Annonce
Ringkøbing

Så er der 'mad-krig': Hele to fødevarefestivaler er i gang

Der var noget til både den søde tand og den tørre hals, da Fødevarefestival i Ringkøbing og Foodfestival i Hvide Sande slog dørene op lørdag formiddag. Foto: Mads Dalegaard
Lørdag blev der taget hul på hele to lokale fødevarefestivaler på samme tid, da man slog dørene op i dels auktionshallen i Hvide Sande og dels i teltet på havnen i Ringkøbing.

RINGKØBING/HVIDE SANDE: Lørdag formiddag åbnede årets fødevarefestivaler med omkring 55 stande i Ringkøbing og 35 stande i Hvide Sande.

Trods samme starttidspunkt, samme dato og samme omdrejningspunkt, så havde begge fødevarefestivaler et fint antal besøgende lørdag formiddag.

En af forklaringerne kan være de målgrupper, man henvender sig til.

I Hvide Sande har man valgt at fokusere stort set udelukkende på lokale råvarer, ligesom man her har en afdeling for børn, hvor de kan sanse forskellige råvarer.

En af de lokale virksomheder, der er på fødevarefestivalen i Hvide Sande, er Stauning Whisky.

- Vi er her for at vise Stauning Whisky frem, og til en foodfestival synes vi, at der skal drikkes lidt også. Det er jo et lokalt Stauning produkt, så der er stor opbakning i lokalområdet, og så er det her et godt sted at mødes med lokalbefolkningen, som kan smage vores produkt, siger 40-årige Rasmus Vestergaard, der er medejer af Stauning Whisky.

På standen kan man smage tre forskellige whiskyer – En såkaldt Rye Whisky, en mere almindelig malt whisky og hvad han selv betegner som en blandingsproduktion kaldet ”Kaos”.

- Som i Stauning eller Kaos, griner han. Han er ikke i tvivl om, hvorfor de er med på Hvide Sande Foodfestival.

- Vi kan møde folk i øjenhøjde og få feedback på vores produkter. Det tager vi med, siger Rasmus Vestergaard, der trods en fødevarefestival i Ringkøbing er tilfreds med formiddagens fremmøde.

- Fødevarer er en stor del af den her region, så jeg kan godt forstå, at der er stor interesse for at lave det her. Jeg synes, det er et virkelig flot fremmøde, siger han.

Adspurgt om situationen lød svaret dog fra flere besøgende, at der nok var skruet lidt ned for størrelsen i Hvide Sande i forhold til tidligere år.

- Vi var her for et år eller to siden, og dengang var der bespisning og sådan noget var udenfor. Men nu er det, som om det ikke er så fyldt op som sidste gang. Det, synes jeg, er lidt ærgerligt, siger 41-årige Kirstine Overgaard, som kommer fra Lind ved Herning.

- Men der er en del lokale, så jeg synes, at det er et fint arrangement, siger hun.

Annonce
Stauning Whisky var til stede i Hvide Sande, hvor man bød på smagsprøver på tre slags whisky. - Vi kan møde folk i øjenhøjde og få feedback på vores produkter. Det tager vi med, siger Rasmus Vestergaard, medejer af Stauning Whisky. Foto: Mads Dalegaard

Fødevarefestival er en kvalitetsmesse

Tager man turen til Ringkøbing derimod, så er der stande med råvarer fra både ind- og udland. Fødevarefestivalen, der sidste år havde til huse i netop Hvide Sande, byder på alt fra chokolade og tasker til vin og ost.

En af ostesælgerne er 66-årige John Mathiasen fra Egtved. Han er enig i, at fødevaremessen er en unik mulighed for at komme i kontakt med sine kunder.

- Vi er med, fordi en fødevarefestival er en kvalitetsmesse, hvor der kun er fødevarer. Vi kommer i direkte kontakt med forbrugerne. Normalt sælger vi vores varer i butikker, men her har vi den direkte kontakt med kunden, og vi får prøvet ting af, de får lov til at smage. Vi har specialiseret os i at modne ost, og det er rart at se, om det falder i folks smag, siger John Mathiasen fra Ulvedal-Ost.

Han kender arrangøren i Ringkøbing og var på forhånd lidt bekymret for, om der var gæster nok til to fødevarefestivaller.

- Men jeg synes, det går rigtig godt. Vi var selvfølgelig nervøse for, om der kom folk nok her, når fødevarefestivalerne lå så tæt, men det ser fint ud, synes jeg, siger han.

Fødevarefestivalerne holder åbent både lørdag og søndag fra klokken 10 til 16.

Der smagsprøver til både voksne som mindre hos Hvide Sande Foodfestival. Foto: Mads Dalegaard
- Vi kommer i direkte kontakt med forbrugerne. Normalt sælger vi vores varer i butikker, men her har vi den direkte kontakt med kunden, og vi får prøvet ting af, de får lov til at smage. Vi har specialiseret os i at modne ost, og det er rart at se, om det falder i folks smag, siger ostesælger fra Ulvedahl, John Mathiasen. Foto: Mads Dalegaard
I Hvide Sande var der både noget for voksne og for børn. Sidstnævnte kunne prøve kræfter med at sanse fødevarer og teste de fem grundsmage. Foto: Mads Dalegaard
Foodfestival i Hvide Sande. Foto: Mads Dalegaard
I Ringkøbing tegnede fødevarefestivalen et billede af at være mere til en voksen målgruppe med salg af vine, oste, snaps og tasker. Foto: Mads Dalegaard
Der var også såkaldte "Foodtrucks" ved fødevarefestival i Ringkøbing. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce