Indland

S og V vil reducere drivhusgasser med 60 procent

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Venstre er klar til at binde sig til en reduktion af drivhusgasser med 60 procent, siger Løkke.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen foreslår, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 60 procent i 2030 i forhold til 1990. Det skal ske via en klimalov med bindende delmål frem mod 2050.

Den målsætning er Venstre parat til at binde sig til, hvis man samtidig kan blive enig om "pengene og metoderne", siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Ellers er det jo bare et slogan i en valgkamp, siger Lars Løkke Rasmussen søndag i en debat på TV2.

Lars Løkke Rasmussen henviser til, at Socialdemokratiet foreslår en bindende klimalov med bindende delmål frem mod 2050, som Mette Frederiksen ønsker skal stemmes igennem i Folketinget.

Men en lov er ikke nok i sig selv, mener Løkke:

- Det nytter ikke at gå ned i Folketingssalen og stemme for en klimalov med nogle partier, som ikke har pengene. Hvis partier i oppositionen vil rulle udlændingepolitikken tilbage eller bruge for mange penge på det offentlige forbrug, så kan det ikke lade sig gøre at bruge de samme penge på klimaet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Svaret tilfredsstiller dog ikke Mette Frederiksen. Hun ønsker et klart ja til klimaloven fra Lars Løkke Rasmussen allerede nu.

- Det blev et nej. Det noterer vi, siger Mette Frederiksen.

Opgørelse fra en række forskere, som blev omtalt i Jyllands-Posten i sidste uge, viste, at både Venstres og Socialdemokratiets klima-politik ventes at reducere CO2 med lidt mere end 60 procent i 2060.

Siden har Socialdemokratiet søndag ændret deres plan, så man nu ikke længere tager om CO2-udledning, men om drivhusgasser.

Landets forskere er dog ikke helt enige om, hvor effektive klimaplanerne er.

Søndag sagde professor ved Syddansk Universitet Henrik Wenzel, der forsker i energisystemer og klima, at Socialdemokratiets nye mål om drivshusgasser er gode, men at forslagene til, hvordan vi skal nå målet er utilstrækkelige.

Om Socialdemokratiets konkrete løsningsforslag siger Henrik Wenzel:

- 500.000 biler, som også godt må køre på benzin, er ikke nogen særlig ambitiøs løsning. Det vil være væsentligt bedre med en million elbiler i 2030.

- Det er heller ikke nær nok med to havvindmølleparker omkring 800 megawatt. Vi skal helt op på at have 20.000 megawatt eller mere i 2050. Og det skal gå meget stærkere end en pakke med to 800 megawatt. Så det er for lidt, siger Henrik Wenzel.

Han mener ikke, at det er afgørende, om politikerne i Danmark opstiller en målsætning på 60 procent eller 70 procents reduktion, fordi Danmark er for lille til at gøre en stor forskel for klimaet.

- De 60 procent er rent mængdemæssigt fornuftigt nok. Om det skal være 60 eller 70 procent - eller mere eller mindre - er i min optik ikke så afgørende, fordi Danmark kun står for 0,1 procent af verdens drivhusgasser.

/ritzau/

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Hilde-sagen diskuteret i udvalg: Loven er overholdt siger udvalgsformand

112

Veteranbil ødelagt af ild: Folkevognsrugbrød brød i brand

Danmark For abonnenter

Stram Kurs kom ikke i Folketinget: Hvad nu, Rasmus Paludan?

Tophistorier

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen