x
Annonce
Erhverv

Så meget CO2 udleder Landbobanken: Nu har banken fået et bæredygtigheds-regnskab

Der er blus på Landbobanken - og 69 procent af energien kommer fra vedvarende energikilder. Arkivfoto Poul Osmundsen.
Ringkjøbing Landbobank udgiver for første gang en ESG-rapport, der viser bankens hensyntagen til miljø, sociale forhold og bæredygtig selskabsledelse. Det er i stigende grad et krav fra investorer.

RINGKØBING: Ved du, hvor stor en andel af den energi, Ringkjøbing Landbobank forbruger, der kommer fra vedvarende energikilder? Hvor meget CO2, banken udleder? Hvor meget vand, den forbruger? Eller hvor stor en del af de dokumenter, privatkunder underskriver, der er digitale? Eller hvor stor en del af bankens udlån, der går til projekter, der har med vedvarende energi at gøre?

Hvis ikke, så kan du nu få svaret. For Landbobanken har netop for første gang udsendt en såkaldt ESG-rapport.

ESG står for Environment (miljøhensyn), Social (sociale forhold) og Governance (selskabsledelse). I en ESG analyse bliver disse størrelser sat under lup, når en investor skal vurdere en virksomheds værdi.

- Stadig flere investorer stiller krav om ESG-rapporter, fastslår bankdirektør Jørn Nielsen.

Han peger på, at ESG-rapporter er investorens garanti for, at de virksomheder, der investeres i, opfører sig bæredygtigt og dermed har større mulighed for at levere et bedre afkast.

Annonce

Grønne nicher

- Det er et ønske fra Københavns Fondsbørs, at vi udgiver en ESG-rapport. Vi oplever også i stigende grad, at kunder spørger ind til, om deres investeringer bidrager til den bæredygtige omstilling af samfundet, og det må vi selvfølgelig tage højde for, siger administrerende direktør John Fisker.

Bæredygtighed handler dog ikke "blot" om miljøhensyn, understreger han.

- Det drejer sig også om blandt andet vort engagement i lokalsamfundet og andre sociale engagementer. For eksempel yder Landbobanken og Nordjyske Bank støtte til flere end 1400 lokale foreninger.

Andre sociale forhold kan være, hvor hurtigt banken "omsætter" medarbejdere (7,9 procent), hvordan kønsfordelingen er (41,1 procent kvinder), og hvor stort et sygefravær der er i virksomheden (3,5 dage).

Og hvad angår selskabsledelse angår, ses der blandt andet på kønsfordelingen i bestyrelsen (16,7 procent kvinder) og lønforskellen mellem administrerende direktør og medarbejderne er (10,1 gange).

Jørn Nielsen fortæller, at rapporten fra nu af vil udkomme hvert år, og tallene vil også kunne ses på bankens hjemmeside.

Og hvad angår spørgsmålene i indledningen:

Bankens energiforbrug bygger for 69 procents vedkommende på vedvarende energi. Den direkte og indirekte udledning af CO2 er 194,7 tons om året. Vandforbruget er på 5098 kubikmeter. Andelen af digitalt underskrevne dokumenter - hvilket jo sparer papir - er 80 procent, mens udlån til vedvarende energiprojekter udgør 6,7 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce