Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

S-byrådsmedlemmerne Linda Nielsen og Helge Albertsen ønsker ikke et fast testcenter i Lem Kær. Møllerne er simpelthen for høje. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Socialdemokraterne Helge Albertsen og Linda Nielsen er skeptiske over et permanent testcenter i Lem Kær med 270 meter høje møller. De foreslår en midlertidig løsning i seks år, mens man løser vindmøllebranchens mangel på testpladser.

Ringkøbing-Skjern: I årevis har Helge Albertsen og Linda Nielsen kæmpet for at bevare lokale arbejdspladser som formænd for hver deres fagforening.

Derfor har de to forhenværende fagforeningsbosser og nuværende byrådsmedlemmer for Socialdemokratiet begge haft kvaler ved at sige nej til at udvide testcentret i Lem Kær med vindmøller på op til 270 meter, som Vestas har desperat brug for.

Det kan nemlig koste lokale arbejdspladser, hvis Vestas vælger at udvikle virksomheden andre steder.

Annonce

Men i et fælles læserbrev spiller Helge Albertsen og Linda Nielsen nu ud med et alternativt forslag. De vil gøre Lem Kær til et midlertidigt testcenter for otte møller op til 250 meter i seks år. Herefter skal møllerne pilles ned igen.

De seks år skal Christiansborg-politikerne bruge til at etablere de nationale testfaciliteter, som ikke bare Vestas, men hele vindmøllebranchen efterspørger.

- Det er en svær beslutning. Jeg har prøvet at sætte mig ind i, hvordan jeg selv ville have det med så store møller i baghaven, og jeg forstår godt naboerne. Jeg ville også være ked af det, siger Linda Nielsen.


Det er en svær beslutning. Jeg har prøvet at sætte mig ind i, hvordan jeg selv ville have det med så store møller i baghaven, og jeg forstår godt naboerne. Jeg ville også være ked af det.

Linda Nielsen (S), byrådsmedlem


Helge Albertsen uddyber deres alternative forslag:

- Jeg vil have rigtig svært ved at sige ja til vindmøller i Lem Kær, der er højere end dem i testcentret i Østerild. Det har aldrig været meningen, at møllerne skulle være så høje i det område. Der er et hensyn til de tre landsbysamfund, som vi er nødt til at tage, siger han.

Tror du naboerne i Lem, Velling og Højmark kan leve med så høje møller i fem år?

- Det er et dilemma. For det er nogle knokkelstore møller, som de i en periode kommer til at betale prisen for. Det er et forsøg på at løse den konkrete udfordring og samtidig sikre, at naboerne ikke de næste mange år får så store møller tæt på.

Viceborgmester Søren Elbæk (S) har sagt, at han vil stemme for testmøllecentret, fordi han ikke mener, det kan ligge andre steder end Lem Kær.

Hvad siger jeres egen socialdemokratiske byrådsgruppe til forslaget?

- Det ved jeg ikke.

Tror du, der kan skaffes politisk opbakning til forslaget om et midlertidigt testcenter?

- Det skal komme an på en prøve. Det er en rigtig svær sag. Vi har nogle borgere, som har en helt legitim bekymring for de voldsomt store møller. Samtidig står Vestas med et akut problem, som vi kan løse med et tidsbegrænset testcenter, siger Helge Albertsen.

Helge Albertsen efterlyser desuden landspolitisk handling.

- Det er ikke rimeligt, at vi i Ringkøbing-Skjern skal stå med en landspolitisk abe. Industrien mangler testpladser, og det er ikke vores hovedpine at løse den udfordring. Da Lem Kær blev udpeget som testcenter for 10 år siden, vidste ingen, at der ville brug for at teste kæmpemøller, der er højere end dem i Østerild, siger Helge Albertsen og fortsætter:

- Politisk kan vi hverken holde til at vedtage eller afvise testcentret med et spinkelt flertal. Derfor er der brug for alternative løsninger - og det mener jeg, vi skal arbejde hen imod, siger han.

Hvordan tror, I at projektudviklerne vil have det med jeres forslag om et midlertidigt testcenter?

- Det er ikke vores opgave at tage hensyn til de økonomiske interesser. Vores opgave er at finde løsninger for det omkringliggende samfund og Vestas, lyder det fra Helge Albertsen og Linda Nielsen.

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ældrerådet overrasket over kommunens million-udgift til sikkerhedsvagter: - Det har vi aldrig hørt om

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Overskuddet mere end tredoblet: Ringkøbing-firma nød godt af danskernes hus-interesse i coronatiden

Ringkøbing For abonnenter

Vestjysk virksomhed fik største overskud nogensinde i 2020: - Vi har ikke mærket noget som helst til coronaen

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Ringkøbing-Skjern

Indretningsekspertens egne boligtips: Norsk fjeldhytte møder japansk minimalisme i Hvide Sande

Skjern For abonnenter

Lokal tømrermester øjenvidne til enorme skovbrande i Tyrkiet: - Jeg har aldrig oplevet noget så vildt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Skjern

Unge vestjyske iværksættere har store ambitioner med nyt dansk online galleri

Ringkøbing

Nye tider på det tidligere Schuberts Minde: Musik og sang ved åbent hus på Fjordhusene

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Ringkøbing-Skjern

Nøgenbadning eller smalle veje: Hvad vil du helst læse om?

Ringkøbing For abonnenter

Ikke mere coronapas: En byrde mindre for Naturkraft - og så alligevel ikke helt

Skjern

Sammenstød på rute 11: To bilister måtte en tur på sygehuset

Annonce