Annonce
Ringkøbing-Skjern

Rohde om sin gamle kritik af Indre Mission som sort: - Det var ikke min stolteste time som folketingsmedlem

Løsgængeren Jens Rohde rygtes af flere medier til Kristendemokraterne. Det har sat gang i en baglandsdiskussion. I Vestjylland har man nemlig ikke glemt, at han kaldte Hvide Sande-præst for sort. I dag siger han, at det var udtryk for hans egen manglende rummelighed. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den i øjeblikket partiløse Jens Rohde erkender, at det var ham, der manglede rummelighed, da han i sin tid kaldte Hvide Sande-præst og Indre Mission for sort og blev væk fra gudstjeneste i protest.

Ringkøbing-Skjern: Mens Jens Rohde, der tidligere har været folketingsmedlem af både Venstre og De Radikale, ifølge flere medier er godt på vej til at blive kristendemokrat, så diskuterer det vestjyske bagland livligt, om det nu også er en god idé.

Ikke mindst fordi den 18 år gamle sag, hvor Jens Rohde som politisk ordfører for Venstre valgte at blive væk fra gudstjenesten ved Folketingets åbning, spøger i kulissen. Den gang kaldte Rohde både Indre Mission og Hvide Sande-præst Thomas Kristensen for sort, som Dagbladet kunne fortælle søndag.

Nu taler han

Først havde Rohde ingen kommentarer til den gamle sag. Men nu skriver han i en mail, at han allerede den gang i 2003 blev belært af sin partifælle Christian Mejdahl om, at hans personlige protest viste, at han hverken var rummelig eller liberal. Et synspunkt han endte med at anerkende.


Jeg tror ikke, at jeg dengang forstod, at rummelighed ikke alene kan defineres ud af mine egne præmisser.

Jens Rohde, folketingsmedlem og løsgænger


"Siden har jeg så også flere gange til adskillige medier tilkendegivet, at det var en barnlig optræden af en umoden politisk ordfører. Man kan og skal ikke hverken fornægte eller foragte andre mennesker deres tro og deres praksis i deres tro - så længe de ikke forhindrer andre i at tro på deres og udøve deres religion i henhold til deres tro - og i øvrigt ikke hverken bryder loven eller udfører social kontrol. Jeg tror ikke, at jeg dengang forstod, at rummelighed ikke alene kan defineres ud af mine egne præmisser", skriver han i mailen.

Annonce

Ok at afvise homovielser

Rohde fortæller også, at han er blevet klogere, blandt andet på vielser af homoseksuelle par. En gang fandt han det uacceptabelt, hvis nogen afviste at vie to mennesker af samme køn. I dag ser han anderledes på sagen.

"Hvis det nu er folks tro, at ægteskabet som hellig pagt er skabt for mand og kvinde, så er det jo helt legitimt, fordi man ikke bare sådan kan ændre folks tro og tvinge dem til at gøre ting imod denne tro. Men det forudsætter, at vedkommende udviser samme rummelighed og ikke søger at forhindre andre i at foretage denne vielse eller giver udtryk for foragt herom", lyder Rohdes udlægning i 2021.

Annonce

Er ikke stolt

Jens Rohde understreger, at han altid har haft et aktivt forhold til kirken og aldrig har lagt skjul på sin tro.

"Det ændrer selvfølgelig ikke på Thomas Kristensens oplevelse fra dengang, men jeg tvivler dels på, at han tillagde mine ytringer særlig vægt, og jeg tror også på, at han har set mig gennem årene fortælle, at det ikke var min stolteste time som folketingsmedlem", skriver Rohde i mailen til Dagbladet.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Claus Juul Jørgensen fylder 60 år og har arbejdet hos Lange i 50 af dem: Som 17-årig købte jeg havemøbler for én million

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Hav styr på støjen, så får I lov: Dambrug får silo-tilladelse, hvis naboklage imødekommes

Debat

Lørdagsklummen: Er Raunonia død? Havde jeg været investor på det, ville jeg have skyndt mig væk

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Skjern For abonnenter

Stjal korkpropper, fugle og en sort sok: Kikset indbrud i jagthus giver betinget fængsel og narkobehandling

Skjern

Skarpe skytter scorede 1500 kroner til klassekassen: Det blev meget spændende til sidst

Ringkøbing

Naboerne ikke begejstrede, men udvalgsflertal siger ja til fodboldgolfbane trods risiko for støvgener

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Tarm

Se før og efter-billederne: Så meget er Tarm Kirke blevet forvandlet for seks millioner kroner

Skjern For abonnenter

Fire unge skarpskytter før DM: Vi har lidt nerver på!

Tarm

Landejendom med skøn udsigt solgt i budrunde: Prisen er en hemmelighed - indtil videre

Annonce