forside

Samuelsen retter skarp kritik af Myanmar efter FN-møde

Den danske udenrigsminister lægger sig op ad Storbritannien og USA efter møde om konflikten i Myanmar.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), kritiserer styret i Myanmar og den måde, som landets leder, Aung San Suu Kyi, har ageret på de seneste måneder i forbindelse med konflikten i landet.

Flere end 400.000 rohingya-muslimer er flygtet den seneste måned fra Myanmar til nabolandet Bangladesh.

Det er sket, efter at det Myanmars militærstyrker lancerede en offensiv mod det muslimske mindretal 25. august.

- Det er en skamplet. Det er rædselsfuldt, det der foregår. Det er en kæmpe skuffelse i forhold til, at vi har fremhævet alt det, der er gået godt de senere år. Og det her er fuldstændig utilgiveligt, og det skal der rettes op på hurtigst muligt, siger Anders Samuelsen.

Udtalelsen fra Samuelsen kommer i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York, hvor verdens ledere mødes.

Mandag aften havde den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, indkaldt til et møde, hvor en række af de lande, der tidligere har været engageret i forhold til Myanmar deltog, heriblandt altså Anders Samuelsen.

Efter mødet har en række udenrigsministre kritiseret Myanmars leder, Aung San Suu Kyi.

- Det, man forsøger at lægge pres på, er, at hun stepper op nu. I forhold til at vise politisk lederskab. Vi ved godt, at hun er under enormt pres - også over for militæret, siger Samuelsen.

Med til mødet i New York var også repræsentanter fra Myanmar, der fik mulighed for at redegøre for deres holdning til en løsning på konflikten.

- Man får sendt et meget klart signal om, at man ved, at alle står sammen i forhold til at kritisere, hvad det er, der foregår.

- Man får en lejlighed til at stille nogle spørgsmål, der går på, hvad det er, der gør, at vi kan få andre end Røde Kors ind, og vi ikke kan få FN ind i højere grad. Der sker også noget bevægelse på sådan et møde, som jeg ikke kan komme nærmere ind på, siger Anders Samuelsen.

0/0
Skjern

Aktivitetsdag ryster efterskoleelever og handicappede sammen

Skjern Håndbold For abonnenter

Aalborg var bedre end Skjern i alle spillets faser

Leder For abonnenter

Bøhtosserne og de sande demokrater

Spalte op og spalte ned er der blevet skrevet om koranafbrændings-tossen. Du ved; ham der fuldt bevidst går efter at lave sine demonstrationer på måder og på steder, hvor hans iskolde og desværre alt for ofte ganske korrekte kalkule er, at bål-og-brand-tosser vil gribe den kærkomne anledning til at lade sig krænke så tilpas meget, at det efter deres indskrænkede verdensopfattelse berettiger til larm i gaden. Og dermed får bål-og-brand-tosserne på imponerende vis bekræftet koranafbrændings-tossens pointe - hvis ellers pointe ikke kan siges at være et alt for pænt ord for den verdensopfattelse, som hadprædikanter af alle farver abonnerer på. Faktisk er der både sagt og skrevet mere end rigeligt om Rasmus Paludan. Derfor er hovedpersonerne i disse linjer ikke hverken den ene eller den anden part i bøhtosse-krigen. Det handler tværtimod om demokratisk forståelse ført ud i en ualmindeligt fornem praksis - og om et par seje gutter fra Holstebro, Abbas Maanaki og Ergin Dogan. De to stod bag et vellykket arrangement i Trekanten i Holstebro, hvor de fik beboerne til at samles om pizza, fodbold og lørdagshygge i stedet for at stille op som medvirkende i provokatørens omrejsende cirkus, der var varslet til at ankomme til byen en lørdag i april. Dermed faldt det sture, sture provkationsnummer til jorden med et stille plask - ganske som den slags har fortjent. Maanaki og Dogan er begge som teenagere kommet i ungdomsklubben Jættehøj og forklarer, hvordan værdierne, de lærte der, var afsæt for deres fredelige moddemonstration: Rasmus Paludan skulle have lov at bruge sin ytringsfrihed til at sige, hvad han ville - men de to brugte deres ytringsfrihed til at argumentere for, at alle lod ham stå alene med sine provokationer og sin dyre politibeskyttelse. En beskyttelse, som der i Holstebro ikke blev den fjerneste brug for. Missionen lykkedes nemlig over al forventning, og der var efterfølgende stor ros fra politikommissær Lilian Jensen, som i Dagbladet Holstebro erklærede sig "pavestolt af den præventive indsats, vi så fra beboerne". Hvor ville det dog være fantastisk, hvis 'Holstebro-modellen' kunne brede sig til andre steder i landet. Københavnske Nørrebro kunne for eksempel lære en hel del. Som Ergin Dogan siger: "Det, Rasmus Paludan står for, er ikke de værdier, som vi har lært at kende i Jættehøj og på arbejdsmarkedet. Vi er bare med til at sprede hans retorik og had, når vi lader os provokere. Han ved udmærket, hvilke knapper han skal trykke på, så det eksploderer. Og jeg tror, det er hans formål." Jeg tror, Ergin Dogan har ret - og siger tak til ham, til Abbas Maanaki og til lærere og pædagoger som dem i ungdomsklubben Jættehøj, fordi de på forbilledlig vis formår at vise, hvad demokrati vil sige i virkelighedens verden.

Hvide Sande

Ny Lalandia-feriepark skyder hussalget i gang til pinse

Ringkøbing-Skjern

Mange hunde bidt af hugorme – Tulle døde af det

Hvide Sande

Parken-rigmænd dukker op til pølser: Lalandia i Søndervig gør klar til rejsegilde

Skjern Håndbold

Tilbageslag for Skjern Håndbold i slutspillet