Videbæk

Så er ilden tændt: Hjertevarm åbning af teaterfestival

Et smukt ildshow var tirsdag aften med til at markere åbningen af den seks dage lange festival UR-NAT, der er Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst. Foto: Jørgen Kirk
Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT, blev tirsdag eftermiddag og aften officielt åbnet i og ved Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk. Festivalen strækker sig over seks dage.

Videbæk: Det er ikke hver dag, man støder på en kvinde, der opholder sig i en drivhuslignende kuppel fuld af levende melorme. Men tirsdag eftermiddag var det dette særprægede syn, der mødte folk i Videbæk Lystanlæg i forbindelse med den officielle åbning af Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT.

Festivalens store drivkraft er Teatret OM, der i år også fejrer 30-års jubilæum. Teatrets første tid i Danmark blev tilbragt i Vinderup, hvor den daværende formand for kulturudvalget, Morten Flæng, i går mindedes de nye gæster i byen dengang:

- Det kræver mod at slå sig ned i en vestjysk kommune. Vi havde svært ved at forstå, hvad I sagde og lavede, men I fik byens borgere interesseret i noget, som vi ikke vidste, vi var interesseret i, sagde Morten Flæng i sin tale i Vestjyllands Kunstpavillon.

Inden turen til Danmark havde Sandra Pasini og Antonella Diana i 1989 grundlagt Teatro Sfera di Om i Rom. Otte år senere blev navnet ændret til Teatret OM, der siden 2006 har haft base i Ringkøbing.

Sandra Pasini, der er kunstnerisk leder på Teatret OM med hjemsted i Ringkøbing, bød i forbindelse med festival-åbningen på en sang fra teatrets første forestilling, der for 30 år siden blev præsenteret i Rom. Foto: Jørgen Kirk

Seks skelet-munke

Teatrets hjemsted glæder Erik Viborg (V), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Danmarks geografisk største kommune:

- I er gode til at fortælle historier på jeres helt egen måde, og I er gode til at komme rundt i hele kommunen, og det kræver sit, sagde Erik Viborg i sin åbningstale og tilføjede:

- Det er fedt at blive forstyrret og skubbet lidt til i vores hverdag, som ofte kører i faste rammer.

Den seks dage lange UR-NAT-festival er i høj grad bygget op omkring partnerskaber med byerne Hvide Sande, Videbæk, Lem, Skjern, Tarm og Ringkøbing, hvor borgerforeninger, skoler, virksomheder og kulturinstitutioner til og med på søndag er med til at løfte opgaven.

Festivalens tema er 'At bygge bro', og det vil ske i mange sammenhænge frem mod søndag sidst på eftermiddagen, hvor Teatro Tascabile di Bergamo rykker ind i spejderhuset i Tarm. Her opfører den italienske trup en familieforestilling, hvor seks skelet-munke mødes med engle, løver og heste for at gøre døden til et surrealistisk cirkus.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Videbæk For abonnenter

Partifælle og højhusnabo: Dårlig stil, at inhabil KD’er deltog i gruppemøder om højhussag

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce