Annonce
Tarm

Sådan bliver du klogere: Gå på universitet for en aften - på Vestjysk Gymnasium i Tarm

Vestjysk Gymnasium i Tarm åbner i november dørene og inviterer både elever og borgere udefra ind i videnskabens verden. Foto Jørgen Kirk
Vestjysk Gymnasium i Tarm åbner i november dørene og inviterer både elever og borgere udefra ind i videnskabens verden til streamede forelæsninger fra Aarhus Universitet. Det falder helt i tråd med kommunens ønske om at give borgerne adgang til mere viden.

Ringkøbing-Skjern Kommune: Som noget nyt begynder Vestjysk Gymnasium i Tarm nu at invitere til udvalgte universitetsforelæsninger - og både elever og interesserede borgere udefra er velkomne.

- Der er tale om streamede foredrag fra Aarhus Universitet, og de bliver vist på storskærm på VGT, hvor alle er velkomne, siger Henrik Fogde i en pressemeddelelse. Han er pædagogisk leder på VGT og tog initiativet til at udbrede universitetsforskningen til gymnasiet, da en af gymnasiets lærere kom med idéen.

- Vi vestjyder er vant til at drage mod universiteterne for at få viden, men med den nyeste tilgængelige teknologi kommer universiteterne nu også til os i Vestjylland, forklarer han.

Annonce
- Der er tale om streamede foredrag fra Aarhus Universitet, og de bliver vist på storskærm på VGT, hvor alle er velkomne, siger pædagogisk leder på VGT Henrik Fogde. Arkivfoto

De bedste hoveder forelæser

Foreløbig er der tre tilbud i november. Alle foredragene vises kl. 19-21 på gymnasiet, og der er gratis adgang.

Naturgeografi-interesserede kan tirsdag 5. november opleve et foredrag om mennesker i klimaets brændpunkter. Professor i klimaforandringer Sebastian H. Mernild, Nansen Centeret, Bergen og journalisterne Lars From og Klaus Dohm fra Jyllands-Posten fortæller.

Tirsdag 19. november er emnet biologi: Forædling af mennesket - før og nu. Professor i zoofysiologi Tobias Wang, Aarhus Universitet, fortæller, hvordan enorme landvindinger inden for genterapi og genetiske tests skaber vigtige etiske dilemmaer.

Kemi er faget tirsdag 26. november. Her taler professor i miljømedicin Torben Sigsgaard, Institut for Folkesundhed, og lektor i analyse- og atmosfærekemi Marianne Glasius, Institut for Kemi, Aarhus Universitet, om forurenende gasser og partikler i luften, som vi indånder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce