Annonce
Ringkøbing

Se dronevideo: Naturkraft er fyldt med sand

Selv om Naturkraft er bare et år fra sin officielle åbningsdag, er der et stykke vej til parken og hovedbygningen står færdigt, men skrider projektet fremad, viser fotograf Jørgen Kirks seneste droneoptagelse.

Ringkøbing: Lige nu ligner det mest af alt et månelandskab.

Men næste år ved samme tid skal oplevelsesmekkaet Naturkraft være klar til at tage imod de første gæster. Det seneste skud på byggeriet er opførelsen af en vaskeægte klit fremstillet af sand fra Hvide Sande.

Ifølge Naturkrafts hjemmeside stammer sandet fra havnen, hvor adgangsvejen til de tre vindmøller ofte fyger til med sand. Så da Stauning Maskinstation fik til opgave at skaffe råmaterialet til klitten, var det kun således et opkald væk.

Udover et klitlandskab skal oplevelsesparken også rumme naturtyper som hede, krat og vådområder. I det udendørs område bliver der også mulighed for få førstehåndskendskab til naturfænomenet hestehuller eller revlehuller, som det også bliver kaldt.

Naturkraft ventes at kunne trække 200.000 besøgende om året og åbner næste år til påske. Til den tid slår man dørene op til en attraktion, som skal gøre gæsterne klogere på naturen – og måske også lære dem at værdsætte den lidt mere.

Annonce
Imponerende ser Naturkraft ud fra oven på en solskinsdag i april: Dronefoto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Saferoad gør byrummet sikkert

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce