Annonce
112

Rumænsk tyvebande: Nu er de dømt og udvist efter milliontyverier

Tre personer, som alle er rumænske statsborgere, blev onsdag eftermiddag dømt og udvist ved Retten i Viborg. Arkivfoto: Preben Madsen.
Et ægtepar og endnu en mand blev onsdag idømt ubetingede fængselsstraffe og udvist af Danmark for milliontyverier af GPS-udstyr, værktøj og meget andet. De var også mistænkt for indbrud i Vestjylland, som de dog ikke blev tiltalt for.
Annonce

RINGKØBING/SKJERN/VIBORG: - Er det her noget, som I har stjålet, spørger anklager Jakob Kjær endnu engang, mens han peger på et billede af nogle af de mange tyvekoster.

- Daaa, da, da, siger den 29-årige mand på rumænsk, mens han fægter med armene og trækker på skulderen.

- Han siger ja, fortæller hans tolk efterfølgende.

Onsdag blev en tyvebande med base på Viborg-egnen idømt ubetingede fængselsstraffe og udvisning af Danmark. De tre blev kendt skyldige i en lang række indbrud og tyverier, som for de flestes vedkommende blev begået omkring Viborg i juli. Politiet kom på sporet af tyvene efter et indbrud hos Nr. Vium Maskinstation ved Videbæk i marts og april i år. De to indbrud var del af en bølge af indbrud hos vestjyske maskinstationer, hvor der blev stjålet især GPS-udstyr for millioner af kroner. Politiet mistænker de rumænske tyve for også at stå bag disse indbrud, men manglede fældende beviser for også at få banden dømt for disse indbrud. Til gengæld kunne politiet efter indbruddene i Nr. Vium spore sig frem til de tre nu dømte rumænere.

De tre personer er den 37-årige mand, Catalin Al-Mic, som efter retsmødet fik en ubetinget fængselsstraf på et år og ni måneder, 29-årige Iulian Ochea, som fik to års fængsel, og hans 40-årige hustru, Maria Ochea, som retten idømte ét års ubetinget fængsel.

Alle tre blev i samme omgang udvist til Rumænien. De to mænd fik forbud mod at komme ind i Danmark nogensinde igen, og kvinden må først krydse den danske grænse igen om 12 år.

De tre rumænere er dømt for at have begået disse indbrud og tyverier:

 • Resenvej i Karup, 21.-22. juli, hvor de stjal GPS-udstyr, CO2-svejser og værktøj for mindst 250.000 kroner.
 • Vester Moselundvej ved Bording, 15.-16. maj, hvor de bl.a. stjal GPS-udstyr, en ATV, en trailer m.m. for mindst 310.000 kroner.
 • Horsdalvej ved Viborg, 4.-26. juli, hvor de stjal værktøj m.m. for 5000 kroner.
 • Horsdalvej ved Bjerringbro, 5. juli-4. august, hvor de stjal værktøj for 7000 kroner.
 • Silkeborgvej ved Viborg, 16.-17. juli, hvor de stjal værktøj for 12.000 kroner.
 • Silkeborgvej ved Viborg, 25. juli, hvor de stjal en ATV til 45.000 kroner.
 • Teglværksvej ved Bjerringbro, 16. juli, hvor de stjal værktøj og mad fra fryseren for 8500 kroner.
 • Mønstedvej ved Karup, 19.-20. juli, hvor de stjal svejseapparat, cykler m.m. for 20.000 kroner.
 • Villemosevej ved Hjerm, 27.-29. juli, hvor de stjal en ATV til 134.000 kroner.
 • Demstrupvej ved Viborg, 24.-31. juli, hvor de stjal en bådmotor til 3000 kroner.
 • Holbergsgade i Frederiks, 24. juli, hvor de stjal tre cykler for 13.000 kroner.
 • Landal Søhøjlandet ved Gjern, 24.-25. juli, hvor de stjal fire cykler for 13.000 kroner.
 • Hobrovej ved Fastrup, Tjele, 29.30. juli, hvor de stjal GPS-udstyr for 529.566,60 kroner.
 • Ukendte gerningssteder i Danmark, 15. juli-6. august, hvor de stjal 38 stk. værktøj for 42.250 kroner.
Annonce

Lastbil blev standset

De tre rumænere kørte i begyndelsen af juli fra Rumænien til Danmark i en bil, som den 37-årige mand havde stjålet fra sin mor. De kørte til en ejendom på Træholtvej mellem Rødkærsbro og Ans, hvor de havde lejet et hus i Maria Ocheas navn.

Lige fra den rumænske trios første dag på Viborg-egnen begyndte rækken af indbrud, og forbrydelserne fortsatte helt frem til, at de tre personer blev anholdt i det lejede hus 6. august ved en større politiaktion.

Seks af tyverierne blev begået omkring Rødkærsbro, tre i Karup-området, et enkelt af fandt sted i Tjele, og de øvrige blev begået uden for Viborgs kommunegrænse.

I løbet af den måned, hvor de tre rumænere var på fri fod i Danmark, og hvor de havde base på Træholtvej, nåede de blandt andet at stjæle kostbart GPS-udstyr, to ATV’er (firehjulede motorkøretøjer, red.), en håndfuld cykler og en masse værktøj. Alt i alt løb værdien af tyvekosterne op på 1,1 millioner kroner.

Alle disse ting og sager havde trioen i begyndelsen af august proppet ind i en lastbil, som Iulian Ochea havde bestilt til at fragte tyvekosterne hjem til Rumænien.

Uheldigvis for de tre tyve blev denne lastbil fundet og standset, inden den nåede syd for Silkeborg, og dagen efter kunne politiet altså anholde de tre personer på deres adresse uden for Rødkærsbro.

Annonce

- Stjålet, det har jeg

I retten onsdag var de alle tre mødt op i afslappet træningstøj. Med flakkende blikke og rynkede bryn kiggede de frem i luften, mens tolken simultanoversatte anklagerens oplæsning af det lange anklageskrift.

Begge de to mænd erkendte blankt, at de havde stået bag langt de fleste af tyverierne. Kvinden derimod nægtede sig skyldig i det meste. Hun forklarede, at hun flere gange havde sagt til de to mænd, at de skulle lade være med at køre rundt og stjæle. Hun erkendte dog, at hun godt havde vidst, hvad de lavede, og at hun også selv hjalp til ved et enkelt indbrud.

Under afhøringerne af de tre kom det frem, at de ofte kørte ud fra deres hus og kiggede efter potentielle steder at begå indbrud. Indbruddene begik de så - for de flestes vedkommende - om natten. Og hvordan gjorde de så det?

- Vi stod bare ud af bilen og gik ind og stjal tingene, forklarede Catalin Al-Mic ganske simpelt gennem tolken.

- Jeg kender ikke adresserne, men stjålet - det har jeg, sagde han, da anklager Jakob Kjær med billeder forsøgte at hjælpe hans hukommelse på vej.

Annonce

Ingen ankede

I løbet af retsmødet viste det sig, at de to herrer også tidligere har været fængslet på grund af tyverier uden for hjemlandet. Catalin Al-Mic har senest siddet bag tremmer i to et halvt år i Italien, og Iulian Ochea har inden for de sidste fem år været fængslet både i Tyskland og i Frankrig.

I dommen mod de tre rumænere lagde retten vægt på, at de havde begået så mange forskellige tyverier for samlet set 1,1 millioner kroner, og derudover spillede det ind i dommen, at de tre var kommet til Danmark med det formål at stjæle. Modsat havde tyvene holdt sig fra at begå indbrud i private hjem, påpegede dommeren i formildende retning.

De to mænd blev begge dømt for 17 forhold af indbrud og tyverier. Kvinden blev ved langt de fleste forhold "blot" dømt for medvirken til tyveri. Ud over fængselsstraffene og udvisningerne konfiskerede retten 800 euro (cirka 6000 kroner) hos Catalin Al-Mic og et næsten tilsvarende beløb hos Iulian Ochea.

Ingen af de tre dømte ønskede efterfølgende at anke dommen.

Annonce

Her boede de og begik indbruddene

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Justitsminister har bedt om redegørelse af kræmmermarkedsag: Rigspolitiet og Midt- og Vestjyllands Politi beklager vildledning

Annonce