Annonce
Hvide Sande

Se de mange fotos: Hvide Sande-børn og kunstnere satte kulør på en gråvejrsdag

Teatret OM kom med skabelonerne, og så fremstillede børnene rekvisitterne. Foto: Mads Dalegaard
Farvestrålende parade gik gennem Hvide Sande og manede til, at vi passer på naturens rige og havdyrene.
Annonce

Hvide Sande: ”Se alle væsener fra havets dyb og hør hvad de har at sige, plastik og olie og skidt og møg truer naturens rige …”

Sådan lød sangen fra Hvide Sande Skoles 450 børn, der søndag middag gik i parade gennem byen. Fra Troldbjerg gik optoget over broen, rundt i byen for at ende på Otto Pedersvej.

Paraden var et af de mange indslag i Ur-Nat-festivalen arrangeret af egnsteatret OM, som samtidig fejrer sit 30 års jubilæum. Temaet for Ur-Nat 2019 er ”at bygge bro”, og programmet rettet mod børn og voksne har ugen i gennem budt på optrin, parader, installationer, events og forestillinger.

Paraden havde titlen Kulturfangst og sigtede naturligvis på, at Hvide Sande er kommunens fiskerby. Forest i optoget gik havfruen Acqua Marina” og havmanden ”Omar”, og bagefter fulgt så børnene bærende på figurer forestillende gopler og fisk med plastik i maven. Paraden skulle beskytte Naturens Rige og med rømmefangere indfange alt dét, der som ødelægger naturen.

Med i paraden gik 25 kunsterne – danskere og udlændinge – der ugen igennem har skabt forestillinger i alle centerbyer.

Tilsyneladende uden nogen tilknytning til havtemaet, men alligevel velanbragte gik bagest i paraden den yndefulde italienske skuespiller Marta Suardi fra Teatro Tascabile Bergamo. I smuk orange kjole og højt hævet på stylter lyste den unge italiener op i Hvide Sande-gråvejret flankeret af sin kollega Clara Rigoletto.

- Det er dejligt at være her, sammen med teatergrupper fra hele verden. Det er meget intenst. Og det var sjovt at være med i paraden med de mange børn. Det var smukt, sagde Marta Suardi.

450 børn - fra nulte til 9. klasse - var med. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Sjovt at være med

Hundredvis af forældre var mødt op for at følge paraden, der også fik stor opmærksomhed fra de tyske turister.

Også samtlige lærere fra Hvide Sande skole var kaldt på arbejde for at gå med i paraden og sørge for sikkerheden.

- Vi startede før sommerferien i juni, hvor Teatret OM kom ud og lavede workshops og fremstillede rekvisitter til paraden. Teatret OM havde skabelonerne, og vi fik så at vide, hvilke farver, børnene måtte bruge og hvilken symmetri, der skulle være. Så har børnene selv designet mønstret på deres fisk, men ellers var det bestemt på forhånd fra OM’s side, hvordan det skulle være, fortalte Inge Larsen, der gik i paraden med sin 4. klasse.

I onsdags lærte eleverne fællessangen og øvede i at gå paraden, og i dag skulle de så møde klokken 11 og hente deres udstyr, som har fyldt et helt lokale på skolen.

- De synes, det var sjovt at deltage i. Det var i hvert fald en anderledes skoledag, når man lever noget andet, end det man plejer. Nu har så været i skole på en søndag for at gå i paraden, så de får fri en fredag senere, sagde Inge Larsen, Hvide Sande Skole.

Da paraden var slut, indtog 22 skuespillere havnepladsen og opførte forestillingen Ur-Nat for et stort publikum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce