Indland

Salg af sprøjtemiddel der kan skade bier stiger 85 procent

Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix
Naturfredningsforening vil stoppe danske dispensationer fra EU-forbud mod middel, der kan skade vilde bier.

På to år er salget af et sprøjtemiddel, der regnes for at være skadeligt for vilde bier, steget 85 procent.

Sprøjtemidlet imidacloprid er forbudt i EU, men i Danmark kan man opnå dispensation fra forbuddet.

Midlet bruges af landbruget til bejdsning af frø til sukkerroer.

Stigningen i salget vækker bekymring hos Danmarks Naturfredningsforening (DN).

- Vores vilde bier er i meget alvorlig tilbagegang. Derfor er det uhørt at bruge den slags pesticider i Danmark, siger præsident i foreningen Maria Reumert Gjerding.

Ifølge foreningen er salget steget fra 2248 kilo til 4171 kilo aktivstof fra 2016 til 2017. Det svarer til en stigning på 85 procent.

Allerede i 2013 indførte EU et forbud mod imidacloprid. Det blev i 2018 strammet, så det nu blev helt forbudt på friland.

Men regeringen valgte at give danske landmænd mulighed for at søge om dispensation fra EU-forbuddet.

- Den dispensationspraksis skal stoppe. Vi har en viden om, at det er meget skadeligt for de vilde bier.

- Det kan påvirke deres nervesystem, deres evne til at reproducere sig og til at orientere sig, siger Maria Reumert Gjerding.

DN-præsidenten mener, at Danmark bør skele til Sverige. Her har myndighederne haft en praksis med dispensationer lig den danske.

Men en miljødomstol har nu underkendt muligheden for at give dispensationer. Det er sket ud fra et forsigtighedsprincip.

De senere år er bestanden af vilde bier i Danmark gået tilbage.

Det kan være problematisk, da vilde bier og honningbier bestøver planter og afgrøder.

I Danmarks Biavlerforening, der arbejder for at beskytte både honningbier og de vilde bier, er man på linje med DN.

- Det er blevet sværere og sværere at være biavler og holde liv i honningbierne. Det er blandt andet på grund af de her midler, siger sekretariatsleder Rune Havgaard Sørensen.

- Vi ved, at de her midler bliver i jorden i lang tid, så de efterfølgende afgrøder også kan optage det og tage det med rundt i deres saftstrøm, siger han.

Foreningen savner dokumentation fra myndighederne i forhold til, at man ikke anser imidacloprid for at være skadeligt for bier, når det bruges som bejdsemiddel.

I Landbrug & Fødevarer stoler viceformand Thor Gunnar Kofoed imidlertid "fuldt og fast" på myndighedernes vurdering.

- Bier er en forudsætning for mange afgrøder på vores marker, og derfor passer vi landmænd selvfølgelig også på dem.

- I Landbrug & Fødevarer har vi igangsat en indsats for at passe endnu bedre på bierne med ti konkrete anbefalinger til tiltag på gårdene, hvor flere hundrede landmænd allerede har meldt sig til, siger han i en kommentar.

/ritzau/

0/0
Forsiden netop nu
Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Ringkøbing

Kom til sommerspinning under åben himmel i Ringkøbing

Danmark For abonnenter

Stram Kurs kom ikke i Folketinget: Hvad nu, Rasmus Paludan?

Tophistorier

Skjern

Det er for børn: Skovlykke indvier træværksted

Erhverv For abonnenter

Hvide Sande-rejernes talsmand: En reje, der er fanget i Danmark, skal man da smage

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte

Ringkøbing For abonnenter

Ringkøbing K's eneste beboer drømmer om naboer: Jeg vil så gerne dele alt det her med andre

Kultur

119 år gammel klitgård er svær at sælge: Nu vil ejer have den revet ned

Ringkøbing For abonnenter

"Hvor er hampen?": Ringkøbing-par har hejst Christiania-flag over en del af haven