x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester beder om ekstern undersøgelse i Ørskov-sag: Kan ikke leve med beskyldninger

Børne- og familieudvalgsformand rine Ørskov (S) fastholder, at hun ikke vidste, at hendes mor var kandidat til en af de tre nye stillinger som afdelingsleder. Arkivfoto: Jørgen Kirk.
Viceborgmester Søren Elbæk (S) vil have undersøgt, om Trine Ørskov (S) var inhabil i behandlingen af den sag, som gav hendes mor et nyt vellønnet job. Også fagchefens håndtering skal evalueres, mener S.

Ringkøbing-Skjern: Den socialdemokratiske byrådsgruppe kan ikke leve med, at børne- og familieudvalgsformand Trine Ørskov (S) de seneste dage er blevet beskyldt for nepotisme og inhabilitet.

Derfor beder viceborgmester Søren Elbæk og resten af byrådsgruppen nu om at få iværksat en ekstern undersøgelse af sagen. Elbæk ønsker også at få evalueret fagchef Flemming Nielsens håndtering af sagen. Det fremgår af en mail sendt til borgmesteren.

Sagen begyndte på byrådsmødet i sidste uge, hvor Trine Ørskov som udvalgsformand opfordrede sine byrådskolleger til at bakke op om en gennemgribende ændring af det specialiserede område, der blandt andet betød, at der skulle ansættes tre nye afdelingsledere til en løn på 725.000 kroner plus pension. De nye lederstillinger blev genstand for en timelang debat, da flere byrådsmedlemmer ikke ønskede at ansætte flere ledere. Men flertallet endte med at godkende planen.

Tre dage senere blev det offentliggjort, at det kun er to af de tre nye afdelingslederstillinger, der bliver slået op. Fagchef Flemming Nielsen valgte nemlig at ansætte Trine Ørskovs mor, der er afdelingsleder i hans forvaltning, uden om ansættelsesudvalget. Fagchefen forklarede i sidste uge overfor Dagbladet, at han ikke nåede at advisere ansættelsesudvalget, men at alt er gået efter bogen. En udlægning, der siden blev bakket op af kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen.

Trine Ørskov har understreget, at hun på intet tidspunkt anede, at hendes mor var kandidat til stillingen. Og at hun har gjort sig umage med ikke at blande politik og privatliv.

Beslutningen om at bede om en uvildig undersøgelse blev truffet på et ekstraordinært gruppemøde hos socialdemokraterne søndag aften. Økonomiudvalget skal diskutere sagen tirsdag morgen.

- Der er tale om en alvorlig sag og nogle alvorlige beskyldninger. Det er en trussel mod vores lokale demokrati, og det kan vi ikke have siddende på os. Derfor ønsker vi at få undersøgt sagen til bunds, siger en fåmælt Søren Elbæk.

Viceborgmesteren ønsker ikke at uddybe, hvorfor den socialdemokratiske gruppe vil have undersøgt fagchef Flemming Nielsens rolle i håndteringen af sagen.

Men hvis økonomiudvalget bakker op om socialdemokraternes forespørgsel, så kommer der altså en ekstern undersøgelse af forløbet.

Habil eller inhabil

En ansat inden for den offentlige forvaltning, kan blive erklæret inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis:

Den ansatte har en særlig personlig eller økonomisk interesse i en given sags udfald, eller hvis den ansatte har været repræsentant for en anden med en lignende interesse tidligere i samme sag.

Den ansattes ægtefælle, slægtninge eller andre nærtstående har en særlig personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald.

Den ansatte har en nær tilknytning til et selskab, en forening eller en anden juridisk person, som har en særlig interesse i sagens udfald.

Sagen vedrører en klage over for en anden offentlig myndighed, og den ansatte tidligere har medvirket til den afgørelse, som sagen angår, eller på anden vis medvirket til gennemførelsen af de handlinger, der er forbundet til sagens afgørelse.

Du kan også erklæres inhabil, hvis der er andre omstændigheder, som vækker tvivl om din objektivitet, eller hvis det vurderes, at du ikke er i stand til at foretage en professionel behandling af sagen.

Reglerne om habilitet er udarbejdet for, at undgå, at en sagsbehandler behandler en given sagen ud fra en bestemt interesse og på den måde påvirker sagens udfald.

Kilde: Legaldesk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce