Annonce
Ringkøbing-Skjern

Så er frokostbordets helt sikret: 250.000 små fisk sat ud i Ringkøbing Fjord

250.000 helt blev fredag sat ud i Ringkøbing Fjord. Her skal de nu over de næste tre år vokse sig store, før de lander på lokale frokostborde.

RINGKØBING-SKJERN: Hvis de 250.000 små helt vokser sig store lige efter planen, så er den lokale specialitet også klar til at lande på egnens frokostborde om tre år.

Det fortæller Alex Hansen, der er formand for Heltklækkeriet for Ringkøbing og Stadil Fjord.

De mange små fisk blev båret ud i fjorden i spande. 24 i alt. Foto: Mikkel Jezequel

- Vi har lavet 250.000 små heltyngel, som har gået oppe i Fiskeriets Hus i 50 dage, hvor de har fået foder og blevet noget større. Nu er de cirka fem centimeter lange. Nu er det blevet tid til at sætte dem ud. Det er det, som vi bruger dagen i dag på, siger Alex Hansen.

Annonce


Vi har lavet 250.000 små heltyngel, som har gået oppe i Fiskeriets Hus i 50 dage, hvor de har fået foder og blevet noget større.

Alex Hansen, formand for Heltklækkeriet for Ringkøbing og Stadil Fjord


Udsætningen af de mange helt, en slags laksefisk, foregik fredag formiddag i Ringkøbing Fjord, blandt andet lige der, hvor den lokale ro- og kajakklub har til huse, og med knap et par håndfulde personer som deltagere.

Og selvom mørke skyer truede med regn, forhindrede det ikke fiskene i at komme i vandet. Udsætningen var på høje tid, for dels er fiskenes størrelse den rette til at begå sig i fjorden, og dels koster det at have dem på foder, lød det fra folkene bag heltklækkeriet.

Spredes lidt

Fiskene ankom i en stor tønde på ladet af en lille varebil. 125.000 små fisk, som blev fordelt i 24 spande, og blev derefter sat ud i roligt tempo. Forinden var de resterende 125.000 blevet sat ud fra Vinterleje Havn.

Det er helt bevidst, at udsætningen foregik fra to steder:

125.000 helt blev sat ud fra Ringkøbing med Alex Hansen, formand for Heltklækkeriet for Ringkøbing og Stadil Fjord, i spidsen. Foto: Mikkel Jezequel

- Vi sætter dem ud to steder for at sprede dem lidt, og her kan de også rende op i Stadil Fjord via Vonåen, forklarer Alex Hansen.

Udsætningen af helt har foregået i hvert fald i tre årtier, hvis da ikke længere, forklarer Alex Hansen. Og hvert år er udsætningen en stor dag. Uden undtagelse. For om tre år skulle dagens nyudsatte helt gerne have den rette størrelse, så de er spiseklare og kan fanges.

Helt præcist skal de til den tid være knap 12 centimeter lange og have en kampvægt på omkring 800 gram.

- Hvis vi laver en fejl nu, så er det jo faktisk en produktion, hvis man kan sige det sådan, der går død af det. Man skal være rimelig forsigtig med dem, og så skal det gå rimelig stærkt, fra vi tager dem op af beholderen, og til de er i vandet, siger Alex Hansen.

Annonce

Undgå sygdom

Niels Kastberg har stået for pasningen af de små helt, mens de er blevet udklækket hos Kristian Bollerup i Bjerregaard.

Processen starter hvert år allerede i december, hvor der stryges rogn af moderfiskene, og dermed bliver fundamentet for en ny generation af helt lagt. Derefter handler det om nøje pasning og pleje, før de er klar til at erstatte livet i klækkeriet med et ditto i fjordens vande.

Heltene kræver nøje pasning og pleje, før de kan sættes ud i fjorden. Foto: Mikkel Jezequel

- Rengøring og desinfektion er faktisk det vigtigste for at passe helt. Det skal man være meget opmærksom på, for det er nødvendigt for at undgå sygdom, forklarer Kristian Bollerup.


Rengøring og desinfektion er faktisk det vigtigste for at passe helt. Det skal man være meget opmærksom på, for det er nødvendigt for at undgå sygdom.

Kristian Bollerup, klækkeriejer i Bjerregaard


- Når først fiskene er sat i fjorden, er der ikke så meget, vi kan gøre. For eksempel har de fjender som aborrer. Der kan vi ikke stille noget op, siger Alex Hansen, som tilføjer, at sol, vand, plankton og små bunddyr i fjorden er godt for heltenes fremtidige vækst.

Annonce

Udsætning koster

Det er en bekostelig affære at sætte helt ud, oplyser Alex Hansen. En kvart million koster det, hvoraf fiskerimidler dækker omkring halvdelen. Men projektet har hidtil mødt god opbakning af lokale sponsorer, Feriepartner Hvide Sande for eksempel.

Alex Hansen håber, at der også fremover vil opbakning til projektet. For uden penge er der ikke råd til at sikre bestanden af helt fremover - og dermed sikre den lokale delikatesse.

Sådan ser den lokale delikatesse, helten, ud, inden fiskene vokser sig store og bliver klar til at spise. Foto: Mikkel Jezequel

- Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre uden sponsorer og anden støtte, fastslår han og tilføjer i samme åndedrag, at det set med lokale briller er vigtigt at sikre heltens fortsatte beståen.

-Det er en egnsspecialitet at spise dem. Du kan snart ikke tage til en påskefrokost, uden de er på bordet, siger Alex Hansen.


Det er en egnsspecialitet at spise dem. Du kan snart ikke tage til en påskefrokost, uden de er på bordet.

Alex Hansen, formand for Heltklækkeriet for Ringkøbing og Stadil Fjord


Udover til påske kommer helten også på de lokale frokostborde til for eksempel pinse, jul og ved højtider i det hele taget. Gerne i røget tilstand.

- Man spiser dem gerne i strimler på rugbrød. Det er en tradition for mange, og den vil vi gerne være med til at bevare, smiler Alex Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Annonce