Annonce
Læserbrev

Roterer Grundtvig mon? Folkelig fællessang og forståelse

Læserbrev: Viggo Kirkevang Nielsen er ikke den første og sikkert heller ikke den sidste, der har påstået, at noget har fået Grundtvig til at rotere i sin grav på Køge Ås. Det skal man passe på med, for gamle Grundtvig lod sig inspirere af det han mødte. Den nordiske mytologi, en katolsk tænker, tysk romantik og engelsk liberalisme var noget af det, han forstod at samarbejde til hans egen glade og åbne kristendom. Han har formentlig aldrig mødt en muslim; men hvis nogen kunne skabe synteser til dem, var det formentlig Grundtvig.

Selvom Grundtvig er hovedleverandør til den danske Højskolesangbog, har han ikke monopol. Han er med, fordi han er rasende god. Men det er andre også. Der er fantastiske sange af mennesker, der i bund og grund er uenige i det kristne grundsyn, for eksempel Halfdan Rasmussen og PH.

Kravene til sangene er mange. De skal være sangbare til fællessang, og de skal ville noget. Desuden skal de være folkelige; men det folkelige er altid under udvikling, og sange kan byde ind på den udvikling. For eksempel var Grundtvigs Hvad er det min Marie ude i nogle udgaver fordi samtiden var betænkelig ved Grundtvigs direkte måde at beskrive kærlighed på (hjertefavnetaget). Sange kommer ind, og så må tiden vise, om de har et liv. Kun på den måde kan man udvikle sangbogen og folkeligheden. Alternativet er en slags menighedssangbog, som kun har sange, som allerede er accepteret, og som vil det samme som alle de andre.

Ramadan i København er såmænd bare en stemningsbeskrivelse af livet, indrammet af ordene: Ramadan i København. Om kvaliteten er god nok, skal sangbogsudvalget nok vurdere; men sangens tekst er så almen, at enhver kan synge den uden at få forstyrret sit grundsyn.

Da den nuværende udgave skulle laves, var undertegnede formand for Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark. Dengang forsøgte vi at få nydanskerne til at bidrage. Desværre uden held, fordi sangtraditionen ikke er på samme måde som i vores kultur. Hvis det lykkes nu, er vi nået et skridt nærmere en forståelse af folkelighed, som har gode perspektiver. Måske er det lige netop den folkelige fællessang, der kan skabe større forståelse og større udvikling.

Så hvis ikke Grundtvig roterer på fuld kraft, vil jeg tillade mig at citere ham: Til et folk de alle høre, som sig regne selv dertil, Har for modersmålet øre, har for fædrelandet ild.

Annonce
Grundtvig-statue i gården ved Vartov Kirke. Foto: Nils Lund Pedersen / Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Narkokørsel koster kørekortet

Læserbrev

Jeg kommer snart på besøg: Vi er nødt til at hjælpe hinanden

Læserbrev: Jeg er beæret over, at de lokale håndværksvirksomheder har sagt ja til, at jeg skal stå i spidsen for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland. Der venter mange opgaver forude. Vi skal fortsætte med at prioritere erhvervsvenligheden i vores lokale kommuner, og vi skal fortsætte det lange seje træk med allerede i folkeskolen at vise eleverne de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver. Ringkøbing, Struer, Skive og Holstebro gør en stor indsats i det partnerskab, kommunerne har med Dansk Byggeri. Jeg håber, at også Lemvig, Viborg, Herning og Ikast-Brande vil støtte op om den dagsorden og indgå en partnerskabsaftale med os. Hvis vores lokale virksomheder også i fremtiden skal kunne finde deres medarbejdere i nærområdet, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Både nu og i fremtiden vil den grønne dagsorden også komme til at påvirke alt fra vores hjem til vores arbejdspladser, og her spiller vores lokale bygge- og anlægsvirksomheder en stor rolle. Der skal bygges mere bæredygtigt, der skal energirenoveres, så vi bruger så lidt energi som muligt, og både maskiner og byggematerialer skal have mindst mulig CO2-udledning. Jeg håber, at kommunerne vil tage de første skridt og være med til at sætte skub i den grønne udvikling i Midt- og Vestjylland. Og politikerne på Christiansborg skal sørge for de rigtige rammer, der gør det muligt og attraktivt for både kommuner og private at følge den grønne sti. Jeg glæder mig til at komme rundt i Midt- og Vestjylland og møde både borgmestre, kommunaldirektører, embedsmænd lærere, elever og virksomheder. Jeg ser frem til, at vi både lytter til hinanden og hjælper hinanden med at sikre, at vores lokalområde også i fremtiden vil være attraktivt for både virksomheder og borgere.

Annonce