Annonce
Kultur

Sådan, Johan! 15-årige Johan er lidt af en skriverkarl - vinder national skrivekonkurrence

15-årige Johan Bakkestrøm Gade fra Ringkøbing er blandt de 10 vindere af Dansk Forfatterforenings skrivekonkurrence for 7.-9.klasseselever. - Jeg tager meget med mig. For det første at møde forfatteren, og for det andet har jeg lært, at jeg kan skrive en rigtig god tekst nu. Jeg har fået et klap på skulderen, siger Johan Bakkestrøm Gade. Foto: Mads Dalegaard
15-årige Johan Bakkestrøm Gade fra Ringkøbing er blandt de 10 vindere af skrivekonkurrencen ”Hvem er Danmark” for elever i 7. – 9.-klasse.

RINGKØBING: Han har egentlig ikke skrevet så meget, synes han selv, men han holder af at læse skønlitteratur og at fordybe sig i dagbladet Politiken.

Nu kan han bryste sig af at være lidt af en skriverkarl, for i starten af november blev 15-årige Johan Bakkestrøm Gade fra Ringkøbing udvalgt som én af 10 vindere af Dansk Forfatterforenings skrivekonkurrence "Hvem er Danmark" for 500 elever i 7. – 9.-klasse fra 20 forskellige byer landet over.

Til daglig går han i 9. klasse på Ringkøbing Skole. Her har Johan deltaget i en masterclass i skrivning.

I september gæstede forfatteren Thorstein Thomsen, der tidligere på året havde tilbragt en uge i Ringkøbing i forbindelse med den voksne udgave af "Hvem er Danmark", Ringkøbing Skole for at holde oplæg og lave en workshop om kreativ skrivning.

- Han var meget stereotyp kunstnerisk. Han var meget levende, og der var meget gang i ham på en speciel måde. Meget energisk. Man kan godt have en stereotyp filminstruktør, som virkelig har ideer; hvad nu, hvis vi gør det og det – og med vilde håndbevægelser. Han var lidt det samme: En kreativ idéperson, siger Johan Bakkestrøm Gade.

Annonce
Vinderdiplomet kom i form af en forfatters næstvigtigste redskab; en kaffekop. Foto: Ringkøbing Skole

Glad for at vinde

Med skriveværktøjerne i rygsækken og et benspænd om at skrive en historie på én side, der skulle berøre Ringkøbing, drøftede masterclass-holdet, hvad der kendetegner byen.

- Det er en flot by med en masse stemning, men den er også reserveret. Der er mange tilflyttere, der mener, den er svær at flytte til, fordi der går lang tid, før man bliver en del af byens fællesskab, siger Johan Bakkestrøm Gade.

Kort efter sendte eleverne teksterne ind til juryen, som skulle finde de 10 bedste tekster fra 20 forskellige byer.

- Efter en måned samlede lærerne alle de elever, der havde skrevet en tekst, og så sagde læreren og lederen for overbygningen, at en af vores tekster var kommet videre. Det blev så mig, der vandt med min tekst, og det var jeg ret glad for, siger Johan Bakkestrøm Gade, som vandt for teksten ’En oktoberdag i Ringkøbing'.

- Den handler om en tilflytter, der går rundt i byen og reflekterer over at være her og over ringkøbingenserne generelt, siger Johan Bakkestrøm Gade.

Spændende projekt

Selve skriveprocessen har taget to gange én times lektioner, og så har Johan brugt omkring tre kvarter på at rette historien til. Han er ikke i tvivl om, at arbejdet projektet har været givet godt ud.

- Det var rigtig godt, og jeg synes også, det var spændende. Her havde man tid til at fordybe sig, og man skulle samarbejde med andre, der også gerne ville skrive og tog det seriøst. Her skulle man gøre sit ypperste, så man udfordrede sig selv på en ny måde, siger Johan Bakkestrøm Gade.

Det sjoveste var mødet med Thorstein Thomsen og hans krøllede hjerne. Men det sværeste har været at finde grænsen mellem, hvad der var realistisk og urealistisk i forhold til de tanker, en tilflytter gør sig, forklarer Johan.

- Men min lærer er tilflytter, så det har hjulpet lidt, siger han.

- Jeg tager meget med mig. For det første af møde forfatteren, og for det andet har jeg lært, at jeg kan skrive en rigtig god tekst nu. Jeg har fået et klap på skulderen, siger Johan Gade.

De 10 vindende skoleelevers historier kommer til at fremgå af det litterære danmarkskort på HvemErDanmark.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Læserbrev

Åbent brev til byrådet: Tag hensyn til handicappede og bevar Jobcenter og Borgerservice i midtbyen

Læserbrev: Kære politikere, Når I tirsdag tager hul på den videre beslutningsproces vedrørende Innovest II, vil vi i Danske Handicaporganisationer gerne pege på, at en udflytning af Borgerservice og Jobcenter eller andre offentlige serviceorganer til Innovest er uhensigtsmæssig for mange persongrupper – ikke mindst personer med nedsat førlighed. Hvis der sker en flytning, langt væk fra rutebilsstationen og banegården, vil det således være ganske svært for mange at deltage i møder hos de to serviceorganer. I dag går der dog nogle busser til Skolebyen, men disse er naturligvis prioriteret efter skolens time-skema. Og skulle man, som person med funktionsnedsættelse, endelig komme helt ud i den ende af Skjern by, ligger Ringvejen som den næste store forhindring. At krydse ringvejen er særdeles farligt, hvis bevægeapparatet ikke er som en ung sportsudøvers. Langt de fleste personer med et handicap, vil meget gerne have et tilknytningsforhold til arbejdsmarkedet, men det bliver meget sværere, og for nogen umuligt, at deltage i møder på Innovest II, hvis man er tvunget til at benytte offentlige transportmidler og så dernæst skal bevæge sig den, iflg. Google Maps, lange tur på cirka 2 km til Innovest. Så kære politikere – tag hensyn til mobiliteten for personer med bevægelseshandicap og bevar servicefunktionerne i Skjern midtby.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce