. De ligger i henholdsvis Dortmund og Manchester, og lige netop ikke i Berlin og London. Det er måske meget passende. Og jeg synes, det er på sin plads, at fodbolden får sit eget museum herhjemme på linje med for eksempel rock-museet Ragnarock i Roskilde. Det mener jeg sagtens, at fodbolden kan bære

Morten Bruun


Annonce

Spark straffe, mens publikum buher

Hvor meget plads, der i givet fald så bliver at lege på, er jo i høj grad op til udformningen af det kommende stadion, men hos Danmarks Fodboldmuseum drømmes der om op til 800 kvadratmeter. For det skal ikke bare være en klassisk, støvet fremvisning af effekter i svagt belyste montrer, men først og fremmest et interaktivt, moderne museum, hvor især børn og unge kan få glæde af at dykke ned i historien via film, digitale installationer og områder, hvor gæsterne selv kan lege med bolde eller bliver en del af historien.

- Det kan jo eksempelvis være, at den enkelte gæst også får lov at mærke det pres, spillerne er under, når de skal sparke et straffespark i en given kamp. Måske man kan sparke et straf­fespark, som vises på museets storskærm, mens mod­standerne distraherer, og der bliver buhet fra tilskuer­rækkerne – brænder man, bliver man selvfølgelig buhet ud af banen, kommer det fra Frits Ahlstrøm.

- Det er vigtigt, at vi får de unge med, og at udstillingen hele tiden udvikler sig, så folk også kommer igen. Det skal være et levende museum. Ikke mørkt, men lyst. Fodbold er glæde, en fælles referenceramme for mennesker i alle aldre, og det skal det vise, siger Ahlstrøm til Århus Stiftstidende.

Danmarks Fodboldmuseum

Er en selvejende institution stiftet i 2017, der har det formål at bevare dansk fodbolds historie. Ambitionen er at etablere et museum i Aarhus i forbindelse med et nyt fodboldstadion i Kongelunden.

Bestyrelsen

Frits Ahlstrøm (formand)

Michael Andersen (tidligere Team Danmark Direktør)

Lykke Friis (Direktør, Tænketanken Europa)

Kjeld Holm (tidligere biskop i Aarhus)

Jim Stjerne Hansen (tidligere generalsekretær i DBU)

Rasmus Munch (fundraiser)

Tommy Poulsen (tidligere sportsjournalist på Horsens Folkeblad)

Jacob Nielsen (Adm. direktør AGF)

Steffen Olesen (Bestyrelsesformand AGFs amatørafdeling)

Ole Hall (Sportslige administrator, AGF)

Derudover skal det også via en søgefunktion på opstillede station være muligt at finde samtlige danske klubber, der har eksisteret i Danmark, så man altså kan søge på alt fra Stjær Boldklub til Løgum IF og herefter læse og se billeder fra den ønskede klubs stolte - eller måske knap så imponerende – historie.

Udover selve museumsdelen skal Danmarks Fodboldmuseum også bestå af et såkaldt videnscenter med bibliotek, hvor forskere, forfattere og alle mulige andre kan gå på opdagelse. Og så skal der være et lille særskilt lokale med en AGF-udstilling, da det trods alt er AGF, der lægger lokaler til.

Hvad koster herlighederne?

- Det vil nok i alt i alt koste omkring 30 millioner kroner, men før vi ved, hvor meget plads, hvordan lokalerne er udformet og hvordan vi konkret skal indrette udstillingen, vil vi ikke søge fonde. Det bliver for diffust. Så vi skal have noget konkret på bordet, men vi er i bestyrelsen overbeviste om, at vi kan skaffe alle midler via fonde, svarer han.

Hvordan det skal driftes, ved de heller ikke endnu.

Ambitionen hedder 50.000 gæster årligt. Til sammenligning havde Industrimuseet i Horsens i 2019 33.000 besøgende og Energimuseet i Bjerringbro godt 45.000 besøgende.

- Så vi tænker, at det bestemt er et realistisk mål med den folkelige appel fodbold har. Det er i grunden mærkeligt, at et land som Danmark, hvor vi snart har museer for alt muligt, hekse, jernbaner og rockmusik, at vi så ikke har et sted for vores fodboldhistorie. Mange af os er jo formet af fodbolden, er vokset op med store oplevelser på stadions og tv-skærme, siger han.

Annonce

Bruun er også med på rejsen

Foruden en bestyrelse på ti personer, er der også nedsat en arbejdsgruppe med museums -og fodboldeksperter, der skal være med til at udvikle på idéer til og udformning af museet.

Morten Bruun, tidligere professionel fodboldspiller, i dag forfatter og kommentator på TV, er blandt dem, der er blevet peget på. Og han har takket ja.

- Jeg har sagt ja til at være med, fordi fodboldhistorie interesserer mig. Jeg synes faktisk, det ville klæde mig dårligt at sige nej med den profil, jeg nu har i dansk fodbold. Jeg kan også give en spillervinkel på tingene, for selv om det er længe siden, så var jeg jo spiller i den epoke, hvor professionalismen for alvor vandt indpas i dansk fodbold. Hvor fodbold så at sige gik fra at være en fritidsbeskæftigelse til at være et erhverv, siger Morten Bruun.

Hvorfor er der brug for et fodboldmuseum i Danmark – og så her i provinsen?

- Jeg har besøgt de meget flotte fodboldmuseer i Tyskland og England. De ligger i henholdsvis Dortmund og Manchester, og lige netop ikke i Berlin og London. Det er måske meget passende. Og jeg synes, det er på sin plads, at fodbolden får sit eget museum herhjemme på linje med for eksempel rock-museet Ragnarock i Roskilde. Det mener jeg sagtens, at fodbolden kan bære, lyder det fra Bruun.

En original EM-guldmedalje fra 1992 er der også i samlingen. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Aarhus er det perfekte sted

Tilbage til Ole Hall og opbevaringslokalet.

- Vi er jo fodboldnørder, Frits og jeg, har en stor viden og er gode til at samle ting ind, men vi har ikke så meget forstand på selve museumsdelen, og derfor har vi blandt andre allieret os med Den Gamle By her i Aarhus, der kan hjælpe med, hvordan vi bedst får os indrettet, hvordan vi bedst får fortalt historien om dansk fodbold, lyder det fra ham, mens han fumler med et plastikchartek.

Han finder en gammel lovbog om dansk fodbold frem.

- Det er fra dengang, at målmanden godt måtte parere med hænderne overalt på egen banehalvdel. Det viser noget om, hvordan spillet har udviklet sig til i dag.

En vis udvikling er der også i tingene for det vordende museum. Der er allerede udskrevet en arkitektkonkurrence for det nye stadion, og i løbet af næste uge skal Ahlstrøm, Hall og de andre bag Danmarks Fodboldmuseum, der i øvrigt blev en selvejende institution i 2017, mødes med Kongelunds sekretariat for at fremlægge visionen og drøfte mulighederne.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld, kommer det fra Frits Ahlstrøm.

- Aarhus er en rigtig fodboldby, og interessen har været der lige fra start fra både politikerne, DBU og AGF. Dansk fodbold fortjener at få sit helt eget museum. Og det får den perfekte placering på det nye stadion.

Men først er der lige et par møder mere, et par studieture, noget økonomi, der skal på plads og en garageport, der skal fragtes fra Frederikshavn til Aarhus.

På et pressemøde tilbage i 2015 i Ceres Arena præsenterede tidligere pressechef i UEFA og DBU, Frits Ahlstrøm, og adm. direktør AGF Jacob Nielsen første gang planerne om Danmarks Fodboldmuseum. Arkivfoto: Bo Amstrup.
Annonce
Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra L.O.C. til Birthe Kjær: To festivaler klar med de første navne

Ringkøbing For abonnenter

Dansk er vejen til succes: Ngun har en dansk mand på arbejde og en burmesisk mand derhjemme

Debat

Corona: Fortsæt idrætsaktiviteterne ude i lokalsamfundene

Ringkøbing-Skjern

Coronasmitten sætter fortsat rekorder: 321 lokale er smittet de seneste syv dage

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ribo Vinduer opfører ny fabriksbygning på 9500 kvm., Bechs Hotels ordrebog med alle 250 julefrokost-bestillinger forsvandt og andre glimt fra Gamle Dage

Sport

Sejr på hele 12 mål i gruppefinalen: Herlig dansk opvisning og et perfekt afsæt til kampene i mellemrunden

Hvide Sande For abonnenter

Naboer er rasende over erhvervsmands byggeri af swimmingpool og anneks midt i Søndervig

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Ringkøbing-Skjern

Gæt en træner: Vind billetter til Skjern Håndbolds kamp mod Mors Thy

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ridder af Hvide Sande og meget mere: Tidligere borgmester fik helt særlig overraskelse til sin fødselsdag

Ringkøbing-Skjern

47-årig mand bortvist fra værtshus: - Han råbte og skreg, siger politiet

Annonce