Annonce
Ringkøbing-Skjern

Rygestop i strid modvind: Rygere lærer at kvitte smøgerne under vandreture ad Bagges Dæmning

Hele holdet på toppen. Deltagerne i rygestopkurset har valgt at stoppe øverst på broen over Bagges Dæmning for at markere, at de tror på, at de kan holde sig røgfri. Foto Johan Gadegaard. JFM/Scanpix.
Sundhedscenter Vest tager rygere med ud på vandring i den vestjyske natur for at hjælpe dem af med tobaksvanerne - og det virker. Dagbladet tog med på en blæsende vandring.

KLOSTER: Der står en strid vind ind fra vest, og ind imellem sender skyerne en kaskade af regndråber i hovedet på os. Det er kort sagt ægte vestjysk vejr.

Kort sagt, helt perfekt, hvis man skal vænne sig af med at ryge, mener sygeplejerske Ulla Kirkegaard Nielsen og udviklingskonsulent Trine Bloch Burmølle, begge fra Sundhedscenter Vest.

Vi befinder os ved Surfspot Kloster. Inde i surfhytten sidder Gitte Christensen fra Ringkøbing, Reneé Mai Krogh Bech fra Hvide Sande og Enrico Kersting fra Lem. Tre vestjyder med samme udfordring: De vil gerne holde op med at ryge.

Faktisk er de holdt op, fortæller Ulla Kirkegaard Nielsen.

- Det aftalte vi, da vi mødtes for 14 dage siden, siger hun.

Da Dagbladet spørger de tre, om det faktisk er lykkedes for dem at kvitte smøgerne, nikker de bekræftende.

Det får dem dog ikke til straks at slå flikflak af begejstring; som mangeårige rygere ved de, at det er svært at lægge tobaksvanen på hylden. Alle har prøvet at stoppe før - og alle er begyndt igen.

Annonce
Vandringen i naturen giver et særligt oplivende spark til deltagernes bestræbeleser på at blive røgfri. Foto: Johan Gadegaard. JFM/Scanpix.

Naturen hjælper

Men lige nu er de altså røgfri. Og alle er enige om, at rygestopkurset i den frie vestjyske natur hjælper til at holde dem fra tobakken.

Der er flere grunde til, at rygestopkurset foregår udendørs, siger Ulla Kirkegaard Nielsen.

Sundhedscenter Vest tilbyder gratis individuelle eller gruppeforløb for kommunens borgere. Alle rygestopforløb begynder med en afklarende samtale på sundhedscentret, hvor der tales rygevaner og ønsker for rygestopforløbet.

- De fleste gruppeforløb foregår indendørs, men nu er vi også begyndt at tilbyde kurser udendørs, og det er folk generelt glade for; det tilfører noget ekstra, et spark, der slipper endorfinerne løs, fastslår hun.

- Mange foretrækker at komme ud på den måde, fordi de ikke skal sidde over for hinanden, og fortælle hvordan de har det. De vandrer af sted, og snakker med hinanden og med os rygestopkonsulenter undervejs. Inden vi går en tur, giver vi dem nogle temaer at snakke om, men i øvrigt styrer folk det selv. Vandringen er også med til at bygge relationer op, der er med til at styrke beslutningen om at lægge tobakken på hylden.

Dette hold mødes seks gange i alt. Først to gange, hvor deltagerne snakker om rygning og meget andet, og så en tredje dag, hvor de aftaler at stoppe rygningen. De to sidste gange deltagerne mødes, handler det om at holde fast i de gode resultater.

Ud på dæmningen

I dag er der kun tre af de seks-syv deltagere i kurset, der er mødt op; de øvrige er forhindrede.

Alle er klædt varmt på, og efter en indledende snak om, hvordan det går inde i en surfhytte, der giver læ og ly for vejret, sætter vi alle kursen mod Bagges Dæmning.

Det er en hård tur, især for Enrico Kersting. Han har svært ved at stride sig frem i modvinden, for lungefunktionen er stærkt nedsat; men han kæmper sig nu alligevel af sted, og han synes, at han har fået bedre luft, efter at han holdt op med at ryge.

- Jeg har røget i mere end 25 år. For et par år siden blev min lungefunktion pludselig nedsat. Lægerne kan ikke rigtig sige, hvad det skyldes. Jeg har været til masser af undersøgelser, og en læge taler om, at det er KOL. Men jeg har bare ikke nogle af de øvrige KOL-symptomer, så jeg ved ikke rigtig, hvad det er, siger han.

- Jeg har før prøvet at stoppe med at ryge, men begyndte igen. Denne gang skal det være! Og jeg oplever, at jeg allerede har fået en forbedring, siden jeg stoppede for 14 dage siden. Det bliver en kamp, men jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil forbedre min livskvalitet, hvis det lykkes.

Vandreturen indbyder til en mere afslappet snak om rygestop. Her Enrico Kersting sammen med udviklingskonsulent Trine Bloch Burmølle, Sundhedscenter Vest. Foto Johan Gadegaard. JFM/Scanpix.

30-40 forsøg

Også Reneé Mai Krogh Bech er på jagt efter en bedre livskvalitet ved at kvitte smøgerne.

- Jeg traf beslutningen, da jeg oplevede, at jeg ikke kunne gå 10 meter op ad en klit, uden at jeg gispede efter vejret, fortæller han.

Reneé Mai Krogh Bech har røget lige siden, han blev konfirmeret, og gennem årene har han talrige gange søgt at lægge cigaretterne på hylden.

- Jeg har vel prøvet en 30-40 gange, og jeg har prøvet med nikotintyggegummi, plaster og e-cigaretter, men lige lidt har det hjulpet, siger han.

Men nu skal det altså være! Og at det foregår ude i naturen, passer Reneé Mai Krogh Bech vældig godt.

- Jeg er vant til at gå nede på stranden for at finde rav. Ikke at jeg finder noget, men jeg får i alt fald frisk luft.

Det får vi også i dag, da vi er på vej over den første af broerne over Bagges Dæmning.

- Broerne buer jo op mod midten, og vi har den aftale, når vi er ude at gå, at når vi vender om, så stopper vi på toppen af broen for at vise, at vi tror på, at vi kan det her, siger Ulla Kirkegaard Nielsen.

På vej tilbage standser alle på toppen - også Gitte Christensen.

Ulla Kirkegaard Nielsen fra Sundhedscenter Vest og Gitte Christensen får sig en kap kaffe efter vandreturen ad Bagges forblæste Dæmning. Foto Johan Gadegaard. JFM/Scanpix.

Fire gange før

- Jeg har røget, siden jeg var 19. Jeg har arbejdet som sygeplejerske, og dengang røg alle og enhver - sygeplejerskerne, lægerne. Jeg har prøvet at stoppe med at ryge fire gange før, og jeg kan mærke, at lungerne ikke er så gode længere, så nu skal det være, fortæller hun på vej tilbage til surfspottet.

Men denne gang tror hun på, det lykkes, selv om hun godt kan mærke, at det påvirker hende at stoppe med at ryge.

- Jeg bliver mere pirrelig, går mere ind i mig selv. Det er noget, jeg skal arbejde med, så jeg har lavet en plan, der går ud på, at jeg for eksempel finder strikketøjet frem eller går en tur, når jeg mærker det, siger hun.

Gitte Christensen synes, et rygestopkurs i fri luft er en god ide.

- Det gør det hele mere afslappet. Man går og snakker, og man kommer rundt om hinanden på en anden måde, end hvis man sidder omkring et bord, siger hun.

Det er en vurdering, der glæder Ulla Kirkegaard Nielsen.

- Det er lige det, vi ønsker at opnå, siger hun.

Holdet mødes for sidste gang om 14 dage. Og står det til dagens tre deltagere, holder de sig røgfri derefter. Men de gør sig ingen illusioner om, at det bliver let:

- Jeg vurderer, at jeg er en klassisk tilbagefaldskandidat, siger Enrico Kersting med et skævt smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kirken skal være åben for alle på én gang

Vi kan efterhånden ikke være i tvivl om, at følgende ligesom er måden at opføre sig på lige nu: Bliv hjemme. Hold afstand. Undgå nærkontakt med andre. Statsminister Mette Frederiksen har sagt det mere end én gang. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt det mere end én gang. Næsten alle fra 7 til 97 år kan gentage de tre opfordringer, hvis de bliver vækket midt om natten. Når det er sagt, var det lige før, at jeg fik fornemmelsen af, at en af statsministerens holdkammerater, kirkeminister Joy Mogensen, havde pjækket fra sit job de seneste uger. Det var i hvert et faktum, at 1. april - og nej, det var ikke en aprilsnar - blev ideen om at genåbne kirkerne i løbet af påsken lanceret. Større form for modstrid med de regler, myndighederne selv har opstillet for at undgå, at coronasmitten spreder sig, skal der ledes lang tid efter. Bare tanken om at samle kirkegængere, og der er altså tale om mange ældre mennesker med et skrøbeligt helbred, var langt ude. Samtidig er der ingen tvivl om, at både præster og menighedsråd har arbejdet hårdt og kreativt for, at kirkelivet har levet videre så godt som muligt. Det er blandt andet sket ved at sende ugens prædiken via sociale medier. Der er endda eksempler på flere til tilhørere til en prædiken på nettet i forhold til en traditionel prædiken, der som bekendt kræver, at folk kigger forbi kirken. Der vil dog stadig være faste kirkegængere, der ikke kan være med på de betingelser, og det kan ikke være rigtigt. Derfor var det glædeligt at læse, hvad provesteforeningens formand Peter Birchs blandt andet havde at sige om ministeriets idé: "Når vi genåbner, skal det være for, at vi kan samles. Den her udmelding lægger op til en påskefejring efter først til mølle-princippet, og det er uigennemtænkt. Det er uacceptabelt at gøre gudstjenesten til noget for nogle. Gudstjenesten er og skal altid være åben for alle". Om det er Peter Birchs udmelding, Joy Mogensen har fået tilsendt, eller om hun har slået øverste etage til efter en nedsmeltning, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Et eller andet er der i hvert fald sket fra 1. april til 2. april, for kirkerne forbliver lukket i påsken, og sådan skal det selvfølgelig være.

Annonce