Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

S-byrådsmedlemmerne Linda Nielsen og Helge Albertsen ønsker ikke et fast testcenter i Lem Kær. Møllerne er simpelthen for høje. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Socialdemokraterne Helge Albertsen og Linda Nielsen er skeptiske over et permanent testcenter i Lem Kær med 270 meter høje møller. De foreslår en midlertidig løsning i seks år, mens man løser vindmøllebranchens mangel på testpladser.

Ringkøbing-Skjern: I årevis har Helge Albertsen og Linda Nielsen kæmpet for at bevare lokale arbejdspladser som formænd for hver deres fagforening.

Derfor har de to forhenværende fagforeningsbosser og nuværende byrådsmedlemmer for Socialdemokratiet begge haft kvaler ved at sige nej til at udvide testcentret i Lem Kær med vindmøller på op til 270 meter, som Vestas har desperat brug for.

Det kan nemlig koste lokale arbejdspladser, hvis Vestas vælger at udvikle virksomheden andre steder.

Annonce

Men i et fælles læserbrev spiller Helge Albertsen og Linda Nielsen nu ud med et alternativt forslag. De vil gøre Lem Kær til et midlertidigt testcenter for otte møller op til 250 meter i seks år. Herefter skal møllerne pilles ned igen.

De seks år skal Christiansborg-politikerne bruge til at etablere de nationale testfaciliteter, som ikke bare Vestas, men hele vindmøllebranchen efterspørger.

- Det er en svær beslutning. Jeg har prøvet at sætte mig ind i, hvordan jeg selv ville have det med så store møller i baghaven, og jeg forstår godt naboerne. Jeg ville også være ked af det, siger Linda Nielsen.


Det er en svær beslutning. Jeg har prøvet at sætte mig ind i, hvordan jeg selv ville have det med så store møller i baghaven, og jeg forstår godt naboerne. Jeg ville også være ked af det.

Linda Nielsen (S), byrådsmedlem


Helge Albertsen uddyber deres alternative forslag:

- Jeg vil have rigtig svært ved at sige ja til vindmøller i Lem Kær, der er højere end dem i testcentret i Østerild. Det har aldrig været meningen, at møllerne skulle være så høje i det område. Der er et hensyn til de tre landsbysamfund, som vi er nødt til at tage, siger han.

Tror du naboerne i Lem, Velling og Højmark kan leve med så høje møller i fem år?

- Det er et dilemma. For det er nogle knokkelstore møller, som de i en periode kommer til at betale prisen for. Det er et forsøg på at løse den konkrete udfordring og samtidig sikre, at naboerne ikke de næste mange år får så store møller tæt på.

Viceborgmester Søren Elbæk (S) har sagt, at han vil stemme for testmøllecentret, fordi han ikke mener, det kan ligge andre steder end Lem Kær.

Hvad siger jeres egen socialdemokratiske byrådsgruppe til forslaget?

- Det ved jeg ikke.

Tror du, der kan skaffes politisk opbakning til forslaget om et midlertidigt testcenter?

- Det skal komme an på en prøve. Det er en rigtig svær sag. Vi har nogle borgere, som har en helt legitim bekymring for de voldsomt store møller. Samtidig står Vestas med et akut problem, som vi kan løse med et tidsbegrænset testcenter, siger Helge Albertsen.

Helge Albertsen efterlyser desuden landspolitisk handling.

- Det er ikke rimeligt, at vi i Ringkøbing-Skjern skal stå med en landspolitisk abe. Industrien mangler testpladser, og det er ikke vores hovedpine at løse den udfordring. Da Lem Kær blev udpeget som testcenter for 10 år siden, vidste ingen, at der ville brug for at teste kæmpemøller, der er højere end dem i Østerild, siger Helge Albertsen og fortsætter:

- Politisk kan vi hverken holde til at vedtage eller afvise testcentret med et spinkelt flertal. Derfor er der brug for alternative løsninger - og det mener jeg, vi skal arbejde hen imod, siger han.

Hvordan tror, I at projektudviklerne vil have det med jeres forslag om et midlertidigt testcenter?

- Det er ikke vores opgave at tage hensyn til de økonomiske interesser. Vores opgave er at finde løsninger for det omkringliggende samfund og Vestas, lyder det fra Helge Albertsen og Linda Nielsen.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Claus Juul Jørgensen fylder 60 år og har arbejdet hos Lange i 50 af dem: Som 17-årig købte jeg havemøbler for én million

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Hav styr på støjen, så får I lov: Dambrug får silo-tilladelse, hvis naboklage imødekommes

Debat

Lørdagsklummen: Er Raunonia død? Havde jeg været investor på det, ville jeg have skyndt mig væk

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Skjern For abonnenter

Stjal korkpropper, fugle og en sort sok: Kikset indbrud i jagthus giver betinget fængsel og narkobehandling

Skjern

Skarpe skytter scorede 1500 kroner til klassekassen: Det blev meget spændende til sidst

Ringkøbing

Naboerne ikke begejstrede, men udvalgsflertal siger ja til fodboldgolfbane trods risiko for støvgener

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Tarm

Se før og efter-billederne: Så meget er Tarm Kirke blevet forvandlet for seks millioner kroner

Skjern For abonnenter

Fire unge skarpskytter før DM: Vi har lidt nerver på!

Tarm

Landejendom med skøn udsigt solgt i budrunde: Prisen er en hemmelighed - indtil videre

Annonce