Kultur

Roman: Sfærernes kamp

I fransk succesforfatters nye roman har filosofiske dommedagsprofetier overtaget den saglige fortælling.

Muriel Barbery, forfatter og filosof fra Bourgogne, betog en hel verden, da hun udsendte sin underfundige roman "Pindsvinets elegance", som kom på dansk i 2009. Den handlede om den fattige portnerske med det rige indre liv, som tog fusen på de overfladiske rige familier i en ejendom i Paris.

Nu foreligger så Barberys "Maria og Clara/Alfernes liv" i flot oversættelse ved Jesper Tang. Han har forsøgt at anskueliggøre på dansk, hvad Barbery i sin søgen efter at forene himmel og jord og natur og mennesker har formuleret på fransk. I et sprog, der sine steder er så højtragende naturromantisk, at selv den smukkeste enhjørning må stille sig hen i et hjørne og spørge: Hvad vil forfatteren med denne bog?

"Maria og Clara/Alfernes liv" er fortællingen om de sidste tider. En slags apokalypse, hvor de to små forældreløse piger Maria og Clara er medierne, som naturen og alfernes råd handler igennem. De vokser op fjernt fra hinanden. Maria hos en bondefamilie i Bourgogne. Clara hos en enfoldig præst i Umbrien, senere Rom, hvor hun betager alle (alferne) med sit virtuose klaverspil. Når Clara spiller, begynder Maria at kunne høre hende. Og sammen får de adgang til et åbenbaringssyn af broen. Den, der forbinder alfernes og åndernes rige med det menneskelige. Men først skal de forhindre den ultimative krig i de sidste tider.

"Maria og Clara/Alfernes liv" er således skrevet over den læst, der netop definerer, hvad ordet apokalypse betyder i jødisk og kristen mytologi, men det gør den ikke mere forståelig. Pindsvinet er derfor langt at foretrække for Maria og Clara. Her er Muriel Barbery gået grassat som filosof og dommedagsprofet og har svigtet som forfatter - hvis da målet her er at række ud efter læseren og tage ham/hende med ind i en fortælling, der giver mening for andre end filosoffer. Roman: Muriel Barbery: "Maria og Clara/Alfernes liv"

Oversat af Jesper Tang, 285 sider, Tiderne Skifter

0/0
Kultur

Vores Smag: Bondegårdsæg med smag af vestkysten

Kultur

Se billederne: En populær påsketradition - traktorerne trak folk til

Samlerne For abonnenter

Cola-Kenneths afhængighed blev til en hobby: Samler på colaer, du aldrig har hørt om