Annonce
Mad og drikke

Sådan får du duften af sommer på flaske

Hylden er vildtvoksende og vokser overalt i landet - men pluk kun blomster fra hyld, der ikke vokser ud til en befærdet vej.
Skynd dig ud i en pause mellem sommerbygerne og pluk en stor portion af de hvide hyldeblomster, som blomstrer lige nu, og lav dem om til en drik parfumeret af dansk sommer.

Skælskør Frugtplantages saftflasker med hvide skruelåg ankom i kasser til mit barndomshjem. En gang om året blev der bestilt saft af solbær, ribs, hindbær og hyldebær, og min favorit var selvfølgelig den lyserøde og dejligt parfumerede hindbærsaft, som mindede lidt om den røde slush-ice, jeg kunne få i pølsevognen, hvis det lykkedes mig at plage min mor i et svagt øjeblik.

Men når vinteren satte ind (det gjorde den faktisk dengang) og medbragte forkølelse og indimellem halsbetændelse, fik man ikke noget valg; så stod den på varm hyldebærsaft. Proppet med C-vitaminer, alt for sød og med en bitter bagkant.

Jeg har ikke drukket det siden. I stedet begrænser jeg hvert år mængden af potentiel hyldebærsaft ved at plukke hyldens blomster. De hvide, stærkt duftende blomsterklaser står i fuldt flor netop nu, og det gælder om at udnytte momentet, for den hyldeblomstdrik, der sælges i forretningerne, kommer ikke op på siden af den, du selv kan lave.

Det er forholdsvis nemt at lave en stor portion hyldeblomstdrik, for i modsætning til fremstilling af saft og most er der ikke noget frugt, der skal skæres, koges eller presses. Når først hyldeblomsterne er indsamlet, er processen i køkkenet simpel og hurtig.

Det mest tidskrævende er indsamlingen af blomsterne. Det er bedst at plukke dem i tørvejr, og gerne før voldsomme sommerbyger har skyllet for meget smag ud af blomsterne. En almindelig indkøbspose er udmærket til formålet, så længe man sørger for at få blomsterne ud af posen, straks man er kommet hjem. Og så gør det ikke noget, at tøjet ikke er det pæneste, når du plukker hyldeblomster - en hvid T-shirt vil med garanti få en ny, grøngul farve på grund af blomsternes støv.

Kemien bag hyldens duft

Hyldeblomstens gennemtrængende duft skyldes en længere række af kemiske forbindelser, hvor især rosenoxid, hotrienol, neroloxid, nonanal, linalool og alfa-terpineol bidrager til blomsternes særlige duft. Mere græsagtige aromaer får blomsterne fra blandt andet hexanal.

Kilde: Compoundchem.

Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Klar forstærkning til Ringkøbing IF: Tidligere topscorer er vendt tilbage til klubben

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF

En forstærket trup giver optimisme i Ringkøbing IF: Træneren tror på en plads i top fire

Vestjylland For abonnenter

Efter fire måneder åbner ulvezone igen: Noget kan tyde på, at mennesker og ulvehvalpe holdt sig væk - på nær en politianmeldelse

Skjern

Brand i mejetærsker spredte sig til mark

Debat

Klumme: Mellem os sagt - lad os være besværlige for hinanden

Tarm

34-årig mand uden kørekort snuppet i dansk bil med tyske nummerplader: Politiet fandt også stoffer på manden

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Fagchef ved kommunen: - Det er ikke nyt, at vi bruger sikkerhedsvagter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil For abonnenter

Nanna Schultz er direktør af mor-universet og brandet momkind: - Der skal være albuerum i moderskabet

Vestjylland

Ulvedræber truet på livet: Mand dømt for truslerne

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Ringkøbing-Skjern

I weekenden vælter eleverne ind: Forstandere glæder sig til et efterskoleår med færre coronarestriktioner

Videbæk For abonnenter

Plejehjemsleder om brugen af sikkerhedsvagter: - Vi skal også passe på de andre beboere

Videbæk

Billig-arbejdstøj går på opkøb: Nu vil Spjald-virksomheden selv designe arbejdstøj

Annonce