Annonce
Navne

Ros til ny uddannelse i borgernær sygepleje

Anne Døssing, der er lektor, ph.d. og ansvarlig for specialuddannelsen i borgernær sygepleje ved VIA University College, holder tale ved dimissionen af de første sygeplejersker, der har været på den nye efteruddannelse. Sygeplejerske Camilla Bruun Højhus fra Ringkøbing-Skjern Kommune deltog på holdet. Pressefoto
Det første hold sygeplejersker har netop gennemført den nye specialuddannelse i borgernær sygepleje - herunder Camilla Bruun Højhus fra Ringkøbing. Både kommuner og regioner roser efteruddannelsen, der er til gavn for syge og ældre borgere.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: "Vi er meget begejstrede. Det er fantastisk, så meget sygeplejerskerne på uddannelsen lærer i forhold til de opgaver, vi står med i hjemmeplejen og på plejecentrene," siger Else-Marie Hansen.

Hun er udviklingssygeplejerske i Skive Kommune og vejleder for de sygeplejersker, kommunen har sendt på en ny specialuddannelse i borgernær sygepleje.

Målet med specialuddannelsen i borgernær sygepleje er at styrke det nære sundhedsvæsen, hvilket i takt med flere syge og ældre borgere bliver mere og mere afgørende.

I Region Midtjylland har 32 sygeplejersker fra kommunerne deltaget på første hold på den nye efteruddannelse, som strækker sig over ét år - herunder Camilla Bruun Højhus fra Ringkøbing.

Specialuddannelsen i borgernær sygepleje

Specialuddannelsen i borgernær sygepleje blev oprettet i 2018 i samarbejde mellem KL, Sundhedsstyrelsen. De praktiserende lægers organisation PLO og Danske Professionshøjskoler.

Målgruppen er sygeplejersker, som er ansat i kommuner og almen praksis.

Efteruddannelsen strækker sig over ét år med i alt 40 uger - fordelt med 6 ugers praksisnær teoriundervisning VIA University College eller anden professionshøjskole, 6 ugers ekstern klinik på eksempelvis hospitaler eller almen praksis og 28 ugers klinisk uddannelse på eget ansættelsessted.

Annonce

Praktik på hospitaler

Deltagerne er primært sygeplejersker fra plejehjem og hjemmeplejen i kommunerne, som påtager sig flere og mere krævende opgaver i takt med, at flere ældre bliver boende i eget hjem, bliver udskrevet hurtigere fra hospitalerne og lever længere med flere sygdomme.

"Det, vi oplever i kommunerne i dag, er, at vi står med meget komplekse plejeforløb, som kræver tæt samarbejde mellem hospitaler, almen praksis og kommuner. Og det er netop det samarbejde, den nye uddannelse styrker," fremhæver Else-Marie Hansen fra Skive Kommune.

Hun roser, at sygeplejerskerne i løbet af uddannelsen både kommer i praktik på forskellige hospitalsafdelinger og i psykiatrien - ud over at være på skolebænken hos VIA i Viborg. Herudover består efteruddannelsen af et skift mellem teori og praksis på egen arbejdsplads.

Annonce

Smidiggør samarbejdet

Anne Døssing, der er lektor, ph.d. og ansvarlig for specialuddannelsen i borgernær sygepleje ved VIA University College understreger det unikke i, at deltagerne både får teoretisk viden, som de anvender på deres egen arbejdsplads i kommuner og almen praksis, og tillige kommer ud på sygehusene, hvor de møder det personale, de dagligt samarbejder med via telefon og IT.

Annonce

Region: Uddannelsen rammer plet

Hospitalerne i Region Midtjylland er lige så begejstrede for den nye efteruddannelse som kommunerne.

"Uddannelsen rammer plet. Vi har flere og flere patienter med langvarige sygdomsforløb, som er fælles for kommuner og region. Derfor giver det god mening, at den nye efteruddannelse har fokus på overgangene mellem hjemmepleje og sygehus," siger Anne Marie Lerche.

Hun er uddannelseskoordinator ved Hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland og blandt andet ansvarlig for at finde klinikpladser på hospitalsenhedens medicinske, kirurgiske, gerontologiske og onkologiske afsnit samt ambulatorier til deltagerne på specialuddannelsen i borgernær sygepleje.

Annonce

Korte indlæggelser kan undgås

Ifølge Anne Marie Lerche har flere kursister givet udtryk for, at de korte indlæggelser, de henviser ældre og syge borgere til, i flere tilfælde med fordel kan undgås. Nogle gange gør sygeplejerskerne på hospitalet ikke andet, end man som hjemmesygeplejerske selv kunne gøre - for eksempel give patienten væske eller febernedsættende medicin.

"I de tilfælde giver det ikke mening at indlægge ældre, svage patienter igen og igen. Den indsigt har hjemmesygeplejerskerne kun erfaret igennem den her uddannelse. Så allerede nu kan vi se, at de træffer nogle andre beslutninger, der har fokus på patientens tarv. Og det er da det fornemste, vi kan gøre som repræsentanter i sundhedsvæsnet," betoner Anne Marie Lerche.

Annonce

Organisatorisk tillid er afgørende

Lektor Anne Døssing fra VIA pointerer, at netop kendskabet og tilliden til hinanden på tværs af sektorer er afgørende, hvis det borgernære sundhedsvæsen skal fungere.

"Vores evalueringer viser, at specialuddannelsen i borgernær sygepleje er med til at udvikle organisatorisk tillid. Frem for, at man som hjemmesygeplejerske ringer til en afdeling, man ikke ved, hvad er, har man nu mødt nogle forhåbentligt rare og dygtige mennesker. Dermed er det lettere at tage kontakt, når der opstår usikkerheder omkring en borger,” siger Anne Døssing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

For tredje dag i streg er der smittede: Fem personer er testet positive siden fredag

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tre fodboldhold i Ringkøbing IF påvirket af corona - en spiller er testet positiv

Annonce