Annonce
Videbæk

Så er ilden tændt: Hjertevarm åbning af teaterfestival

Et smukt ildshow var tirsdag aften med til at markere åbningen af den seks dage lange festival UR-NAT, der er Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst. Foto: Jørgen Kirk
Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT, blev tirsdag eftermiddag og aften officielt åbnet i og ved Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk. Festivalen strækker sig over seks dage.

Videbæk: Det er ikke hver dag, man støder på en kvinde, der opholder sig i en drivhuslignende kuppel fuld af levende melorme. Men tirsdag eftermiddag var det dette særprægede syn, der mødte folk i Videbæk Lystanlæg i forbindelse med den officielle åbning af Ringkøbing-Skjern Kommunes internationale festival for scenekunst, UR-NAT.

Festivalens store drivkraft er Teatret OM, der i år også fejrer 30-års jubilæum. Teatrets første tid i Danmark blev tilbragt i Vinderup, hvor den daværende formand for kulturudvalget, Morten Flæng, i går mindedes de nye gæster i byen dengang:

- Det kræver mod at slå sig ned i en vestjysk kommune. Vi havde svært ved at forstå, hvad I sagde og lavede, men I fik byens borgere interesseret i noget, som vi ikke vidste, vi var interesseret i, sagde Morten Flæng i sin tale i Vestjyllands Kunstpavillon.

Inden turen til Danmark havde Sandra Pasini og Antonella Diana i 1989 grundlagt Teatro Sfera di Om i Rom. Otte år senere blev navnet ændret til Teatret OM, der siden 2006 har haft base i Ringkøbing.

Annonce
Sandra Pasini, der er kunstnerisk leder på Teatret OM med hjemsted i Ringkøbing, bød i forbindelse med festival-åbningen på en sang fra teatrets første forestilling, der for 30 år siden blev præsenteret i Rom. Foto: Jørgen Kirk

Seks skelet-munke

Teatrets hjemsted glæder Erik Viborg (V), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Danmarks geografisk største kommune:

- I er gode til at fortælle historier på jeres helt egen måde, og I er gode til at komme rundt i hele kommunen, og det kræver sit, sagde Erik Viborg i sin åbningstale og tilføjede:

- Det er fedt at blive forstyrret og skubbet lidt til i vores hverdag, som ofte kører i faste rammer.

Den seks dage lange UR-NAT-festival er i høj grad bygget op omkring partnerskaber med byerne Hvide Sande, Videbæk, Lem, Skjern, Tarm og Ringkøbing, hvor borgerforeninger, skoler, virksomheder og kulturinstitutioner til og med på søndag er med til at løfte opgaven.

Festivalens tema er 'At bygge bro', og det vil ske i mange sammenhænge frem mod søndag sidst på eftermiddagen, hvor Teatro Tascabile di Bergamo rykker ind i spejderhuset i Tarm. Her opfører den italienske trup en familieforestilling, hvor seks skelet-munke mødes med engle, løver og heste for at gøre døden til et surrealistisk cirkus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce