Læserbrev

S vil skære millioner: Bevar tilskud til friskolerne

Annette Lind (S) vil tage 4,2 millioner kroner fra friskolerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Læserbrev: Annette Lind (S) vil tage 4,2 millioner kroner fra friskolerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det er konsekvensen af Socialdemokratiets forslag om at ændre den såkaldte koblingsprocent fra 76 procent til 71 procent. Et forslag, som partiets undervisningsordfører, Annette Lind, på vegne af hele S går til valg på. Koblingsprocenten er den andel af gennemsnitsudgiften til en folkeskoleelev som privat- og friskolerne modtager i statstilskud pr. elev. Et forslag, vi i Venstre på ingen måde kan bakke op om – tværtimod!

I Venstre går vi således til valg på at fastholde det nuværende niveau for det statslige tilskud til privat- og friskolerne. Hvis Annette Lind og Socialdemokratiet derfor får magt, som man har agt, så vil det markant forringe muligheden for at drive skole med en rimelig kvalitet på de 10 lokale friskoler, der er i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Specifikt taler vi om følgende reduktion i det årlige driftstilskud pr. friskole. Skjern Kristne Friskole: 1.179.000 kroner, Videbæk Kristne Friskole: 834.000 kroner, Velling Friskole: 450.000 kroner, Lyne Friskole: 387.000 kroner, Grønbjerg Friskole: 384.000 kroner, Herborg Friskole: 228.000 kroner, Hover-Torsted Friskole: 222.000 kroner, Hoven Friskole: 186.000 kroner, Stadil-Vedersø Friskole: 180.000 kroner og Ølstrup Friskole: 141.000 kroner. I alt 4.191.000 kroner.

Historikken er jo, at koblingsprocenten i en længere årrække fra 1995-2010 lå fast på de 75 procent. En sats, der i løbet af Helle Thornings regeringsperiode fra 2011 til 2015 gradvis blev reduceret til 71 procent Og som Venstre, siden vi overtog regeringsmagten i 2015 og sammen med de øvrige borgerlige partier herunder ikke mindst Liberal Alliance har øget til nu 76 procent.

Jeg går til valg på at sikre gode lokale uddannelsesmuligheder, der ruster vores unge til fremtiden. Det gælder også for de 1.397 skoleelever, der i dag går på en friskole i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det statslige tilskud til privat- og friskolerne skal derfor fastholdes på det nuværende niveau – ikke reduceres. Husk det når krydset skal sættes ved det kommende folketingsvalg.

0/0
Klumme

Ugens Prædiken: Påskemorgen er som en håbets hilsen fra Guds fremtid

Klumme

Martine om at blive gammel: Måske er det andet end medicin og ømme muskler?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Leder For abonnenter

Ikke kun events sætter os på landkortet

Selvfølgelig er det vigtigt, at vort lokalområde er kendt uden for kommunegrænsen - og gerne for at have noget unikt og genialt, der kan lokke så mange gæster til som overhovedet muligt. For flere gæster giver som regel flere penge i kommunekassen, og flere penge i kassen gør næsten altid godt. Derfor er det helt fint, at kommunen barsler med en såkaldt ny eventstrategi, der skal være med til at brande kommunen både nationalt og internationalt. Det er da heller ikke overraskende, at et flertal af politikere i byrådet netop har sagt god for at skyde penge i den nye eventstrategi. Det politiske ja betyder samtidig et ja til, at der skal sættes kommunale penge af til tre såkaldte fyrtårns-events. Indtil videre er der sat to millioner kroner af over to år til at udvikle den grønne elbilevent Westwind24, hvor de to, der fik ideen, komiker Jan Gintberg og tv-journalist Anders Agger, nok skal være med til at give det stort anlagte elbilarrangement en snert af kendiseffekt. Derudover er vandsportsfestivalen Waterz i Hvide Sande sikret et kommunalt tilskud på 875.000 kroner om året til og med 2021. Ifølge strategien kunne det tredje event i rækken ligge inden for sport, kultur eller erhverv. Det lyder alt sammen ganske spændende, selv om ingen ved, hvad Westwind24 og Waterz skaber af meromsætning og plusser på bundlinjerne hos områdets erhvervsliv. Der er heller ingen, der ved, hvor mange penge der skal sendes efter det tredje event. Nogen vil sikkert mene, at det er sådan lidt sortseer-agtigt at stille spørgsmålstegn ved, om nye tanker om branding nu også giver sorte tal på bundlinjen. De samme vil sikkert sige, at det er en langsigtet investering, det er svært at sætte kroner og øre på. Hvad der var godt i går, er måske ikke så godt i morgen. Når det er sagt, er det alligevel godt at konstatere, at det ikke var hele byrådet, der helt ukritisk nikkede ja til at lede efter et event nummer tre. Den nyslåede løsgænger Svend Boye Thomsen stemte imod, og Kristendemokraterne valgte at tage det, der hedder forbehold. "Medmindre der falder en appelsin ned i vores turban med en event, der er rigtig svær at sige nej til, så mener vi ikke, at den økonomiske situation er til at bruge mange penge på tre store projekter". Sådan lød det i byrådssalen fra Jens Erik Damgaard, der talte på vegne af den kristendemokratiske byrådsgruppe. Den melding lyder fornuftig, for skattekronerne kan måske gøre bedre gavn andre steder lige her og nu, hvor den står på udfordringer med besparelser på det kommunale budget. Derfor: Vent med event nummer tre, til Westwind24 og Waterz har bevist, at det er vejen frem. Indtil da er der meget andet, der på bedste vis er med til at sætte os på de der landkort.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger