Tarm

Sdr. Vium kandidat til Årets Landsby

Kai Kjær Jensen har lavet ansøgningen til Årets Landsby. Han synes nemlig, at fortællingen om Sdr. Viums kamp er en god historie. Arkivfoto: Karin Kjærsgaard

Trods modgang har borgerne bevaret gejsten og fået skabt Kulturhuset SKOLEN. Belønningen er 15.000 kroner, som skal bruges på en indvielsesfest.

SDR.VIUM: Først lukkede Brugsen. Så lukkede den købmand, der afløste Brugsen. Til slut lukkede friskolen...

Det kunne være en rigtig deprimerende fortælling om en landsby, der har mistet pusten totalt, og som egentlig bare venter på at resten bliver jævnet med jorden, men det er langt fra tilfældet, når talen falder på Sdr. Vium. Trods modgang har man stået sammen og skrevet et nyt kapitel i historien om skolebygningerne, for nu er der indrettet et kulturhus, der samler en masse aktiviteter.

Sådan et initiativ skal belønnes, og det bliver det nu af Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, der giver en kontant anerkendelse på 15.000 kroner, og sender depechen videre til Region Midtjylland, som har Sdr. Vium med i puljen, når Årets Landsby skal kåres.

- Vi har ikke fået vildt mange ansøgninger, men vi har fået en vildt god ansøgning fra Sdr. Vium. De har lavet gode ting, og trods skolelukningen har de bevaret gejsten og sat gang i et kæmpeprojekt, fortæller Poul Nystrup Christensen, landdistriktskoordinator.

Kulturhuset SKOLEN har samlet en masse funktioner. Flere af børnene fra Sdr. Vium går nu på Lyne Friskole, og grundet pladsmangel har den nye friskole lejet sig ind i kulturhuset, ligesom der er indgået aftale med børnehaven. Tilmed har befolkningsudviklingen været svagt stigende. En anden betingelse for at komme i betragtning til prisen, er at der skal samarbejdes med andre landsbyer. Her er Sdr. Vium med i klyngesamarbejdet Bedst mod Vest.

- Nu håber jeg, at regionen også tager godt imod ansøgningen. Vi er jo begunstiget med en masse ildsjæle, og vi har været med hvert eneste år i de 10 år, prisen er blevet uddelt, siger Poul Nystrup Christensen om prisen, der tidligere er gået til Ølstrup.

En god historie

Manden bag ansøgningen om at blive årets Landsby, er Kai Kjær Jensen. Han har boet i Sdr. Vium siden 1995 og har fulgt udviklingen i landsbyen både i lyst og nød. Senest som formand for projekt SKOLEN, hvor han har haft det koordinerende overblik, og siden den 13. august er der brugt 1400 frivillige timer på projektet. Generelt er der mange borgere i Sdr. Vium, som brænder for at gøre en indsats for fællesskabet.

- Det er en god historie, og det er unikt at det sammenhold, vi har, kan få tingene op at stå. Det bliver man lidt stolt af, og så må andre jo også synes, at det er en god historie, siger Kai Kjær Jensen, der både er stolt og beæret over at ansøgningen har båret frugt.

De 15.000 kroner luner godt, og indtil videre er det tanken, at de skal bruges på en indvielsesfest. Mange uden for sognet har også hjulpet til, og det er tanken, at de skal inviteres med, for at sige tak. Hvornår det bliver, er der ikke sat dato på, men det bliver nok i februar. Her er det meningen, at der skal holdes fællesspisning til festen.

- Spisning er jo også en måde at samle byen på, konstaterer Kai Kjær Jensen.

0/0
Danmark

Danmarks billigste hus solgt i løbet af et døgn

Tarm

Stor tilstrømning til Åbent Hus på Karosserifabrik

Tarm

Lokale og gæstehold gav en flot opvisning

112

Overså fodgænger i kryds

Tarm

125 tog til Ældre Sagens årsmøde

Tarm For abonnenter

Naboerne gik i krig med stegepander og grydelåg: Skræmte rågerne væk

Tarm

Udvalgsformand forventer, lokalt plejehjem retter op: Ekstraordinært, at vi har de udfordringer

Tarm

Borgmesteren fik ros fra sine egne partifæller i Bork

Tarm For abonnenter

Overforbrug og gammel gæld plager plejehjem: Seks fyret