Annonce
Mad og drikke

Sådan får du fut i din yakitori

Binchotan-kul er lette, kiloprisen høj og de brænder hedt og længe. Foto: Michael Bager

Hård strålevarme er det afgørende element i en yakitori, og den kan du lave på flere måder. Brug et bål eller din almindelige grillstarter plus tænger, en lille haveskovl og gerne en stor madpincet, når du skal arbejde med de varme elementer.

Binchotan er bedst

De japanske binchotan-kul er i særklasse gode og særklasse dyre. De brænder længere og efter sigende ved en højere temperatur. Det bekræftede håndflade-testen under madlavningen - de er smukke, hvide og hotte!

Køkkenskriveren købte ind på nettet hos firmaet Yes Chef, og kullene kom dagen efter med Post Nord. De billigste koster 100 kroner kiloet og blev anbefalet af manden i telefonen til eksperimentet, men velhavere kan købe kul til kilopriser på 300 kroner. Men hvis Paul Cunningham kan bruge de billige i køkkenet på Henne Kirkeby Kro, kan køkkenskriveren også.

Harald Nyborg-kul virker

Briketter kan man finde alle steder, trækul kun få. Køkkenskriveren greb en tre-kilos pose til 30 kroner hos den lokale Harald Nyborg-butik (10 kilo koster 80), og de er lette at tænde binchotan-kul op med. De brænder dog ikke så længe, og der lå dog også en briket i posen, Harald altså …

KISS-modellen tager tid

KISS-modellen (keep it simple, stupid) er at sætte fire stykker brænde i pyramide på dit bålfad og tænde op med småkviste og aviser - lad det brænde ned og skovl de varme stykker over i din yakitori. Fordel stykkerne alt efter, hvor du vil have varmen. En stor pincet er også god til det. Processen tager en times tid, men kullene holder ikke længe.

Rene hænder

Rengøring er afgørende. Hold kød og grønt langt fra hinanden i køkkenet, vask hænder ofte, og tænk dig om, når du mixer grillspyd i forhold til kødsaft. Logistikken er vigtig, så gør maden klar inden døre, sæt på køl i bakker og tag ud efterhånden, som du griller - ude ved grillen er der nok at tænke på. Tænk størrelse i forhold til den varme flade, du kan arbejde på. Spyd kan lægges på skrå for at få mere længde, men så er der plads til færre.

Et lille tip

Når grillen er lille, og tilberedningstiden skal være kort, skal emnerne også være små. Mellemrum giver mere stegeskorpe, og et tip er at sætte et stykke forårsløg eller anden fast grøntsag i spyddets ender - dermed kan du holde kødstykkerne i en bestemt vinkel over gløderne, hvor de ellers vil tippe rundt.

Test, test, test ...

Test det hele grundigt, inden du bænker familien eller inviterer gæster (og hav måske en gasgrill i baghånden). Man kan også lægge et par mursten i en transportabel grill og putte binchotan-kul i midten, og det er heller ingen skam at lægge en lille grillrist over og lægge spyddene på dem. Bambus-pindene skal i øvrigt ligge i vand en lille halv times tid, så de ikke bliver brændt på grillen.

Den dyre løsning

Yakitori-grillen i Røde Kors-udgaven blev varm under bunden, men ikke nok til at signere køkkenskriverens havebord fra Bilka. Men sæt gerne en flise eller bordskåner under for en sikkerheds skyld. Firmaer som Yes Chef og Sousvide.dk forhandler yakitori eller konro-griller herhjemme.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce