Annonce
Videbæk

Sønderupvej spærres i to omgange for gigantflytning og løft

Det er her på Danmark Protein, at det nye spraytørringstårn skal på plads tirsdag og onsdag. Pressefoto
Der skal to megalastbiler og tre kæmpekraner til at transportere og placere en konus på 22 ton korrekt i et nyt spraytørringstårn ved Danmark Protein i Nr. Vium. Sønderupvej vil være spærret i perioder både tirsdag og onsdag formiddag.

Nr. Vium: Projektlederne Ulrik Møller og Ole Moritz Dransfeldt har holdt ualmindeligt godt øje med vejudsigten for tirsdag og onsdag i denne uge. Når man skal have tre kæmpekraner på arbejde med et 22 ton tung objekt, skal der helst ikke være for stærk vind.

- I øjeblikket ser vejrudsigten perfekt ud. Lidt regn, men stille vejr begge dage. Det kan næsten ikke være bedre, siger Ulrik Møller.

Danmark Protein i Nr. Vium er i gang med opførelsen af det femte spraytørringstårn til produktion af valleproteinpulver.

Tårnet bliver blandt de største i verden og kommer til have en højde på cirka 45 meter, fordelt over syv etager og med et grundplan på cirka 750 m².

Tårnet skal indeholde højteknologisk procesudstyr, og tirsdag 4. og onsdag 5. juni skal det største proceskomponent altså indhejses.

- Den største proceskomponent er underdelen af tørrekammeret, som er en tragtformet rustfri konstruktion kaldet konus, der har en diameter på 14 meter, en højde på 17 meter og vejer 22 ton. Denne komponent skal transporteres fra samlingspladsen på Sønderupvej 28 til indløft i tårnet på Sønderupvej 26 med specialtransport, der har en samlet vægt på over 100 ton. Det vil medføre, at Sønderupvej vil være spærret i perioden fra cirka klokken 09.00 til 14.00 tirsdag og fra cirka klokken 09.00 til 12.00 onsdag i området omkring Danmark Protein, siger Ulrik Møller.

- Konusen skal indhejses til 25 meter over terræn, hvilket er en proces, der kommer til at kræve en 300 ton bæltekran, en 500 ton mobilkran og en 100 ton mobilkran. Vi forventer, at indløftningen af konus sker omkring tirsdag middag, siger Ulrik Møller.

Der er etableret omkørsel under de to spærringer af Sønderupvej. Hvis man ønsker at komme tæt på processen for at se de store lastbiler og kraner i arbejde, er det muligt at gå eller cykle på cykelstien ved Danmark Protein.

Annonce
Konusen bliver flyttet og løftet på plads tirsdag. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Nattelivet gav ballade og larm

Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Annonce