Tarm

Rumskibe fra Ådum

Et rumskib under udførelse kræver koncentration. Foto: Bodil Kronborg
4.-, 5.- og 6.-klasserne på Ådum Børneunivers bygger rumskibe og designer logoer til rumdragter.

Ådum: Håndværk og design er et kreativt fag, som eleverne i de ældste klasser på Ådum Børneunivers ser på som noget særligt.

Det aktuelle emne har fået overskriften: "Rumskibe - mod det uendelige univers". Emnet strækker sig over syv-otte uger og har fanget interessen hos både lærere og elever.

Lærer Kasper Egerup har lavet oplægget og indledte med at fortælle om rumskibe. Han og kolleger er sammen med 4.-, 5.- og 6.-klasserne om emnet hver fredag formiddag. Der blev vist film om rumfarten, inden hver gruppe fik en papkasse udleveret. Opgaven lød på at bygge et rumskib, som kunne være i kassen og forsynet med snore til ophæng.

Derefter var det op til hver gruppe at planlægge, hvordan deres rumskib skulle se ud, lave en skitse med mål i de rigtige forhold og få arbejdstegningen godkendt af mindst to lærere i teamet.

Lærer Hans Henrik Helth underviser om rumskibe. Foto: Bodil Kronborg

Kreative opgaver

En liste over de ting, der skulle bruges og skaffes hjemmefra, viste, at pap var det oplagte materiale sammen med plastik, stof, dioder, papmaché og meget andet. Eleverne er langt på vej med opgaven og har tænkt kreativt med også lys og lyd til deres rumskib.

Grupperne designer deres eget logo, som er det mærke, besætningen har på deres rumdragt. For hver elev er det en kreativ opgave at sy sit eget stofmærke med logo.

Som det sidste skrives en historie, hvor hver gruppes rumskib er omdrejningspunktet.

Når det hele forløbet er nået igennem, vil der blive lavet en udstilling på skolens bibliotek. Forarbejdet lader ikke tvivl om, at den udstilling bliver et besøg værd.

/Bodil

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce