Annonce
Navne

Samtalesorg i de korte sætningers land

Stine Pilgaard, der er tilknyttet forfatterlinjen på Vestjyllands Højskole, får udgivet sin tredje roman "Meter i sekundet" den 15. maj. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Forfatteren Stine Pilgaard har skrevet bogen "Meter i sekundet", der udkommer den 15. maj. Det er en bog om en ung kvinde, der flytter til Velling. Men bogen handler ikke om forfatteren selv.

Velling: Da Dagbladets journalist Henrik Breum i januar talte med forfatteren Stine Pilgaard, sagde hun blandt andet, at hun ikke altid er ét-til-ét med fortælleren i hendes bøger. Men også, at det er rigtig spændende at skrive en humoristisk roman om en ung kvinde, der flytter til Vestjylland og skal finde vej i højskolelivet og den vestjyske samtaleform, og samtidig finde ind i rollen som nybagt forælder og orakel i lokalavisens brevkasse.

Hendes nye bog "Meter i sekundet" udkommer den 15. maj på forlaget Gutkind.

Den handler om et ungt par, der bosætter sig på en højskole i Vestjylland med deres lille barn. De træder ind i en verden af fællessang, økolærere og en stærk vilje til lokalsamfundet. Han er lærer på skolen, og hun er med som påhæng.

"Teoretisk set vil hun gerne fællesskabet, men kommer alligevel til at skrive anti-højskolesange med en af de andre påhæng. Langt hen ad vejen vil hun også gerne integreres i lokalsamfundet, men hun kommer skævt ind i de sociale sammenhænge, hun kan ikke rigtig afkode den vestjyske samtaleform, de korte sætninger og lange pauser, skriver forlaget i en pressemeddelse.

Præcis som Stine Pilgaard er faldet rigtig godt til i Velling, får kvinden i romanen efterhånden en fornemmelse for at manøvrere i både trafikken og samtalerne. Højskolens fællesskab slutter sig tættere om hende, og nye venskaber slår rod.

"Meter i sekundet er en fortælling om at træde ind i et nyt og ukendt landskab. Om relationer, dilemmaer og samtalernes veje og vildveje. Romanen består som de to forrige også af forskellige teksttyper, her er det brevkassetekster og sange, hvoraf en af sangene bliver trykt i den nye udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november 2020", skriver forlaget om romanen.

Normalt vil forfattere vente spændt på anmeldelserne. Men sådan er Stine Pilgaard ikke.

"Det kan blive meget skrøbeligt, hvis mit arbejde skal opgøres i salgstal, anmeldelser og stjerner. Jeg prøver ligesom at sige, at jeg har sendt romanen ud i verden, så lever den selv," sagde hun i januar til Dagbladet.

"Meter i sekundet". Udgives 15. maj på forlaget Gutkind. 268 sider. 250 kroner.

Stine Pilgaard

Stine Pilgaard (f. 1984, Århus) er uddannet fra Forfatterskolen og Københavns Universitet. Hun fik et stort anmelder- og publikumsgennembrud med debutromanen Min mor siger (2012), der blev nomineret til DR Romanprisen, og som hun modtog debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat for.

I 2015 fulgte hun succesen op med romanen Lejlighedssange, der modtog Bibliotekernes Forfatterpris (2016) og var nomineret til Læsernes Bogpris (2016). Begge bøger er oversat til norsk af Erlend Loe, Min mor siger desuden til islandsk.

Stine Pilgaard er vokset op i Århus og bor i dag i Velling.

Læs eventuelt mere på www.stinepilgaard.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frivillige foreninger kan blive fritaget for affaldsgebyr på genbrugspladser

Annonce