x
Annonce
Kultur

Se billederne: Hold kæft, hvor er I mange - Pop-op-kor i Generator blev en kæmpesucces

Hver fugl må synge med sit næb, fastslog korleder Jakob Vuust. Foto Poul Osmundsen.
Kæmpe succes for nyt kor-tiltag; Spillestedet Generator proppet til sidste plads, da Jakob Vuust og spillestedet indbød til nyt kor-koncept. Mere end 150 ringkøbingensere mødte op på en aften præget af hundsk vejr.

RINGKØBING: - Det her havde jeg godt nok ikke regnet med. Hold kæft, hvor er I mange!

Korleder Jakob Vuust lagde ikke skjul på sin benovelse, da han kiggede sig rundt i salen på Spillestedet Generator torsdag aften...

For folk blev bare ved med at strømme til. Uden for var det et hundsk vejr med regn og rusk; men det holdt tilsyneladende ikke korsangsglade ringkøbingensere hjemme. De ville bare synge kor!

På forhånd stod det klart, at Jakob Vuusts og Generators nye tiltag med Pop-op koraftener ville blive en succes. Jakob Vuust og Generators Anton Bjerg ville egentlig have været tilfredse, hvis der var kommet 35-45 deltagere. Men torsdag morgen var der allerede kommet 115 tilmeldinger, og folk kunne også møde op uden tilmelding.

Hvor mange der egentlig var til første koraften ud af fire, stod hen i det uvisse. Men der blev sat i alt 170 stole ind, og de var stort set alle besat.

- Det er jo ikke en koraften - det er en bevægelse, bemærkede én af deltagerne, Torkild Mach.

Annonce
170 mennesker fylder meget i Generators sal. Foto Poul Osmundsen.

En festlig aften

- Det er dejligt, når der kommer så mange, men det giver os selvfølgelig en udfordring, siger Anton Bjerg, daglig leder af Generator.

- Den sidste aften torsdag den 12. marts er nemlig en kombineret sang- og koncertaften, og hvor skal publikum være, når der også skal være plads til 170 korsangere?

Mens regnede væltede ned, og vinden piskede om Generator, fik de 170 sangere hurtigt sunget sig varme.

Jakob Vuust lagde ikke skjul på, at for ham handlede det først og fremmest om at give plads til glæden ved at synge i kor

- Samsang og samklang giver samhørighed, fastslog han.

- Jeg holder ikke øje med, om I kan synge eller ej, og jeg kritiserer aldrig - næsten. Hver fugl må synge med sit næb!

Det var dog tydeligt, at mange af sangerne i forvejen havde korerfaring, for de faldt hurtigt og naturligt ind i sangen.

Deltagere som Gurli Henneberg.

- Jeg synger i forvejen i Rytmisk Kor, og jeg har sunget med Jakob før, så selvfølgelig skulle jeg af sted. Det er stærkt at opleve, at så mange synger sammen. Jeg kan slet ikke få nok, sagde hun i pausen til Dagbladet.

Tre gangere mere

Jakob Vuust kunne i alt fald konstatere, at korinteressen lever og trives i Ringkøbing - og ikke mindst, at hans "pop-op korkoncept" også gør det.

Han ledede i 11 år frem til 2017 Ringkøbing Rytmiske Kor, hvorefter han sagde stop. Men nu har han altså fået mod på et nyt og mindre ambitiøst projekt. I første omgang overvejede han at holde en enkelt sangdag, men det ville blive for jappet, mente han. I stedet indgik han og Anton Bjerg et samarbejde om pop-op koraftenerne.

Der bliver sangaftener torsdag 27. februar og torsdag 5. marts, og det hele sluttes altså af med en kombineret sangaften og koncertaften torsdag 12. marts.

Hvordan den publikumsmæssige udfordring skal løses den sidste aften, funderer Anton Bjerg allerede over.

- Vi har ikke plads til koret på scenen eller balkonen. Så måske vi for en gang skyld skulle placere publikum på scenen, siger han.

Hold kæft, hvor er I mange! Jakob Vuust var benovet over fremmødet i Generator. Foto Poul Osmundsen.
Korsang giver samhørighed. Foto Poul Osmundsen.
Mange af deltagerne havde tydeligvis før sunget i kor. Foto Poul Osmundsen.
Det er jo en bevægelse, konstaterede en af kordeltagerne. Foto Poul Osmundsen.
Jakob Vuust havde forberedt et hæfte med forskellige rytmiske sange, som deltagerne skulle synge. Foto Poul Osmundsen.
Der var så mange deltagere, at de måtte deles om sanghæfterne. Foto Poul Osmundsen.
Både mænd og kvinder kan tilsyneladende lide at synge i kor. Foto Poul Osmundsen.
Det virker stærkt, når så mange synger sammen, siger Gurli Henneboerg (tv). Foto Poul Osmundsen.
Korsang kræver også koncentration. Foto Poul Osmundsen.
Jakob Vuust havde håbet på 35-45 deltagere. Han fik 170! Foto Poul Osmundsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Unfair at A-kassemedlemmer behandles dårligere end selvstændige

Læserbrev: I kølvandet på coronavirussen har regeringen og Folketinget handlet effektivt: Den ene hjælpepakke har afløst den anden. I 3F er vi særligt glade for trepartsaftalen, der sikrer mange lønmodtagere deres job. Desværre melder mange nye sig hele tiden ledige. De ikke-forsikrede selvstændige har allerede fået deres hjælpepakke. Nu har vi også brug for en, der sikrer de forsikrede lønmodtagere en bedre dagpengesats. Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 79 ekstra ledige i 3F Ringkøbing-Skjerns A-kasse. Det svarer til en stigning på 26,2 procent! Det er 79 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen. De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Sådan skal det være. Desværre kan forsikrede medlemmer af 3F og andre A-kasser højst få ca. 19.000 kroner, som er den maksimale dagpengesats. Det er unfair, at medlemmer der solidarisk hver måned indbetaler til en A-kasse for at sikre sig mod løntab, får mindre end dem, der ikke betaler. Derfor bør der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere. Helt konkret skal satsen stige med en tredjedel af det nuværende beløb, hvilket betyder, at forsikrede vil få en sats på ca. 25.000. Højreorienterede debattører fra bl.a. Cepos har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det giver ingen mening, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen og arbejdsløsheden er uforskyldt. Desuden kender jeg ikke nogen af mine medlemmer, der har lyst til at gå arbejdsløse. Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige 3F’ere også kun at vende tilbage til deres arbejde. Ingen skal gå fra hus og hjem som følge af denne krise. Den øgede sats vil samtidig sikre, at efterspørgslen øges. Vi skal stå sammen i den svære situation. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have ekstra hjælp!

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce