Hvide Sande

Se de mange fotos: Hvide Sande-børn og kunstnere satte kulør på en gråvejrsdag

Teatret OM kom med skabelonerne, og så fremstillede børnene rekvisitterne. Foto: Mads Dalegaard
Farvestrålende parade gik gennem Hvide Sande og manede til, at vi passer på naturens rige og havdyrene.

Hvide Sande: ”Se alle væsener fra havets dyb og hør hvad de har at sige, plastik og olie og skidt og møg truer naturens rige …”

Sådan lød sangen fra Hvide Sande Skoles 450 børn, der søndag middag gik i parade gennem byen. Fra Troldbjerg gik optoget over broen, rundt i byen for at ende på Otto Pedersvej.

Paraden var et af de mange indslag i Ur-Nat-festivalen arrangeret af egnsteatret OM, som samtidig fejrer sit 30 års jubilæum. Temaet for Ur-Nat 2019 er ”at bygge bro”, og programmet rettet mod børn og voksne har ugen i gennem budt på optrin, parader, installationer, events og forestillinger.

Paraden havde titlen Kulturfangst og sigtede naturligvis på, at Hvide Sande er kommunens fiskerby. Forest i optoget gik havfruen Acqua Marina” og havmanden ”Omar”, og bagefter fulgt så børnene bærende på figurer forestillende gopler og fisk med plastik i maven. Paraden skulle beskytte Naturens Rige og med rømmefangere indfange alt dét, der som ødelægger naturen.

Med i paraden gik 25 kunsterne – danskere og udlændinge – der ugen igennem har skabt forestillinger i alle centerbyer.

Tilsyneladende uden nogen tilknytning til havtemaet, men alligevel velanbragte gik bagest i paraden den yndefulde italienske skuespiller Marta Suardi fra Teatro Tascabile Bergamo. I smuk orange kjole og højt hævet på stylter lyste den unge italiener op i Hvide Sande-gråvejret flankeret af sin kollega Clara Rigoletto.

- Det er dejligt at være her, sammen med teatergrupper fra hele verden. Det er meget intenst. Og det var sjovt at være med i paraden med de mange børn. Det var smukt, sagde Marta Suardi.

450 børn - fra nulte til 9. klasse - var med. Foto: Mads Dalegaard

Sjovt at være med

Hundredvis af forældre var mødt op for at følge paraden, der også fik stor opmærksomhed fra de tyske turister.

Også samtlige lærere fra Hvide Sande skole var kaldt på arbejde for at gå med i paraden og sørge for sikkerheden.

- Vi startede før sommerferien i juni, hvor Teatret OM kom ud og lavede workshops og fremstillede rekvisitter til paraden. Teatret OM havde skabelonerne, og vi fik så at vide, hvilke farver, børnene måtte bruge og hvilken symmetri, der skulle være. Så har børnene selv designet mønstret på deres fisk, men ellers var det bestemt på forhånd fra OM’s side, hvordan det skulle være, fortalte Inge Larsen, der gik i paraden med sin 4. klasse.

I onsdags lærte eleverne fællessangen og øvede i at gå paraden, og i dag skulle de så møde klokken 11 og hente deres udstyr, som har fyldt et helt lokale på skolen.

- De synes, det var sjovt at deltage i. Det var i hvert fald en anderledes skoledag, når man lever noget andet, end det man plejer. Nu har så været i skole på en søndag for at gå i paraden, så de får fri en fredag senere, sagde Inge Larsen, Hvide Sande Skole.

Da paraden var slut, indtog 22 skuespillere havnepladsen og opførte forestillingen Ur-Nat for et stort publikum.

Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Voldsom kritik af socialtilsynet i Schuberts Minde-sag: Det lugter af personlig hetz

Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Mindreårig pige udsat for seksuelle overgreb af større dreng på Schuberts Minde

Skjern

Fredagen bød på flere færdselsuheld

Annonce