Annonce
Hvide Sande

Nu fortæller Atlantic Sapphire, hvordan en halv million plast-dimser røg ud i fjorden

Nettene på disse udløbsrør til fjorden var blev retvet af under frostvejret - og opfangende derfor ikke de tusindvis af biohjul, som ved et uheld var røget ud med vandet. Foto: Atlantic Sapphire
Nettene for enden af spildevandsrørene i fjorden var revet af i frost- og tøvejret. Derfor blev biohjulene ikke opfanget, da de ved et uheld var sluppet ud i vandudledningssystemet.

Hvide Sande: Folk har i den senere tid kunne opsamle tusindvis af plastic-dimser fra Ringkøbing Fjord og senest også fra strandene på havsiden nord og syd for Hvide Sande.

Kun få har vidst, at de sorte plastic-dimser faktisk er såkaldte biohjul, der bruges til rensning af spildevand. Og endnu færre har vidst, hvor dimserne stammede fra.

Biohjulene er kommet vidt omkring i fjorden. Denne krans er samlet på et par ture på stranden ved Fjord Allé i Ringkøbing. Privatfoto

Torsdag kunne Dagbladet så fortælle, at biohjulene stammer fra lakseproducenten Atlantic Sapphire i Hvide Sande, der indtil nu ikke har fortalt offentligheden noget om forureningen.

Teknisk- og udviklingsdirektør Thue Holm oplyser til dagbladet, at udslippet er sket i tirsdags og at der er røget op mod en halv million plastelementer ud i fjorden.

Også i 2018 og i sommeren 2019 skete lignende udslip fra virksomheden.

Efter omtalen har Thue Holm fra Atlantic Sapphire fredag sendt Dagbladet en rapport om sagen.

Annonce

Uheld under reparation

I rapporten fortæller virksomheden, at den over tid havde observeret, at bundpladerne i biofiltrene i L1-produktionssystemet skulle repareres på grund af risikoen for brud. Derfor blev Billund Aquaculture kontaktet for at fastgøre bundpladerne i biofiltrene.

Denne tegning illusterer, hvordan biohjulene kunne ryge ud, da bundpladen blev skiftet. Ill. Atlantic Sapphire

Under arbejdet gik nogle af biohjulene tabt til vandudledningssystemet. Her skulle de have været fanget af net, der er fastgjort til afgangsrørene, der leder spildevand ud i fjorden. Men grundet det kolde vejr, der frøs fjorden til og den senere optøning, var nettene revet af rørene, uden at Atlantic Sapphire havde opdaget det. Det resulterede i lækagen af biohjul til det omgivende miljø, forklarer virksomheden.

Annonce

Strandrensning

Atlantic Sapphire har ansat otte mand til at hjælpe med at få renset strandene på havsiden og fjordsiden. Holdet har arbejdet de sidste tre dage med oprydningen. Desuden er virksomheden i dialog med lokale myndigheder og NGO’en Omhu, som har arrangeret en strandrensning lørdag klokken 11.

For at undgå, at en tilsvarende forurening kan ske igen, har Atlantic Sapphire bestilt riste, som skal monteres på udløbsrørets indløbssted. På udløbsrørene i fjordene er nettene fastgjort stærkere end før. Internt i anlæggene sættes også net på, så der er tre barrierer. Dette sikrer en ekstra mekanisk filtrering, ”inden det lokale miljø nås” – som det formuleres af selskabet.

Fire baljer står parat til at modtage de biohjul, som bliver fjernet fra strandene. Foto: Atlantic Sapphire

Samtidig er opgave "inspektion og tømning af net" nu tilføjet som en af de daglige opgaver.

Ringkøbing-Skjern Kommune skal i næste uge mødes med Atlantic Sapphire om sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Ringkøbing

Østjysk virksomhed rykker til Vestjylland

Annonce