x
Annonce
Erhverv

Søstjerner, rejeskaller og græs kan erstatte importeret soja

Niels Jørgen Madsen har fodret Danish Marine Proteins tørreanlæg med alt fra fiskehoveder til rejeskaller og tang for at afprøve nye metoder til at fremstille protein til dyrefoder. Søstjerner har særligt gode egenskaber, og så er muslingefiskerne glade for at slippe af med dem. Foto: Thomas Maxe
Bæredygtigt, næringsrigt, sundt. Det er svært at finde ulemper ved Danish Marine Proteins pulveriserede søstjerner. Selv smagen er okay.

KÅSTRUP/RINGKØBING: Det ligner den slags lakridspulver, som spejderhagl er rullet i.

Men det er ikke lakrids. Det er søstjerner – fanget i Limfjorden og derefter tørret og knust til pulver hos Danish Marine Protein i det grønne vækstcenter Greenlab Skive i Kåstrup, nordvest for Skive.

- Man kan sagtens spise det, siger Danish Marine Proteins direktør Niels Jørgen Madsen og rækker den lille plastikboks i madkassestørrelse frem mod journalisten efter selv at have taget en smagsprøve.

Det ligner måske lakridspulver, men smagen er omtrent, som det lugter: Saltet tørfisk.

Nogle af os kan godt lide smagen, men nu er målgruppen slet ikke mennesker. Danish Marine Protein er primært ejet af grovvareselskabet Vestjyllands Andel, og søstjerneproteinpulveret er beregnet til dyrefoder.

Dyrene er ikke så kræsne. Faktisk er de helt pjattet med fiskesmagen, som giver krydderi til foderet.

- Det er vigtigt, at foderet er appetitligt og stimulerer dyrenes ædelyst, så de får den rette mængde og dermed vokser som forventet. Erfaringerne med søstjernepulveret er, at dyrene rigtig godt kan lide det foder, hvor der er blandet søstjerneprotein i. Det er samtidig meget sundt for dem, for søstjernerne har et højt indhold af Omega 3 og er rig på gode aminosyrer og andre værdistoffer. Det kender vi fra de kostråd om fisk og fiskeolie, som beskytter os mennesker mod diabetes og hjertekarsygdomme. Det er mindst lige så sundt for dyrene, fortæller Niels Jørgen Madsen.

Annonce

Danish Marine Protein

Fabrikken Danish Marine Protein er hjemmehørende i den nye erhvervspark i Greenlab i Kåstrup, nordvest for Skive.

Virksomheden blev stiftet i 2016, hvor Vestjyllands Andel ejer 61 procent, sammen med tre investorer, blandt andet direktør Niels Jørgen Madsen.

Danish Marine Protein er endnu i en udviklingsfase. Det kan læses i seneste årsregnskab, der blev afsluttet i sommeren 2019 med et underskud før skat på knap 3,7 millioner kroner. Det har gjort det nødvendigt at indskyde ekstra kapital, men ejerkredsen ryster ikke på hånden og har stor tiltro til produkterne.

Danish Marine Protein har ingen hjemmeside, men på Vestjysk Andels hjemmeside www.vja.dk kan man under punktet ”Innovation” se en film om udviklingen af nye proteiner til dyrefoder.

Kan erstatte import

Ud over, at det er sundt, så er proteinpulveret også godkendt som foder til øko-dyr. Søstjernepulveret kan erstatte andre protein-fodertilsætninger, ofte soja eller fiskemel, men søstjernerne er på flere punkter mere bæredygtigt.

- Vi importerer rigtig meget soja, som enten er dyrket i Brasilien eller Kina. Danish Marine Protein bruger råvarer, som er hentet lige i nærheden, så det lever op til landbrugets store ønske om, at vi så vidt muligt skal hente vores ressourcer fra nærområdet, forklarer Niels Jørgen Madsen.

Faktisk har søstjerneprotein endnu flere fordele – og det var egentlig sådan, at det hele begyndte:

- Det var muslingefiskerne i Limfjorden, som først luftede ideen om at bruge søstjerner til dyrefoder. Søstjernerne spiser nemlig rigtig mange muslinger, så fiskerne vil gerne af med dem. De mange søstjerner giver samtidig problemer med kvælstof i Limfjorden, så vi løser flere problemer på én gang og styrker fiskeriet ved at fange søstjernerne og bruge dem til dyrefoder. Et styrket muslingefiskeri vil i øvrigt også give en renere Limfjord, for muslingerne ”renser” vandet, fortæller Niels Jørgen Madsen.

Ikke uden forhindringer

Det er lige før, man får tårer i øjnene over, hvor godt søstjerne-eventyret er. Men et rigtigt eventyr har desværre også forhindringer.

- Vi er ”first movers” på det her område. Der er ingen andre, der har produceret protein på den her måde før, så det er desværre også fortsat udfordrende at fremstille protein af søstjerner end for eksempel fiskemel eller soja, siger Niels Jørgen Madsen, som håber, at prisen vil blive opvejet af produktets gode egenskaber.

Den anden forhindring er noget større.

- Lige nu står produktionen stille, for vi kan ikke få nogen søstjerner og mængderne er slet ikke som forventet og set før. Vejret har været meget dårligt, og selv efter det klarede op, så har de ikke kunnet finde dem. Måske skyldes det den milde vinter? siger Niels Jørgen Madsen.

Så skulle man jo synes, at man bare kunne fange dem et andet sted, men søstjerneprotein er et nyt felt inden for dyrefoder, så det kræver særlige tilladelser fra Fødevarestyrelsen, og den gælder indtil videre kun udvalgte fangstområder i Limfjorden.

Flere produkter på vej

I mellemtiden tester Danish Marine Protein andre produkter for at kunne udnytte produktionskapaciteten bedre, og flere af de nye produkter ser også meget lovende ud.

- Vi har blandt andet fremstillet proteinprodukter af afskær fra fisk, tang, rejeskaller og græs, hvor nogle nu skal gå i produktionen i stedet for de manglende mængder af søstjerner. Det særligt interessante er, at proteinpulver af græs med en ny proces kan bruges til én-mavede dyr (i modsætning til for eksempel køer, som har fire maver, red.), lige fra høns til kæledyr, som ellers normalt ikke kan fordøje græs. Det vil også kunne indgå og holde produktionen mere fyldt op i forår til efterår, når der ikke er søstjerner, fortæller Niels Jørgen Madsen.

Måske vil vi en dag ligefrem kunne bage sunde proteinboller derhjemme i køkkenet - med et par spiseskefulde søstjernepulver eller rejeproteinpulver. Eller måske kunne et mejeri fremstille en bæredygtig, økologisk rejeost, baseret på rejeskalleprotein?

- Der er helt sikkert mange muligheder, men foreløbig er det kun til dyrefoder, som disse produkter er godkendt til af Fødevarestyrelsen, så i første omgang er vores fokus udelukkende på dyrefoder, men man kan da altid ringe til mig, hvis man har en god idé, siger Niels Jørgen Madsen og smiler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce