Annonce
Sport

Rusland er favorit til at snuppe guldet

Stine Jørgensen i kamp med Ruslands Anna Vyakhireva i forbindelse med EM-slutrunden i Frankrig for et år siden. Danmark fik klø i den kamp, og det vil være en stor overraskelse, hvis der er ændret på det styrkeforhold ved VM-slutrunden i Japan. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tilgangen af succestræner Ambros Martin har med garanti ikke gjort Rusland ringere. Frankrig kan også gå hele vejen, mens det ser noget sværere ud for Norge, Holland og ikke mindst Danmark.

JAPAN - KUMAMOTO: Nu går det som bekendt ikke altid som præsten prædiker, men det er godt nok svært at komme udenom Rusland, når det handler om at pege på en favorit til at snuppe VM-guldet med hjem fra Japan.

Russerne har igen et helt igennem frygtindgydende hold, selvom playmaker Daria Dimitrieva, der er Jan Leslies absolutte stjernespiller i CSKA Moskva, er udenfor med en skade.

Holdets absolutte stjerne er Anna Vyakhireva på højre skade. Hun er en helt igennem fabelagtig spiller, og hun er ofte i stand til at afgøre kampene ene kvinde. Lille, elegant, utrolig fintestærk og med en eminent evne til at tage de rigtige beslutninger i stort set enhver situation.

Rusland, der er forsvarende olympisk mester, er blevet femmer ved de to seneste VM-slutrunder, så der er noget at revanchere. Dengang var det uden legendariske Yevgeni Trefilovs barske ledelse, men bjørnen har trukket sig tilbage til en stilling som vicepræsident i det nationale håndboldforbund efter massive hjerteproblemer.

Afløseren er imidlertid ikke en hr. hvem som helst. Spanske Ambros Martin, der i en årrække vandt Champions League-titler på stribe med ungarske Györ, er ny mand på posten. Så han ved bedre end de fleste, hvad det handler.

I det daglig er Martin træner for storholdet Rostov-Don i Rusland med en vis Vyakhireva på holdet, så mon ikke han kan få det bedste ud af de russiske kvinder. Guldpotentialet er der i hvert fald.

Annonce

En frygtindgydende trup

Og så ved vi jo også, at Frankrig stort set altid er med, når de sjove slutrundekampe skal spilles. Træner Krumbholz er snu, og han har igen en frygtindgydende trup til rådighed. Derfor har "Les Bleus", der er forsvarende verdensmester efter triumfen i Tyskland tilbage i 2017, bestemt en mulighed for at gå hele vejen.

I det næste lag finder vi nationer som Norge og Holland, men umiddelbart ser det hele noget udfordrende ud for de norske jenter, der har mere end en håndfuld af de bærende spillere siddende udenfor med skader. Det giver selvfølgelig chancen til andre, men har de kvaliteten, når tingene snerper til? Det er bestemt ikke sikkert.

- Vi er i hvert fald ikke favorit denne gang. Det er en ny rolle, og den indgangsvinkel er måske slet ikke så dårlig, vurderer Sanna Solberg.

Og hvad kan Holland uden Nycke Groot, der har været holdets omdrejningspunkt i en længere periode? Det blive også spændende at se, men Estavana Polman og holdkammeraterne er i hvert fald kandidat til en semifinale.

Så er der jo Danmark.

Man kan have bange anelser efter EM i Frankrig sidste år, hvor de røde-hvide fik tørre tæsk af Rusland, Frankrig og Serbien. Ved den lejlighed var styrkeforskellen alarmerende.

En semifinale vil være formidabelt, og det er nok desværre heller ikke videre sandsynligt, men vi lader os hellere end gerne overraske. Det er helt sikkert, og vi kan vel godt blive enige om, at der meget snart er brug for et stort resultat fra kvindelandsholdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Navne

Succesrig højskole søger ny forstander

Annonce