Annonce
Tarm

Rumskibe fra Ådum

Et rumskib under udførelse kræver koncentration. Foto: Bodil Kronborg
4.-, 5.- og 6.-klasserne på Ådum Børneunivers bygger rumskibe og designer logoer til rumdragter.

Ådum: Håndværk og design er et kreativt fag, som eleverne i de ældste klasser på Ådum Børneunivers ser på som noget særligt.

Det aktuelle emne har fået overskriften: "Rumskibe - mod det uendelige univers". Emnet strækker sig over syv-otte uger og har fanget interessen hos både lærere og elever.

Lærer Kasper Egerup har lavet oplægget og indledte med at fortælle om rumskibe. Han og kolleger er sammen med 4.-, 5.- og 6.-klasserne om emnet hver fredag formiddag. Der blev vist film om rumfarten, inden hver gruppe fik en papkasse udleveret. Opgaven lød på at bygge et rumskib, som kunne være i kassen og forsynet med snore til ophæng.

Derefter var det op til hver gruppe at planlægge, hvordan deres rumskib skulle se ud, lave en skitse med mål i de rigtige forhold og få arbejdstegningen godkendt af mindst to lærere i teamet.

Lærer Hans Henrik Helth underviser om rumskibe. Foto: Bodil Kronborg

Kreative opgaver

En liste over de ting, der skulle bruges og skaffes hjemmefra, viste, at pap var det oplagte materiale sammen med plastik, stof, dioder, papmaché og meget andet. Eleverne er langt på vej med opgaven og har tænkt kreativt med også lys og lyd til deres rumskib.

Grupperne designer deres eget logo, som er det mærke, besætningen har på deres rumdragt. For hver elev er det en kreativ opgave at sy sit eget stofmærke med logo.

Som det sidste skrives en historie, hvor hver gruppes rumskib er omdrejningspunktet.

Når det hele forløbet er nået igennem, vil der blive lavet en udstilling på skolens bibliotek. Forarbejdet lader ikke tvivl om, at den udstilling bliver et besøg værd.

/Bodil

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce