Annonce
Navne

Sangskriver og pædagogstuderende Karl Kristian fra Hvide Sande: Man skal ville noget med sin tilværelse

- Lige nu er jeg ved at lægge sidste hånd på tre nye sange. Det er de mest professionelle sange, jeg nogensinde har skabt, og jeg er virkeligt stolt af dem, siger Karl Kristian Thuesen. Foto: Malthe Dahl Bennedsen
Sangeren, sangskriveren og musikeren Karl Kristian Thuesen er ny klummeskribent på Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Hans første klumme i dag handler om ensomhed. De næste kan komme til at handle om digitalisering og kravet om en uddannelse.

Ringkøbing-Skjern: Dagbladet er glad for at kunne byde sangeren, sangskriveren og musikeren Karl Kristian Thuesen fra Hvide Sande velkommen i lørdagsklumme-korpset. Hans første klumme bringes i dag.

Hvorfor handler din første klumme om unge og ensomhed?

- Det er et emne, som vi godt ved, er der, og som, vi godt ved, er et problem. Men det bliver pakket lidt væk. Og lige nu drukner det fuldstændig i samfundsdebatten, fordi alt naturligvis handler om corona. Ensomhed er ikke et stort problem i forhold til corona, men pandemien forstærker problemet, og så er ensomhed blandt unge i de store byer noget, jeg selv er ramt af, og som jeg derfor tænker noget over.

Annonce

- Vi kan ikke rigtig mødes, og ens studiekammerater trækker sig. Er det nødvendigt, at vi skal mødes, spørger de. Der er rigtig meget, der bliver valgt fra.

- Det er også lidt en vinterting. Mange unge i alderen 20 til 30 år har en kæreste og måske et barn. De har fået stillet nogle af de sociale behov, de har. Jeg har en anden livsform som musiker. Jeg skal selv tage initiativet til socialt samvær, og så kan man godt blive lidt usikker på sig selv. Det er ikke fedt at skulle skrive rundt og spørge, om der ikke lige er nogen, der kan tage mig lidt i "social-aflastning", siger Karl Kristian Thuesen.

Arbejdede dobbelt så hårdt

Da Danmark blev lukket ned, var Karl Kristian Thuesen i praktik i en fritids- og ungdomsklub i Beder i Aarhus, og han gik nærmest fra 100 kilometer i timen til 0 på et sekund.

- Når du er i praktik, så tæller hver time, og du kan ikke bare bede om fri til dine "fritidsaktiviteter". Jeg havde gang i ret mange spændende ting, blandt andet et samarbejde med Poul Krebs og andre musikalske projekter. Jeg arbejdede altså dobbelt så hårdt, og så blev alle sendt hjem, og alt aflyst...

... og vi kan jo ikke selv fremprovokere alt det, der blev lukket ned. Derfor skal vi finde ud at kunne arbejde på en anden måde.

- Det er også en ret spændende tid. Men den må gerne snart gå den rigtige vej, siger Karl Kristian Thuesen.

Annonce

Lidt kritisk til digitalisering

Den næste klumme fra Karl Kristians hånd kunne godt gå hen at blive noget om digitalisering; Danskernes brug af mobiltelefon og computer.

- Vi har fundet ud at, at vi godt kan være sammen digitalt. Og nogle tænker måske, om det overhovedet er nødvendigt at være sammen i virkeligheden, for vennerne er jo altid online.

- Den tankegang stiller jeg mig lidt kritisk over for. Alle er online. Men hvis man har noget vigtigt på hjerte, så bliver de beskeder ikke lige læst, men gemt lidt, og man ringer heller ikke bare lige.

- Som musiker er det vigtig at promovere sig selv - at lægge dét helt rigtige opslag op på dét rigtige sociale medie. Derfor er jeg også meget online, og det pinlige er jo, når telefonen afslører, hvor mange timer man har brugt på den.


Vi bliver kun mere og mere online. Facebook overtager verden lige så stille. Det kræver stærke værdier og holdninger at stå imod.

Karl Kristian Thuesen


- Vi bliver kun mere og mere online. Facebook overtager verden lige så stille. Det kræver stærke værdier og holdninger at stå imod, siger Karl Kristian Thuesen.

Annonce

Uddannelse er fantastisk, men...

- Jeg er også meget optaget af det der med uddannelse og det pres, man føler som ung. At man skal tage en uddannelse og gøre noget færdigt. Det er fantastisk, at vi i Danmark har mulighed for at tage en gratis uddannelse. Men det er også fantastisk, når nogen tør byde ind med noget andet. Det er for eksempel et emne, som jeg har talt meget med Palle Hjort om. Han er en vaskeægte spillemand.

- Det er lidt vildt at satse på én ting. Man skal vide, hvad man vil med sin fremtid.

- Om et år er jeg færdig på pædagogstudiet. Men det er noget, som jeg altid har spekuleret på. Jeg håber, at jeg på et tidspunkt spiller mere, end jeg arbejder i en SFO. Den der følelse af, at det er noget, jeg gerne vil, men som der ikke rigtig er tid til, for uddannelse og job fylder meget - og kræver meget...

- Det er svært at finde ud af ens egen mavefornemmelse. Man er fra barnsben programmeret til videreuddannelse i hele skolesystemet. Jeg har søgt ind på musikkonservatoriet fire gange uden at komme ind. Det var der andre, der ikke synes, jeg skulle. Det kræver, at man hviler 100 procent i sig selv og tror på sig selv at gøre noget, som "nogen" andre ikke synes, man skal. Og der er ikke så mange unge forbilleder.

- Heldigvis er der musikere som Poul Krebs og Palle Hjort med flere, der gladeligt hjælpe unge musikere lidt på vej.

- Det kan godt være, at det er ok at tage en uddannelse og så alligevel satse på noget andet. Man skal ville noget med sin tilværelse.

Hvordan var det at skrive din første klumme?

- Jeg har gået og spekuleret på den et stykke tid. Det er jo ikke en sang, og jeg taler til en anden målgruppe - dagbladslæserne. Men ensomhedstemaet var det, der fyldte lige nu. Så klummen kom meget af sig selv.

Annonce

Tre nye sange

Lige nu er Karl Kristian i øvrigt ved at lægge sidste hånd på tre nye sange, der skal udkomme som singler i det nye år.

- Det var det, der var råd til lige nu. Vi skal filme i næste uge, og så skal jeg tænke på, hvordan  jeg får folk til at høre sangene, og hvordan jeg får dem på de rigtige playlister. De tre sange er de mest professionelle, jeg nogensinde har skabt, og jeg er virkeligt stolt af dem, siger Karl Kristian Thuesen.

Karl Kristian Thuesen

Karl Kristian Thuesen er sanger, sangskriver og musiker. Han er 25 år, og født og opvokset i Hvide Sande. 

Lige nu bor han i Aarhus, hvor han studerer social- og specialpædagogik på Via University College.

Han prioriterer sin familie meget højt og er ofte hjemme i Hvide Sande.

Den første sang, Karl Kristian blev kendt for, var "Hvide Sande". Sidste år kom cd'en "Før Jeg Sover Ind" med 12 sange. Lige nu arbejder han på tre nye sange, der skal udkomme som singler først i det nye år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Far til Folkets Hus har rundet de 70

Ringkøbing-Skjern

Torsdagens coronatal: Indleder Kristi himmelfartsferien med meget få nye smittede

Annonce