Annonce
Debat

Såd’n var det ikke i halvfemserne: Hvor gik By-Venstre hen, da de gik ud?

Selv så jeg kandidaterne blafre i Vestenvinden på et banner i forbifarten ved rundkørslen på Søndervigvej. Kun en enkelt kunne ’friste’ mig, skriver skribenten og fotografen Lars Egelund

Læserbrev:I poeterne Epe og Poul Sørensens revyvise fra Apollorevyen 1944 rimer ’halvfemserne’ helt vidunderligt på ’methusalemserne’. Melodien stod Åge Stentoft for, og komponisten har berettet om, hvor svært det var – i ’de fem mørke år’ – at ’digte udenom’ den tyske besættelsesmagts censur.

For, som han senere har forklaret: ”Tyskerne havde bestemt, at en vise ikke måtte handle om noget, og så var det jo lidt svært at lave noget morsomt”.

Ikke desto mindre lykkedes det d’herrer, og flere andre danske rimsmede, at fostre revy-evergreens som ’Såd’n var det ikke i halvfemserne’, ’Tante Agathe’, ’Hyp lille Lotte’ og ’Det bli’r en dejlig dag’. Den sidste vise med en slet skjult opfordring til, at glæde sig til den dag, Danmark forhåbentligt atter ville blive frit.

Annonce

De 90’ere, man dengang sang om, var naturligvis 1890’erne. Helt så langt tilbage rækker den alderstegne læserbrevskribents hukommelse dog ikke! Hvorfor han tillader sig, lettere nostalgisk, at springe 100 år frem – nemlig til midt-1990’erne. Mere præcist til byrådsperioden 1994-98, dengang der endnu var noget, der hed Ringkøbing Kommune. Og den lille vestjyske hovedstad stadig var herre i eget hus.

Indrømmet, det føles næsten som lysår siden vi fik sidste kommunalreform anno 2007. Dengang storkommunen Ringkøbing-Skjern Kommune så dagens lys. Ikke desto mindre hører man stadig medborgere, der omtaler denne kommunes skæbnestund som ’vestjysk mørke’?!?

Vi har netop været igennem en valgkamp-KV21 med efterfølgende gnidningsfri (?) konstituering, og kan nu sætte navn på de 29 vestjyske medborgere og deres respektive roller og ’ben’ i de kommende fire års arbejde.

I lørdagsavisen dykkede journalist Anne-Mette Skaanning – Dagbladets ’Besserwisser’ udi vestjysk lokalpolitik – ned i nogle af valgresultaterne. Vindere og tabere – og hvorfor det måske gik, som det gik for de 94 kandidater, fordelt på 11 partier og lister – der havde meldt sig under fanerne og dermed bekendt kulør.

Heldigvis står det enhver frit for, i dagens Vestjylland, at udlægge teksten og valgets udfald, aldeles – ja, FRIT!

Og der findes i så henseende ikke kun én sandhed, ej heller min! Men nogle ’valgtal’ taler dog for sig selv, er indiskutable og ganske tankevækkende. Måske især, hvis man som undertegnede engang har været en del af ’showet’, nemlig i de føromtalte 90’ere.

Dengang talte byrådet 19 medlemmer. Vi i Venstre kom ud af valget med absolut flertal: 10 indvalgte, fordelt på 6 Land-Venstre og 4 By-Venstre-medlemmer. Den øvrige fordeling var i perioden 1994-98: A (5), B (1), C (1), DF (1), L (1).

I dag hedder fordelingen, med 29 medlemmer: A (4), C (3), D (1), F (3), K (6), O (1), V (11) – og ikke én eneste By-Venstre-kandidat har fundet nåde hos vælgerne.

Tillad mig at blive nærmest Henrik Ibsensk: Nordmanden, der i sit skuespil ’Et Dukkehjem’ lader Nora forlade gemalen Helmer, og hvor eftertænksomme teatergængere lige siden 1890’erne har stillet spørgsmålet: Hvor gik Nora hen, da hun gik ud?

For ’in casu’: Hvor gik Venstres – og især By-Venstres - vælgere hen, da de gik deres vej?

Dette sagt uden at jokke på folk, der måske ligger ned efter en vælgerlussing af dimensioner: Hvorfor kunne fem gode V-vestjyder fra Ringkøbing kun tilsammen mønstre 593 krydser? Selv så jeg kandidaterne blafre i Vestenvinden på et banner i forbifarten ved rundkørslen på Søndervigvej. Kun en enkelt kunne ’friste’ mig.

Gang på gang bliver vi tudet ørerne fulde om, at lokalpolitik og landspolitik er vidt forskellige størrelser. Og når man nu igen-igen ser, at Hr. Søren Elbæk (A) bydes inden for i varmen hos Hr. Hans Østergaard (V) – samt at Hr. Kristian Andersen (KD) denne gang også får plads i det gode selskab – så er der måske noget om snakken?

Men hvorfor så ikke om fire år – eller gerne meget snart – lave en ’upolitisk’ Ringkøbing-liste, så vi, der bor inden for Bydiget i Ringkøbing, kunne blive repræsenteret på Tinge? Med samme vægt som vælgerne i Spjald, Vorgod-Barde, Skjern, Videbæk, Tarm, Rækker-Mølle, Hvide Sande, Hee, Stadil, Fjelstervang, Borris, Lem, Stauning, Astrup…

Ikke noget, som vi ’methusalemmer’ skal stå i spidsen for. Men der må da være yngre kræfter, der lever og ånder for og i deres/vores by, og som vil gå i brechen for købstadens vé og vel.

For der er vel ikke noget odiøst i at være lokalpatriot, og at kæmpe for alt, hvad man har kært. Bare spørg folkene i Hvide Sande, Skjern, Tarm, Spjald, Videbæk…

Hvorfor ikke lave en ’upolitisk’ Ringkøbing-liste, så vi, der bor inden for Bydiget i Ringkøbing, kunne blive repræsenteret

Annonce
Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Går glip af sit sidste byrådsmøde: Iver Enevoldsen har fået corona

Ringkøbing For abonnenter

Dansk er vejen til succes: Ngun har en dansk mand på arbejde og en burmesisk mand derhjemme

Ringkøbing

Tæt opløb ved kåring af fotoklubs bedste skud: Én og samme fotograf leverede årets skud i både 2020 og 2021

Ringkøbing

Ny direktør vender hjem til Vestjysk: Landboforening skal nu ledes af tre direktører

Søren Brostrøm: Man bør overveje at lukke nattelivet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ribo Vinduer opfører ny fabriksbygning på 9500 kvm., Bechs Hotels ordrebog med alle 250 julefrokost-bestillinger forsvandt og andre glimt fra Gamle Dage

Debat

Hul igennem barrieren: Nøglen til succes er det danske sprog

Hvide Sande For abonnenter

Naboer er rasende over erhvervsmands byggeri af swimmingpool og anneks midt i Søndervig

Sundhedsministeren er smittet med corona

Ringkøbing

Stadig intet svar på Omikron-mistanke men ingen spredning efter gymnasiefest

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ridder af Hvide Sande og meget mere: Tidligere borgmester fik helt særlig overraskelse til sin fødselsdag

Hvide Sande

Trafikstyrelsen giver dispensation: Vesterhav Syd og Nord må bruge radarstyret lys på de kystnære møller

Annonce