Tarm

Sdr. Vium fik en herlig julegave

Det spirer i Sdr. Vium, fortæller Kai Kjær Jensen. Derfor hedder børnehaven selvfølgelig også SpireVium. Foto: Mads Dalegaard

Juleaftensdag blev det offentliggjort, at det lille sogn i det sydvestlige hjørne af kommunen blev årets landsby.

SDR. VIUM: Årets julegave i Sdr. Vium blev pakket op allerede om morgenen.

Da udsendte Ringkøbing-Skjern Kommune nemlig en pressemeddelelse om, at det lille landsogn med de 500 sjæle bliver Årets Landsby.

Det var en meddelelse, som ikke mindst gjorde Kai Kjær Jensen ekstra juleglad.

Han er formand for Kulturhuset SKOLEN der er blevet krumtappen i bestræbelserne på at puste nyt liv i en landsby, der ellers så ud til stille og roligt at afvikle sig i samme retning som så mange andre:

For nogle år siden lukkede købmanden, og i 2017 lukkede friskolen, da der kun var 30 elever tilbage.

Krisen fik folk i Sdr. Vium til at tænke kreativt, fastslår Kai Kjær Jensen.

- Det var et chok. Vi indså, at vi var nødt til at gøre noget, og at vi skulle handle hurtigt. Vi indkaldte til et borgermøde, hvor vi drøftede, hvad der kunne lade sig gøre.

I Sdr. Vium besluttede man sig for at arbejde hen imod at gøre den nu lukkede skole til samlingspunktet i byen:

Her skulle børnehaven flyttes hen, og her skulle der være forskellige sportslige, sociale og kulturelle aktiviteter.

Så er det lige før, folkene bag Kulturhuset SKOLEN med formand Kai Kjær Jensen i spidsen når første mål - indflytningen af børnehaven. Foto: Mads Dalegaard

Kort tidsfrist

På trods af en særdeles kort tidsfrist lykkedes det at skaffe midler til køb af skolen; desuden fik projektet 2,2 millioner kroner i støtte af VE-midlerne - de såkaldte "møllepenge".

I dag kun godt et år senere står Sdr. Vium tæt på at nå det første mål; lige efter nytår flytter børnehaven med de godt 30 børn over i skolen, hvorefter den barakbygning, den hidtil har haft til huse i, nedrives.

Juledag satte Dagbladet Kai Kjær Jensen stævne i skolen for at høre nærmere om, hvordan man i Sdr. Vium dog er kommet så langt på så kort tid.

- Projektet har skabt sammenhold og fællesskab i sognet. Siden august er der lagt mere end 1400 timer frivilligt arbejde i Kulturhuset SKOLEN, siger han.

Lokalerne står i alt fald klar til at tage imod børnene, der godt kan glæde sig til langt bedre forhold og mere plads, end der, hvor de er nu.

Men i Sdr. Vium stopper ambitionerne selvfølgelig ikke dér, understreger Kai Kjær Jensen.

Allerede nu danner Kulturhuset SKOLEN - ud over den kommende børnehave - rammen om alt fra gymnastik, badminton og yoga til værksted for "De kreative damer", og kontor for by-pedellerne, der holder byens grønne områder på frivillig basis.

Gymnastiksalen skal også renoveres; den danner allerede i dag rammen om en hel del aktiviteter. Foto: Mads Dalegaard

Samlingspunktet

- Målet er at flytte forsamlingshusaktiviteterne ind på kulturhuset, og bare i december har vi haft fem forskellige arrangementer her, så vi er godt på vej, siger Kai Kjær Jensen.

I øvrigt er der også skolebørn i bygningen igen. Da Sdr. Vium Skole lukkede, flyttede mange af børnene til Lyne Friskole. Men her har man ikke plads nok, så derfor har man lejet sig ind i Kulturhuset SKOLEN, der nu nogle dage om ugen igen rammen om skoleundervisning.

Og folkene bag Sdr. Viums nye samlingssted har ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene.

- Vi skal i gang med at renovere forskellige lokaler, blandt det gamle musiklokale og gymnastiksalen. Vi skal også have en arkitekt til at hjælpe os med at skabe et bedre samspil mellem bøgeskoven og legepladsen, siger Kai Kjær Jensen.

- Så alt i alt er der en dejlig positiv stemning i Sdr. Vium i dag, og vi er selvfølgelig stolte af, at vi nu får prisen som årets landsby. Det betyder noget for vores selvforståelse.

Børnehavens kreative døre er selvfølgelig lavet af en af de frivillige, der har lagt utallige timer den gamle skole. Foto: Mads Dalegaard
I dette nyrenoverede lokale får Sdr. Vium den 6. februar overrakt diplomet som Årets Landsby. Foto: Mads Dalegaard
0/0
Danmark

Danmarks billigste hus solgt i løbet af et døgn

Tarm

Stor tilstrømning til Åbent Hus på Karosserifabrik

Tarm

Lokale og gæstehold gav en flot opvisning

112

Overså fodgænger i kryds

Tarm

125 tog til Ældre Sagens årsmøde

Tarm For abonnenter

Naboerne gik i krig med stegepander og grydelåg: Skræmte rågerne væk

Tarm

Udvalgsformand forventer, lokalt plejehjem retter op: Ekstraordinært, at vi har de udfordringer

Tarm

Borgmesteren fik ros fra sine egne partifæller i Bork

Tarm For abonnenter

Overforbrug og gammel gæld plager plejehjem: Seks fyret