Annonce
Videbæk

Så er ilden tændt: Hjertevarm åbning af teaterfestival

Et smukt ildshow var tirsdag aften med til at markere åbningen af den seks dage lange festival UR-NAT, der er Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst. Foto: Jørgen Kirk
Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT, blev tirsdag eftermiddag og aften officielt åbnet i og ved Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk. Festivalen strækker sig over seks dage.

Videbæk: Det er ikke hver dag, man støder på en kvinde, der opholder sig i en drivhuslignende kuppel fuld af levende melorme. Men tirsdag eftermiddag var det dette særprægede syn, der mødte folk i Videbæk Lystanlæg i forbindelse med den officielle åbning af Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT.

Festivalens store drivkraft er Teatret OM, der i år også fejrer 30-års jubilæum. Teatrets første tid i Danmark blev tilbragt i Vinderup, hvor den daværende formand for kulturudvalget, Morten Flæng, i går mindedes de nye gæster i byen dengang:

- Det kræver mod at slå sig ned i en vestjysk kommune. Vi havde svært ved at forstå, hvad I sagde og lavede, men I fik byens borgere interesseret i noget, som vi ikke vidste, vi var interesseret i, sagde Morten Flæng i sin tale i Vestjyllands Kunstpavillon.

Inden turen til Danmark havde Sandra Pasini og Antonella Diana i 1989 grundlagt Teatro Sfera di Om i Rom. Otte år senere blev navnet ændret til Teatret OM, der siden 2006 har haft base i Ringkøbing.

Annonce
Sandra Pasini, der er kunstnerisk leder på Teatret OM med hjemsted i Ringkøbing, bød i forbindelse med festival-åbningen på en sang fra teatrets første forestilling, der for 30 år siden blev præsenteret i Rom. Foto: Jørgen Kirk

Seks skelet-munke

Teatrets hjemsted glæder Erik Viborg (V), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Danmarks geografisk største kommune:

- I er gode til at fortælle historier på jeres helt egen måde, og I er gode til at komme rundt i hele kommunen, og det kræver sit, sagde Erik Viborg i sin åbningstale og tilføjede:

- Det er fedt at blive forstyrret og skubbet lidt til i vores hverdag, som ofte kører i faste rammer.

Den seks dage lange UR-NAT-festival er i høj grad bygget op omkring partnerskaber med byerne Hvide Sande, Videbæk, Lem, Skjern, Tarm og Ringkøbing, hvor borgerforeninger, skoler, virksomheder og kulturinstitutioner til og med på søndag er med til at løfte opgaven.

Festivalens tema er 'At bygge bro', og det vil ske i mange sammenhænge frem mod søndag sidst på eftermiddagen, hvor Teatro Tascabile di Bergamo rykker ind i spejderhuset i Tarm. Her opfører den italienske trup en familieforestilling, hvor seks skelet-munke mødes med engle, løver og heste for at gøre døden til et surrealistisk cirkus.

Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hjælp kommunen: Frivillig renholdelse

Læserbrev: Gudrun Pedersen havde den 28. december en meget relevant leder i Dagbladet – Giv kommunen en hjælpende hånd. Det var en leder, der igen satte henkastning af skrald på dagsordenen. Skrald på kommunens kyststrækning kan vi nok ikke beskylde kommunens borgere for – som hovedregel. Alt det skrald, der ligger og flyder langs landevejene og rundt omkring i vores byer – både store og små byer – skyldes som hovedregel kommunens egne borgere – desværre. I slutningen af byrådsperioden 2014 -2017 fremsatte Fjordlisten et budgetforslag, som faktisk blev vedtaget og indgik i budgettet. Jeg mener, det var for 2016 og frem. Det gik ud på, at der blev afsat et sekscifret beløb til deling mellem de foreninger, der vil bidrage med at fjerne affald fra vejområder, der er valgt af kommunens administration. Foreningens frivillige skal så renholde en bestemt strækning på nogle kilometer i et år, ikke bare en gang men flere gange i løbet af året. Pengene blev afsat i budgettet, men så vidt jeg ved aldrig effektueret til projektet. Som formand for Videbæk Borgerforening frem til marts 2018, ved jeg, at vi ikke har fået tilbudt muligheden fra kommunen. Var det ikke en ide at få sat det i gang hurtigst muligt. Der er i hvert fald steder nok at tage fat på i hele kommunen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];