Annonce
Tarm

Se video: Er dit nytårs-rygestop ved at gå i ged? Klejnsmeden Jess har et par gode råd til dig

Konflikter og forbud er ikke vejen frem, hvis man vil have røgfrie medarbejdere. Derfor har VM Tarm sammensat et rygestop-tilbud, hvor det ikke skal være en sur pligt at skodde smøgerne.

TARM:  Nytårsaften besluttede du dig for, at nu skulle det være... Nu SKAL det være... Nu skal du have den strandkrop, som aldrig er lykkedes. Ellers skal du stoppe med at ryge, og denne gang skal det være alvor!

Men så blev det januar... Og alt viste sig at være meget mere besværligt i januar, og for 20. år i træk blev dit nytårsforsæt for surt og for restriktivt.

Og er du en af dem, der er gledet i surmælken, er det måske en god ide at kigge over til tankvognsproducenten VM Tarm. Mens mange andre arbejdspladser har indført totalt rygeforbud på matriklen, så er der stadig askebægre udenfor fabrikken i Tarm, og sådan bliver det ved med at være.

Annonce

Ansatte må gerne være rygere, men hvis de omvendt går og drømmer om at stoppe, så hjælper arbejdspladsen med det. For her skal et rygestop ikke være en sur pligt, men båret af glæde, entusiasme og fællesskab.

- Jeg har tidligere uddelt advarsler til medarbejdere, der røg steder, hvor de ikke måtte, og det kom der kun trælse konflikter ud af, fortæller Holger Ross Lauritsen, administrerende direktør i VM Tarm. Han fastslår, at konflikter ikke er en måde at hjælpe medarbejderne til at blive sundere.

Ingen løftede pegefingre

Det er en holdning, som Jess Jakobsen deler, og som han er stolt af at arbejdspladsen er rummelig nok til. Han er 43 år, klejnsmed på VM Tarm, og så har han en vigtig funktion: Som eks-ryger er han nemlig blevet en af tre rygestop-musketerer.

Hvis en kollega ønsker at stoppe med at ryge, er Jess Jakobsen der med støtte, vejledning og opmuntring, når abstinenserne snurrer i fingerspidserne. Og der er intet, der er rigtigt eller forkert, for hvert rygestop er lige så individuelt som de personer, der smider smøgerne.

Hvis Jess Jakobsen kan hjælpe bare en kollega af med smøgerne, har det været en succes. Direktør Holger Ross Lauritsen er begejstret for projektets resultater ind til videre, og kan virksomheden hjælpe 10 medarbejdere hvert år med at blive røgfri, er det en stor succes. Foto: Christian Baadsgaard

Hvis rygestopperen falder i, så er der ingen løftede pegefingre eller udskamning, for Jess Jakobsen ved godt, hvor svært det kan være.

Han stoppede nemlig med at ryge, da VM Tarm tilbød et rygestop-kursus til en syv medarbejdere, som alle holdt fast i de nye vaner. De tre af dem fik et kursus som rygestop-vejledere, så de kunne støtte og inspirere de kollegaer, der ønsker det samme. Jess Jakobsen håber, at han kan være en rollemodel for sine yngre kollegaer.

- Hvis bare jeg kan hjælpe en til at stoppe med at ryge, har det været en succes, siger Jess Jakobsen.

Annonce

Går efter cykelbonus

For Jess Jakobsen var rygningen også et symptom på den angst og depression, han led af, og da han kvittede cigaretterne, var det også en del af at blive rask. Men der er også en anden faktor: Jess Jakobsens storebror var den kendte Skjern-målmand Johan Jakobsen, der i 2010 døde af kræft, kun 36 år gammel, og så lærer man på den hårde måde, at leveår og helbred er dyrebart.

- Selvom jeg er på en arbejdsplads, der har alt udstyr til udluftning, så ved jeg også, at det er en branche, der er hård ved lungerne, konstaterer Jess Jakobsen.

Rygestoppet har givet Jess Jakobsen mere luft i lungerne. Nu vil han til at cykle på arbejde fra Grindsted til Tarm for at få del i virksomhedens cykelbonus, og så håber han at kunne smide nogle overflødige kilo. Foto: Christian Baadsgaard

Den 23. september stoppede Jess Jakobsen med at ryge. Han gik over til e-cigaretter, men de er nu også helt droppet.

- Nu kan jeg lugte mig selv og andre mennesker, smiler Jess Jakobsen, der dog er blevet meget glad for sukkerfrie bolcher, og derfor bemærker, at han blot har flyttet last.

Rygestoppet har givet en sidegevinst: Nu er der blevet mere luft i lungerne, og Jess Jakobsen er begyndt at cykle. Når coronaen er dampet af, vil han gå til spinning igen, for han vil gerne under 100 kilo igen. Det har Jess Jakobsen ikke været, siden han var 16 år - og der er god grund til det. VM Tarm tilbyder nemlig en bonus for at cykle på arbejde, og så er det godt med mindre vægt og mere luft, når man skal cykle fra Grindsted til Tarm.

VM Tarm tilbyder i øvrigt et nyt rygestopkursus i løbet af de næste måneder, og hvis det kan give 10 røgfrie medarbejdere hvert år, vurderer Holger Ross Lauritsen det som en stor succes.

Hvis bare jeg kan hjælpe en til at stoppe med at ryge, har det været en succes.

Jess Jakobsen, eks-rygende klejnsmed, VM Tarm
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce