Annonce
Indland

Se Danmark: Heavy-hår i Helvedes baggård

Horsens: Det aarhusianske metalband Baest (kendt fra tv) udgiver ny plade. Det fejrer bandet med en rundtur med minikoncerter i forskellige vinylbutikker i landet. Vinylbiksen i Borgergade i Horsens har fået den første koncert, som afvikles i gården bag pladeforretningen. Foto: Søren E. Alwan
Avisens fotografer er hver dag på farten for at rapportere hjem til læserne om livet og mennesker i Jylland og på Fyn. Se nogle af deres bedste billeder i dette daglige fotogalleri.

Horsens: Portene til helvede åbnede sig for en kort stund, da det aarhusianske dødsmetal-håb Baest slog et slag for bandets nye album i en baggård bag Vinylbiksen i Horsens. Musikken trak over hundrede børn, unge, voksne og ældre til dødsmetalkoncert, som man kan se i fotojournalist Søren E. Alwan billedserie fra begivenheden.

Annonce
Kværndrup: Egeskov Marked åbnede fredag eftermiddag. Foto: Michael Bager
Ringkøbing: Johan Mørkbak Bertelsen fra Ringkøbing er ved at forberede sig til DM i Rubiksterning - med både hænder og fødder. Foto: Jørgen Kirk
Billund: Årets tilløbsstykke på Karensminde med hundredvis af gæster, dyr og gamle biler. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Saferoad gør byrummet sikkert

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce