x
Annonce
Biler

Sådan forebygger du corona-smitte i bilen

En bilkabine har mange hårde overflader, som man helt naturligt rører ved undervejs. Med omtanke kan man mindste risikoen for coronasmitte. Foto: Jens Overgaard
En bilkabine har mange hårde overflader, som berøres, og hvor coronavirus kan overleve. Men du kan selv gøre dit til at forebygge.

Mens der er fokus på faren for coronavirus ved f.eks. indkøb, er bilen ofte overset. Her gemmer der sig nemlig også en risiko. Bilens kabine har således mange hårde overflader, som du helt ubevidst rører ved, og hvor virus kan overføres fra en syg til en rask, hvis vedkommende efterfølgende rører sig i ansigtet.

Det gælder f.eks. rat, gearstang, afviserkontakter, kontrolknapper, berøringsskærme, håndbremse, spejl, sædejustering, lås til sikkerhedssele og dørgreb. Samtidig kan et nys også sætte spor på instrumentbordet.

Men du kan med omtanke selv gøre dit til at forebygge risikoen. Sådan lyder det fra bl.a. det tyske magasin, Auto, Motor & Sport og danske FDM.

- Man skal tænke over, om det kun er en selv, eller om der er andre, som bruger bilen. Smitte kan leve på alle former for materiale. Så hvis man rører ved sine øjne, næse eller mund, kan man få smitten, siger Søren W. Rasmussen, der er teknisk redaktør hos FDM.

Annonce

Sådan mindsker du corona-smitte i bilen

Brug håndsprit, før du åbner døren, og efter bilturen.

Afsprit/afvask de dele i kabinen, som du berører.

Undgå at berøre dit ansigt under kørslen.

Nys ikke i kabinen – nys ned i albuen.

Brug evt. handsker.

Lad evt. bilen stå i 48 timer.

Sprit og håndvask frem for handsker

Det er mest aktuelt at være opmærksom, hvis man er flere, som kører i samme bil, eller man overtager en bil, man ikke kender. Men hvis du uforvarende rører ved interiøret, før du har sprittet hænder af efter en indkøbstur, kan det også afsætte virus.

Her handler det om at holde bilen så ren som muligt, men også om at tage sine egne forholdsregler. Hvis det er din egen bil, gælder det om at spritte af, før du åbner døren, og dermed berører håndtaget.

- Det er en god idé altid at have en flaske håndsprit i bilen, lyder det fra Søren W. Rasmussen, der selv spritter hænderne af fire gange under en indkøbstur; før og efter han går ind og ud af bilen samt før og efter han går ind og ud af butikken. Hvis man ikke skal bruge bilen, er et mere håndfast råd at lade den stå i 48 timer, da virus kun kan overleve så længe på hårde overflader.

Sundhedsmyndighederne fraråder brug af handsker til personer som ikke er trænet i at bruge dem korrekt. Handsker giver nemlig en falsk tryghed, da de også bliver forurenede og kan komme en tur forbi ansigtet. Håndhygiejne er bedre. Vand, sæbe og afspritning er langt mere effektivt.

Det er vigtigt at bemærke, at håndsprit kun virker, hvis man har synligt rene hænder uden snavs eller væsker. Samtidig skal man huske at bruge håndcreme for at undgå, at huden tørrer ud ved at bruge håndsprit og håndvask.

Gør rent

Hvis du skal køre i en bil, som du ikke kender, kan du gøre flere ting. Det gælder f.eks. delebiler, udlejningsbiler, eller hvis man er i et job, hvor man skal ind og ud af mange biler i løbet af en dag.

Det er i alle tilfælde altid godt at have en bil, som er ryddelig og ren. Jo flere ting der ligger i bilen, jo flere overflader er der, som virus kan sætte sig på.

Hvis bilen skal gøres ren, er der flere råd. Det mest logiske vil være at gøre delene rene med håndsprit. Men det kan ødelægge bilens plastdele, ligesom der med øjeblikkets mangel på håndsprit er mere rationale i at spritte hænderne af før og efter brug og undgå at røre sig i ansigtet.

FDM anbefaler rengøring med en opvredet klud med rent vand og en dråbe opvaskemiddel. Men man kan også bruge cockpitrens. Brug handsker og smid kluden væk bagefter.

Berøringsskærmen får mange tryk af fingrene, og den skal du holde øje med. Foto: Jens Overgaard
Stilke til bl.a. afviserne er et af de varme punkter, du skal være opmærksom på. Foto: Jens Overgaard
Mange retter på spejlet, så her kan der også være fingeraftryk. Foto: Jens Overgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Vi skal bruge de danske oplevelser som aldrig før

Læserbrev: I Danmark har vi gennem de seneste ti år bygget et fantastisk turismeprodukt op med et meget bredt udbud af restauranter i alle prisklasser, som gør, at man kan spise kvalitetspizza og gourmetburgere den ene dag og på Michelinrestaurant den næste. Man kan vælge at bo på et nyistandsat vandrerhjem eller på et femstjernet luksushotel. Kort sagt er der masser af oplevelser til enhver smag. Men alle virksomhederne i erhvervet er hårdt ramt af COVID-19-virussen, og vil vi fortsat have et spændende og differentieret oplevelsesudbud i Danmark, så har vi alle et ansvar. Et ansvar for at støtte de danske restauranter, cafeer, forlystelsesparker og øvrige oplevelsesvirksomheder for at bidrage til deres overlevelse. De første konkurser fra hotel- og restauranterhvervet er begyndt at tikke ind. Desværre kommer der flere. Mange flere. Regeringen har allerede gjort meget, og det har danskerne også. Nogle restauranter og hoteller har satset på takeaway gennem krisen, og mange fortæller om kolossal opbakning fra nærmiljøet. Netop denne følelse må vi ikke glemme, når Danmark igen åbner. For behovet for støtte til de lokale virksomheder vil bestå. Denne krise forsvinder ikke igen med det samme. Erfaringer fra tidligere kriser viser, at det vil tage turisme- og oplevelseserhvervet flere år at komme tilbage til det tidligere niveau. Måske kommer turisterne igen - men hvornår? De senere år er turisterne kommet rejsende hertil fra hele verden for at tage del i den danske hygge og se på dansk kultur og design. De lægger 55 milliarder kroner om året. Penge, som bidrager til et stærkt turisterhver, vi som danskere også får mulighed for at nyde. Men når forbruget fra udenlandske turister forsvinder, er der ekstraordinært brug for, at vi selv støtter op. Vi kan ikke forvente, at udenlandske turister og forretningsrejsende med det samme igen strømmer til landet. Og selvom vi danskere kan ikke dække hele deres forbrug, så kan vi bidrage flere steder. Dette forår har mange været nødsaget til at aflyse runde fødselsdage, konfirmationer, bryllupper og andre store mærkedage, der skulle være fejret på hoteller, kroer og restauranter. Forhåbentlig kan disse fejringer gennemføres på et senere tidspunkt. Og måske kan en del af feriebudgettet, der var afsat til en tur til Østen eller Middelhavet i stedet bruges på ophold langs de danske kyster og til at nyde et fantastiske måltider på landets restauranter. Støtter vi ikke erhvervets virksomheder i dag, har vi dem måske ikke i morgen. Det vil være en skam, for turismeproduktet i Danmark er vokset med innovative ideer og spændende nye projekter, som skaber arbejdspladser, omsætning og vækst i hele Danmark. I år er året, hvor ‘Staycation’ får en helt anden betydning. Det er nemlig dét, der kan være med til at sikre turismeerhvervets overlevelse.

Annonce