Annonce
Udland

Sanders: Bloomberg vil ikke kunne skabe begejstring

Go Nakamura/Reuters
Det er sjældent, at Sanders direkte kritiserer sine rivaler, men med Mike Bloomberg gør han en undtagelse.

Bernie Sanders retter en kraftig kritik af sin rival Mike Bloomberg.

Annonce

Han forudsiger, at den tidligere New York-borgmester, som er en af verdens rigeste mænd, ikke vil kunne skabe den begejstring og energi for sin valgkampagne, som er nødvendig for at slå præsident Donald Trump.

- Sandheden er ganske enkelt, at borgmester Bloomberg med alle sine penge ikke vil kunne skabe den form for begejstring og energi, som er nødvendig for os for at få den valgdeltagelse, som er nødvendig for at slå Trump, siger Sanders.

Sanders rettede angrebet mod Bloomberg ved en gallamiddag for Demokraterne i Las Vegas lørdag. Her var Bloomberg ikke til stede.

Bloomberg har en uortodoks tilgang til valget. Han har i valgkampens første fase mest fokus på at vinde opbakning i befolkningsrige stater som Californien op til "supertirsdag" 3. marts frem for primærvalgene i Iowa og New Hampshire tidligere på måneden.

Han har allerede gennem et stort antal tv-reklamer demonstreret, at han har ekstremt mange midler til at føre valgkamp for. Hans formue er på omkring 60 milliarder dollar. Det er over 405 milliarder kroner.

Sanders talte kritisk om Bloombergs syn på minimumlønninger, beskatning af rige og indgreb over for Wall Street.

Bloomberg lægger selv stor vægt på at få grebet ind mod klimaændringer og miljøforurening. Han vil også ændre våbenlovningen, så der bliver færre våben i samfundet.

Det er sjældent, at Sanders direkte kritiserer sine rivaler, men han gjorde en undtagelse med Bloomberg.

Blandt andet slog han ned på, at Bloomberg i sin tid som New Yorks borgmester lod politiet visitere tilfældige folk på gaden i forbindelse med en kampagne mod skydevåben. Sanders mente, at det var "racistisk", da flest sorte blev visiteret.

Sanders og Bloomberg tilhører hver deres fløj i partiet. Sanders er selverklæret "demokratisk socialist". Bloomberg opfattes som moderat og til dels konservativ i økonomiske spørgsmål.

Bloomberg førte lørdag valgkamp i Virginia.

- Jeg stiller op for at slå Donald Trump, og jeg stiller op for at genrejse USA's og for at opbygge et land, som vi kan være stolte af, og hvor vi kan begynde at udrette noget. Jeg vil sørge for, at vi får Amerikas Forenede Stater tilbage, sagde Bloomberg.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev For abonnenter

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Annonce