Annonce
Videbæk

Så er ilden tændt: Hjertevarm åbning af teaterfestival

Et smukt ildshow var tirsdag aften med til at markere åbningen af den seks dage lange festival UR-NAT, der er Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst. Foto: Jørgen Kirk
Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT, blev tirsdag eftermiddag og aften officielt åbnet i og ved Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk. Festivalen strækker sig over seks dage.

Videbæk: Det er ikke hver dag, man støder på en kvinde, der opholder sig i en drivhuslignende kuppel fuld af levende melorme. Men tirsdag eftermiddag var det dette særprægede syn, der mødte folk i Videbæk Lystanlæg i forbindelse med den officielle åbning af Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT.

Festivalens store drivkraft er Teatret OM, der i år også fejrer 30-års jubilæum. Teatrets første tid i Danmark blev tilbragt i Vinderup, hvor den daværende formand for kulturudvalget, Morten Flæng, i går mindedes de nye gæster i byen dengang:

- Det kræver mod at slå sig ned i en vestjysk kommune. Vi havde svært ved at forstå, hvad I sagde og lavede, men I fik byens borgere interesseret i noget, som vi ikke vidste, vi var interesseret i, sagde Morten Flæng i sin tale i Vestjyllands Kunstpavillon.

Inden turen til Danmark havde Sandra Pasini og Antonella Diana i 1989 grundlagt Teatro Sfera di Om i Rom. Otte år senere blev navnet ændret til Teatret OM, der siden 2006 har haft base i Ringkøbing.

Annonce
Sandra Pasini, der er kunstnerisk leder på Teatret OM med hjemsted i Ringkøbing, bød i forbindelse med festival-åbningen på en sang fra teatrets første forestilling, der for 30 år siden blev præsenteret i Rom. Foto: Jørgen Kirk

Seks skelet-munke

Teatrets hjemsted glæder Erik Viborg (V), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Danmarks geografisk største kommune:

- I er gode til at fortælle historier på jeres helt egen måde, og I er gode til at komme rundt i hele kommunen, og det kræver sit, sagde Erik Viborg i sin åbningstale og tilføjede:

- Det er fedt at blive forstyrret og skubbet lidt til i vores hverdag, som ofte kører i faste rammer.

Den seks dage lange UR-NAT-festival er i høj grad bygget op omkring partnerskaber med byerne Hvide Sande, Videbæk, Lem, Skjern, Tarm og Ringkøbing, hvor borgerforeninger, skoler, virksomheder og kulturinstitutioner til og med på søndag er med til at løfte opgaven.

Festivalens tema er 'At bygge bro', og det vil ske i mange sammenhænge frem mod søndag sidst på eftermiddagen, hvor Teatro Tascabile di Bergamo rykker ind i spejderhuset i Tarm. Her opfører den italienske trup en familieforestilling, hvor seks skelet-munke mødes med engle, løver og heste for at gøre døden til et surrealistisk cirkus.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Opdateret: Savnet mand fra Ringkøbing er fundet død

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vi har alle et ansvar for at holde unge fra narko

Det kunne være meget værre … Sådan lyder det samstemmende budskab fra politiet og de øvrige medvirkende i SSP-samarbejdet, skolerne og de sociale myndigheder, når talen falder på narkomisbrug blandt unge i Ringkøbing-Skjern Kommune. "Vi oplever faktisk ikke, at flere unge bruger narko end tidligere, og forældrene har generelt ikke grund til at blive bekymret", siger viceungdomsskoleleder og SSP-formand Allan Østergaard til Dagbladet i dagens avis. "Vi har ikke en opfattelse af, at det flyder med narko", fortæller politikommissær Bjørn Nørgaard Bo, leder af lokalpolitiet i Ringkøbing. Det er selvfølgelig gode nyheder. At vi bor i en landlig kommune fjernt fra de store byer er nemlig ikke nogen garanti for, at stenbroens dårlige misbrugsvaner ikke også spreder sig hertil; der er desværre rigeligt med eksempler på, at små og "afsides" samfund hærges af en narkoepidemi. At det ikke kommer dertil hos os, kræver, at vi konstant er oppe på stikkerne. Og med "vi" menes os alle - især vi voksne; også os, der ikke har børn og unge i den mest sårbare alder. Vi har alle sammen et ansvar for at holde øje med, at vore unge trives. Det kræver, at vi kender hinanden, og har tillid til hinanden. Derfor er det prisværdigt, at SSP-samarbejdet arbejder målrettet i den retning. Ifølge Allan Østergaard er samarbejdet med forældrene i Ringkøbing-Skjern Kommune velfungerende. Der er et godt fremmøde og en god stemning, når forældrene bliver inviteret. "Noget af det, som SSP lægger vægt på, er netop et godt forældresamarbejde. Forældrene skal klædes på, så de står stærkere, hvis og når problemerne melder sig," siger han. Når de gør det - og det kan ikke undgås, at det sker ind imellem - skal ikke bare politiet, skolerne og de sociale myndigheder være klar til at gribe ind; det skal alle vi andre også. Ser vi en flok unge, der stimler sammen i det offentlige rum, skal vi ikke holde os tilbage fra som borger at gå hen til dem og snakke med dem om, hvad der foregår. På den måde viser man som voksen, at man respekterer de unge, interesserer sig for dem, og bekymrer sig om dem.

Ringkøbing For abonnenter

Fra stoffer og hjemløshed til bolig og firma: Nu bliver vi høje på livet

Annonce