Annonce
Hvide Sande

Sag om Søndervig-Netto: Planlovsfinte er kynisk misbrug af loven

John Wagner, der er administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, kalder det kynisk magtmisbrug, at Ringkøbing-Skjern Kommune vil bruge planlovsfinte for at gøre plads til en ny dagligvareforretning uden for Søndervigs eksisterende bymidte. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Administrerende direktør for De samvirkende Købmænd mener, at Erhvervsministeriet bør gå ind i sagen om lokalplansfinte, der skal bane vejen for en ny Nettobutik ved Søndervig.
Annonce

Søndervig: Det er opsigtsvækkende, at et stort byrådsflertal er parat til 'fifle' med planloven for at sikre en ny Netto-forretning ved Søndervig.

Det mener John Wagner, der er administrerende direktør i brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, som ikke lægger fingrene imellem.

- For mig at se er der tale om kynisk misbrug af planlovens bestemmelser. Det er for pænt et udtryk at kalde det for en 'planlovsfinte'. Det handler om at drible uden om lovens intentioner, og det er fifleri, siger han.

Annonce

Brug for krumspring

Som Dagbladet tidligere har beskrevet, skal der nogle krumspring til at gøre det lovligt at opføre en dagligvarebutik i Nyhavnområdet.

Området ligger i dag i landzone, og derfor kan der ikke umiddelbart bygges butikker. Men da en del af Nyhavn i kommuneplanen er udlagt til boligområde, har Salling Groups rådgiver fundet en genvej, som et politisk flertal er klar til at bakke op.


For mig at se er der tale om kynisk misbrug af planlovens bestemmelser. Det er for pænt et udtryk at kalde det for en 'planlovsfinte'. Det handler om at drible uden om lovens intentioner, og det er fifleri.

John Wagner, direktør De Samvirkende Købmænd


Der skal i første omgang vedtages en ny lokalplan for et boligområde - selv om man ikke har nogen intention om at bygge boliger.

Herefter skal den ændres i endnu en lokalplan til centerområde. Sker det, vil der kunne etableres butikker i dele af området.

Borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk (S) har helt fra begyndelsen afvist at placere butikker uden for den nuværende bymidte. Men et stort flertal er klar til at udnytte den alternative genvej - selv om kommunens forvaltning har advaret imod, at der kan være tale om en omgåelse af planloven. Det samme siger en advokat, som kommunen har konsulteret.

Annonce

En tilståelsessag

John Wagner fra De Samvirkende Købmænd forventer da også, at der bliver grebet ind over for 'planlovsfinten'

- Det er en ren tilståelsessag for byrådsflertallet, som ærligt nok har sagt, at man er klar til at omgå reglerne, siger han og fortsætter:

- Det må være en sag for Erhvervsministeriet, som administrerer planloven. Hvis ikke andre gør det, så kommer vi til at gøre ministeriet opmærksom på sagen. For De Samvirkende Købmænd handler det om at sikre os, at den gældende lovgivning bliver overholdt, siger han.

Meny i Søndervig er blandt De Samvirkende Købmænds medlemmer. Hvor meget handler det om, at du er ude for at varetage Menys interesse i sagen?

- Salling slås for sine butikker, og vi kæmper for vores. Samtidig er der tale om en principiel sag. Vi ønsker ikke, at den gældende planlov bliver undermineret, som det er tilfældet her, siger John Wagner.

Sagen om plangrundlaget for Netto-forretningen skal efter stemmelighed ved den seneste økonomiudvalgsbehandling behandles af hele byrådet den 8. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Udviklingshæmmet borger er coronasmittet – 46 nære kontakter på bosted og dagtilbud skal nu testes

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus: Som studerende er jeg glad for at have ruten som bindeled mellem mit studieliv og mit barndomsområde

Erhverv

Borgmesteren om nedlukning: Jeg kan ikke begribe, at vi skal blive ved med at være fastlåst på den måde

Vestjylland

Minister: Nej til privat læreruddannelse i Herning, da det vil få alvorlige konsekvenser

Erhverv

Nu bider nedlukningen butikkerne: Handelsrådsformand frygter, at mange små detailforretninger mister livet

Annonce