Annonce
Ringkøbing

Så er der nyt liv i fjordene: 9000 ål netop sat ud

Medlem af bestyrelsen i Ringkøbing og Stadil Fjordes Fritidsfiskerforening, Søren Johannesen fra Tarm, er her ved at udsætte små ål i store mængder. Privatfoto
Ringkøbing og Stadil Fjordes Fritidsfiskerforening har netop udsat 9000 små ål, der skal være med til at genoprette bestanden.

Ringkøbing: Forringelse af levesteder, overfiskeri, dødelighed i vandkraftturbiner, forurening og parasitter. Dette nævnes som mulige årsager til, at bestanden af europæiske ål gennem flere år har været kraftigt faldende.

I Danmark er der vedtaget en forvaltningsplan med det klare mål at øge antallet af blankål i naturen, og her har Ringkøbing og Stadil Fjordes Fritidsfiskerforening netop givet en hånd.

- Et af vores formål er at drive fiskepleje, og vi vil gerne være med til at booste bestanden lidt, siger foreningens formand, Arne Mogensen fra Skjern.

Torsdag eftermiddag var fire medlemmer fordelt på to både derfor ude på Ringkøbing Fjord og på Stadil Fjord, hvor der blev udsat henholdsvis 4000 og 5000 ål.

Blankål er det stadie, som ålene når efter fem til 15 år, inden de starter vandringen mod Sargassohavet 6000 kilometer vest for Europa, hvor ålene gyder:

- Det vil være ønskværdigt, hvis det lykkes at få dem til at yngle selv, tilføjer Arne Mogensen om de små ål, der netop er sat ud i de to, vestjyske fjorde.

Annonce

I alt 1,8 millioner ål

I år bliver der i alt udsat godt 1,8 millioner små ål - med en længde på 10-15 centimeter - på mange forskellige lokaliteter i Danmark. Udsætningerne foretages af DTU Aqua med hjælp fra blandt andre fritids- og sportsfiskere.

Det omfattende projekt finansieres af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond samt af midler, der kommer ind via salg af fisketegn.

De ål, der bliver sat ud, stammer fra såkaldt glasålsfiskeri i Sydeuropa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Vognmand venter på retningslinjer: Hvis studenterne skal holde en meters afstand kan det ikke lade sig gøre

Annonce