Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-kovending overrasker flere partier: Ved de selv, hvad de vil?

Søren Elbæk (S) har overrasket de to herrer til højre for sig, efter han tidligere på ugen meldte ud, at socialdemokratiet sagtens kan enes med V og KD om en ny skolestruktur - hvis de er villige til at betale det, det koster. Arkivfoto: Jørgen Kirk
De resterende partier, der er repræsenteret i skolestrukturudvalget, er overraskede over, at socialdemokratiet, nu vil tilføre området 25 millioner kroner. Tonen var en anden til de seneste budgetforhandlinger.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: - Vi undgår ikke skolelukninger.

Så klar var meldingen fra viceborgmester Søren Elbæk (S), da han og den socialdemokratiske gruppe sidste år foreslog at nedsætte et særligt udvalg, som blandt andet skulle få til opgave at finde en årlig driftsbesparelse på 12 millioner kroner på skoleområdet.

Han mente ikke, at politikerne kunne blive ved med at lukke øjnene for det faldende børnetal og kommunens generelle økonomiske situation.

Nu melder Søren Elbæk så ud, at socialdemokratiet gerne vil bevare den nuværende skolestruktur med de mange små landsbyskoler, hvis der findes 25 millioner til at finansiere de mange skoler rundt om i kommunen - til stor overraskelse for Kristendemokraternes Kristian Andersen.

- Den havde jeg ikke set komme. Jeg synes, det er overraskende, for det var ikke de signaler, der lød for et år siden, siger han.

Annonce

"Stærkt forvirret"

Også borgmester Hans Østergaard (V) mener, at udmeldingen er overraskende.

- Ja, det vil jeg da nok sige, at det er. Søren ved jo ganske udmærket, at vi ikke finder yderligere 25 millioner at prioritere folkeskolerne med, siger han.

Grafik: Lean Poulsen Frosch

Niels Rasmussen (SF) måtte også lige kigge en ekstra gang, da han læste Søren Elbæks udmelding.

- For at sige det ligeud, så må de selv ligge og rode med det. For mig sender det et signal om, at de ikke ved, hvad de selv vil. Jeg blev stærkt forvirret, da jeg hørte hans udmelding, men det må de jo snakke med hinanden om i socialdemokratiet og finde ud af, hvad de vil, siger han og forklarer, at han ikke ønsker at forholde sig til selve forslaget, inden skolestrukturudvalget, som han selv er en del af, er kommet med sine endelige indstillinger til byrådet.

Annonce

Glædelig udmelding

Søren Elbæks indspil i debatten er et forsøg på at fjerne dramatikken fra skoledebatten og nærme sig Venstre og Kristendemokraterne, fortæller han.


For mig sender det et signal om, at de ikke ved, hvad de selv vil.

Niels Rasmussen, SF


Særligt sidstnævnte ser da også positivt på socialdemokratiets nye synspunkt.

- Vi ønsker at brande os på, at vi har mange små enheder. Der er større og større søgning mod mindre, overskuelige enheder. Der er faktisk mange børn, der har svært ved at overskue mange mennesker på en gang. Jeg tror, at det også fremover bliver attraktivt både at bo og gå i skole i de mindre områder, siger Kristian Andersen (KD), der forud for de kommende budgetforhandlinger har foreslået, at der tilføres fem millioner kroner til skolerne uden for centerbyerne:

- Vi har bare givet et klart signal om, at vi ikke ønsker at tage penge ud af området. Det er så det, som samme Søren Elbæk var optaget af ved sidste budget. Derfor er det da glædeligt med den her vending i synspunktet. Jeg kan kun være glad, når det går vores vej.

Hans Østergaard (V) ønsker ligesom Niels Rasmussen (SF) ikke at forholde sig til konkrete forslag til skolestrukturen, før skolestrukturudvalget har færdiggjort sit arbejde.

- Når det er sagt, så banker mit hjerte for det decentrale og den energi, der er ude i vores lokalsamfund, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce