Vestjylland

Rumænere studerer velfærd i Vestjylland

11 rumænere er inviteret til Holstebro for at se nærmere på den danske velfærdsmodel. Foto: Morten Stricker

Laurids Søndergaard og Martin Agerskov har i 13 år drevet en stor gård med svineavl i Rumænien. I denne uge har de inviteret 11 politikere og skolefolk fra Rumænien til Holstebro for at se på dansk velfærd i Vestjylland.

Vestjylland: Danmark og Rumænien er begge medlemmer af EU.

Alligevel er forskellen på de to EU-lande meget stor. Selv om det snart er 30 år siden, at diktaturet faldt i det østeuropæiske land, er forskellen stadig voldsom, når det kommer til velfærd og social sikkerhed.

Det har svineavler Laurids Søndergaard fra Munkbro ved Holstebro og hans kollega Martin Agerskov fra Resen erfaret i de seneste 13 år, hvor de har ejet en stor svineproduktionsgård i Rumænien.

Produktionen af svin efter dansk model har vakt stor glæde og opsigt i det rumænske lokalområde, der er placeret 100 kilometer fra hovedstaden Bukarest. Det har givet arbejde til mange rumænere. I december fik de to danske svineavlere det rumænske amts CSR-pris for det social engagement i lokalområdet.

I gennem årene er der talt meget om forskellene mellem Danmark og Rumænien, når danskerne har været på besøg i Rumænien. I denne uge er 11 borgmestre og skolefolk inviteret til Holstebro for at se nærmere på den danske velfærdsmodel for at give rumæneren inspiration til at udvikle deres eget lokalområde.

Besøget i Holstebro og nærmeste omegn kommer rundt i mange kroge af den offentlige sektor. Der er besøg i BUM i Mejdal, Uddannelsescenter Holstebro, plejehjem på Thyholm og rådhuset i Holstebro. Der skal naturligvis også ses på landbrug. Dagbladet mødte de rumænske gæster, mens de var til oplæg hos landbrugsrådgivningsfirmaet Sagro i Nupark.

- Besøget er et inspirationsbesøg, hvor vi ønsker at fokusere på uddannelse og miljø. Vi synes, at den danske måde er helt unikt, hvor involvering og motivation er meget brugt i Danmark. Det mangler i Rumænien. Derfor denne invitation til vore lokale politikere og samarbejdspartnere i Rumænien. Det er også et led i vores CSR-politik, hvor vi ønsker at være med til at udvikle de rumænske lokalsamfund, siger Laurids Søndergaard.

De rumænske gæster er imponeret over, hvordan de danske uddannelser er organiseret. Foto: Morten Stricker

Imponerede rumænere

De besøgende fra Rumænien kan lide, hvad de ser og oplever i Danmark. Men de er helt klar over, at den danske model er et godt stykke fra den rumænske virkelighed.

- Det er exceptionelt. Man er meget gode til at organisere i Danmark. Uddannelsessystemet er meget veludviklet. Det er meget imponerende, at næsten alle, der afslutter en uddannelse i Rumænien, får et arbejde bagefter. I Rumænien er det kun halvdelen, der får job. Vi har lavet nogle fejl i de seneste 30 år. Vi tager nok også nogle beslutninger lidt for hurtigt. Vi er latinere. I Danmark er folk mere rolige og tænker lidt mere over tingene, siger viceamtsborgmester Ion Minzina fra Arges Amt, der har 650.000 indbyggere.

Han er meget glad for, at vestjyske landmænd investerer i Rumænien.

- Jeg må sige, at danskerne er meget seriøse at arbejde sammen med. Det fungerer godt, at de to rumænere, der driver gården, først har arbejdet i Danmark. Vi er meget glade for deres sociale engagement, siger den rumænske amtsborgmester, der får opbakning af de lokale borgmestre.

- Danmark er meget foran Rumænien. Det har taget lang tid, efter at det kommunistiske styre faldt for 30 år siden. Rumænerne har meget at arbejde med, inden de kommer op på det danske niveau, siger borgmester Petre Funie, der er tidligere professionel håndboldspiller.

- Alt i Danmark er godt organiseret - fra vuggestuen til skolen. Det er godt styr på det i Danmark, hvor der også er rigtig god orden, siger den kvindelige rumænske borgmester Liana-Corina Duna.

Det officielle besøg sluttede torsdag.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Vestjylland

Opgiver sin selvstændighed: Jyden Bur solgt

Vestjylland

Politiker: Vi skal ikke sælge ud af vores guld

Vestjylland

Grundejerformand: Vi er i dialog med kommunen, men det er en noget ulige snak

112

Tagrender smeltede og vinduer sprang: Tre sommerhuse reddet i sidste sekund

Vestjylland

Udstilling: Fjand Gårdbutik viser malerier fra Grønland og Andalusien

Vestjylland

Lystbækgaard gør klar til påskemarked

Ringkøbing-Skjern

Færre vestjyder dyrker idræt i foreninger - men esport hitter stort