Annonce
Ringkøbing

Så er der nyt liv i fjordene: 9000 ål netop sat ud

Medlem af bestyrelsen i Ringkøbing og Stadil Fjordes Fritidsfiskerforening, Søren Johannesen fra Tarm, er her ved at udsætte små ål i store mængder. Privatfoto
Ringkøbing og Stadil Fjordes Fritidsfiskerforening har netop udsat 9000 små ål, der skal være med til at genoprette bestanden.

Ringkøbing: Forringelse af levesteder, overfiskeri, dødelighed i vandkraftturbiner, forurening og parasitter. Dette nævnes som mulige årsager til, at bestanden af europæiske ål gennem flere år har været kraftigt faldende.

I Danmark er der vedtaget en forvaltningsplan med det klare mål at øge antallet af blankål i naturen, og her har Ringkøbing og Stadil Fjordes Fritidsfiskerforening netop givet en hånd.

- Et af vores formål er at drive fiskepleje, og vi vil gerne være med til at booste bestanden lidt, siger foreningens formand, Arne Mogensen fra Skjern.

Torsdag eftermiddag var fire medlemmer fordelt på to både derfor ude på Ringkøbing Fjord og på Stadil Fjord, hvor der blev udsat henholdsvis 4000 og 5000 ål.

Blankål er det stadie, som ålene når efter fem til 15 år, inden de starter vandringen mod Sargassohavet 6000 kilometer vest for Europa, hvor ålene gyder:

- Det vil være ønskværdigt, hvis det lykkes at få dem til at yngle selv, tilføjer Arne Mogensen om de små ål, der netop er sat ud i de to, vestjyske fjorde.

Annonce

I alt 1,8 millioner ål

I år bliver der i alt udsat godt 1,8 millioner små ål - med en længde på 10-15 centimeter - på mange forskellige lokaliteter i Danmark. Udsætningerne foretages af DTU Aqua med hjælp fra blandt andre fritids- og sportsfiskere.

Det omfattende projekt finansieres af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond samt af midler, der kommer ind via salg af fisketegn.

De ål, der bliver sat ud, stammer fra såkaldt glasålsfiskeri i Sydeuropa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Annonce