Annonce
Danmark

Brexit - sådan kan forhandlingerne gå

Virksomheder, landbrug og fiskeri håber det bedste og frygter det værste, når EU og Storbritanien skal forhandle aftaler fra februar. Se hvor godt og skidt det kan gå her:
Annonce
Annonce

1. Forhandling: Drømmescenarium

  • Virksomhederne: Forhandlingerne går rekordhurtigt, så man bliver enige om en aftale, som kan nå at være gældende fra januar 2021. Det er en tæt og dyb aftale, som lægger sig tæt op af dem, der er gældende i det indre marked i dag. Briterne får ikke en bagdør ind i det indre marked, uden at skulle leve op til krav til for eksempel standarder, statsstøtte m.v. Alternativt bliver forhandlingerne forlænget, så de nuværende regler fortsætter i 2021 og 2022.
  • Fiskeriet: Forhandlingerne mellem Storbritannien og EU kommer hurtigt i gang, så parterne er enige allerede inden sommerferien 2020, så der er en aftale, inden fiskekvoterne fastlægges i efteråret. Begge parter kan se fornuften i, at EU’s fiskere får de samme kvoter og den samme adgang til de britiske farvande som i dag. Og de britiske fiskere får adgang til de dansk havne. Altså en uændret situation.
  • Landbruget: Der indgås en aftale, hvor der ikke lægges ekstra told på eksport af fødevarer til Storbritannien. Man er desuden enige om at fastholde de fødevarestandarder, der er i dag. Der bliver kun lidt flere administrative byrder end i dag, og vi vil stort set kunne fastholde eksporten til Storbritannien.
Annonce

2. Forhandling: Mareridtscenarium

  • Virksomhederne: Boris Johnson er ikke forhandlingsvillig og søger ikke om at få forlænget fristen, så det ender i et hårdt brexit. Det fører til told og vil være til stor skade for virksomheder, der handler med Storbritannien, og det kan føre til regulær nedgang i økonomien, som vil have afledte effekter for stort set alle virksomheder.
  • Fiskeriet: Forhandlingerne går i hårdknude, man når ikke til enighed inden udgangen af 2020, og det bliver til en skilsmisse uden aftaler mellem Storbritannien og EU (hårdt brexit). Briterne vil fiske mere, og de vil begrænse eller helt blokere andre fiskeres adgang til de britiske farvande. Briterne tager højere fiskekvoter, og det betyder, at EU-fiskerne og Norges fiskere må skændes om, hvem der så skal fiske mindre. Det balancerede bæredygtige fiskeri er truet.
  • Landbruget: Storbritannien Lægger høje toldsatser på fødevarer. Eller Storbritanien begynder at ændre på de standarder, der er gældende i det indre marked. Måske læner de sig mere op ad de standerder, der er er i USA, hvor man f.eks. renser kyllinger i klor og har andre standarder for genmodificerede afgrøder og dyrevelfærd.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Coronavirus

Live: 1,3 millioner danskere tilbydes test for antistoffer mod corona

Annonce