Annonce
Ringkøbing-Skjern

Sådan undgår du bedst rotteproblemer

Grundig rengøring og desinfektion er essentiel, da skrald og krummer i Skuffer og skabe tiltrækker mus og rotter. Foto: PR
Somrene har de seneste år været varme, mens vintrene mest har mindet om efterår. Det varmere klima har givet rotterne gode yngle- og overlevelsesforhold.

Ringkøbing-Skjern: Somrene bliver længere, og vintrene kortere, og det danner gunstige vilkår for de grå og brune gnavere, der som regel lever godt i vores kloakker. På grund af det lune vejr de foregående år, er der mange rotter i kloakkerne netop nu. Og det kan give ubehagelige overraskelser, for hvis vinteren alligevel viser tænder og i perioder byder på hård frost, vil rotterne indtage en del danske matrikler.

- Både rotter og mus har langt bedre vilkår nu, end de havde førhen, og derfor kan de nå at få flere kuld unger, hvilket betyder, at bestanden stiger. Vi har derfor aldrig haft et større rotteproblem end i 2019. De kan leve ude længere, men kommer der et par dage med hård frost vil rotterne søge mod vores huse for at få varme og føde. Boligejere bør derfor tage sig nogle forholdsregler for at undgå rotter i hjemmet, siger Paul Ashton, der er skadedyrsekspert i virksomheden Tanaco, der forhandler produkter til skadedyrsbekæmpelse.

Paul Ashton bliver bakket op af Peter Weile, der driver skadedyrsvirksomheden Weile - Skadedyrsservice:

- Rotterne kommer vi aldrig af med, fordi de lever i symbiose med os mennesker. Smittefaren for mennesker gør rotter til et meget alvorligt problem, som kun bliver større fremover på grund af oversvømmelser. De milde vintre burde egentlig betyde, at rotterne i højere grad blev i kloakkerne, men der er stadig rekordmange anmeldelser. På landsplan har vi rundet 200.000 rotteanmeldelser, forklarer Peter Weile, der påpeger, at det især er i de store byer, at rotterne søger tæt på menneskene.

Annonce
Der findes lydapparater på markedet, som vist på billedet, der udsender højfrekvente lyde, der holdes skadedyr på afstand. Foto: PR

Hold mus og rotter ude

Det er primært i efteråret og vinteren, at rotter søger mod beboelsesområder efter ly og madrester. Er man først uheldig at spotte rotter i nærheden af ens matrikel, er der ikke så meget at gøre selv. Alle tegn på rotter er nemlig lovpligtige at anmelde til kommunen, der så står for at bekæmpe plagen for dig.

For at undgå de værste plager er der ifølge Paul Ashton og Peter Weile dog en del forholdsregler, som du selv kan tage for at undgå situationen:

Grundig rengøring og desinfektion er essentiel, da skrald og krummer i skuffer og skabe tiltrækker mus og rotter. Det er vigtigt, at skraldespanden bliver tømt ofte, mens skabe og skuffer bliver rengjort for spildte madvarer. Man skal også være opmærksom på de madvarer og den skrald, der er tilgængelig udvendigt. Nedfaldet fuglefoder, frugt og korn tiltrækker mus og rotter i stor stil. De fleste vil gerne hjælpe fuglene med føde vinteren over, men husk kun at fodre lidt ad gangen, så fuglene spiser op uden at spilde det hele på jorden.

Fælder kan være en god sikkerhedsforanstaltning. De er fuldt ud lovlige at tage i brug mod de små skadedyr. Fælder er også anvendelige, hvis du har fået mus i huset. Fælder er faktisk en af de få muligheder, du har for bekæmpelse af mus. Der findes dog også elektroniske afskrækkere på markedet, der udsender ultrasoniske lyde, der holder skadedyr på afstand, men som ikke genererer eller er farlige for mennesker.

Vær opmærksom på sprækker og revner, hvor både mus og rotter kan trænge ind. Derudover bør man fortage en grundig inspektion af ventilationsristene foran huset samt kloaker, der er en nem tilgang for de uønskede gnavere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce