Annonce
Erhverv

Stort galleri: Imponerende sandrobotter tager form

Sidste hånd på værket. Søndag blev sandskulptørerne færdige. Foto: Mads Dalegaard
Årets Sandskulpturfestival åbner den 15. maj med yderst aktuelt tema; det er 17. gang, festivalen holdes.

SØNDERVIG: En kold vind suser hen over Søndervig, og hvirvler sand op, så det knaser mellem tænderne.

Men hvad andet kan man næsten vente sig, når man befinder sig midt i en Sandskulpturfestival!

Der har været travlhed fra morgen til aften de sidste 10 dage på Lodbjergsvej 44, men fra på mandag kan Karsten Nielsen, leder af Sandskulpturfestivalen tage det lidt mere med ro; så er de 40 internationale sandskulptører færdige med deres arbejde, og drager videre ud i verden.

- Så skal jeg lige bruge nogle dage til at få det sidste på plads. Vi skal lige have hegnet skulpturerne ind med reb, og så skal vi have lavet nogle handicapvenlige stenmelsstier, men så er vi også klar til at åbne festivalen den 15. maj, fastslår Karsten Nielsen.

Sandskulpturfestivalen er faktisk færdig en uge, før den plejer.

- Men vi har haft nogle af skulptørerne i gang i Blokhus, og både for at spare tid, penge og belastning af miljøet valgte vi at køre dem direkte til Søndervig, siger han.

Annonce
Årets tema er robotter. Foto: Mads Dalegaard

Robot-tema

Sandskulpturfestivalen har altid et tema, og i år er det robotter.

- Der skal være noget for både børn og forældre, siger Karsten Nielsen.

Da Dagbladet søndag aflægger visit på pladsen, er sandskulptørerne ved at lægge sidste hånd på deres værker.

Som sædvanlig er man ved at gå bagover i beundring over deres tekniske kunnen; Sandskulpturfestivalen er forvandlet til et kig ind i en robotdomineret fremtid - eller er det også nutid? - modelleret i sand!

Øjet møder en 200 meter lang og syv meter høj mur, der omgiver 10 soloskulpturer, formgivet af sandskulptørernes frodige fantasi og store tekniske kunnen.

- En del af kunstnerne har været med i alle 17 år, og jeg kan tydeligt se, at de teknisk er blevet dygtigere og dygtigere, siger Karsten Nielsen.

Han har i øvrigt selv lært at formgive i sand, så sker der mindre skader på skulpturerne kan han sagtens selv reparere dem.

- Men jeg er nu mere til at spille guitar, end jeg er til at modellere, siger han med et skævt smil.

Kæmpeattraktion

Sandskulptørerne kommer fra 18 forskellige nationer, og ifølge Karsten Nielsen elsker de at komme til Søndervig - selv om det altså kan være koldt for fingrene, s om det har været i år.

- De ved, at alting er i orden. Vi sørger for indkvartering på Danland, forplejning og så videre, så de kun skal tænke på deres arbejde. Og sandet fra Willys Grusgrav i Ølstrup er simpelthen det bedste sand i verden, når man skal modellere en skulptur.

Målt på antal besøgende er Sandskulpturfestivalen områdets største attraktion; sidste år var der 128.000 gæster.

- Det plejer at ligge på det niveau, siger Karsten Nielsen.

Han er fuld af optimisme for fremtiden.

- Det kan kun gavne os, at nu kommer Søndervig Feriepark. Ikke nok med, at der bliver flere potentielle gæster; vi vil også kunne nyde gavn af de forbedringer på infrastrukturen i Søndervig, der er planlagt, siger han.

Nu krydser Karsten Nielsen bare fingre for en pæn, afvekslende dansk sommer uden vejrekstremer. Det er bedst for skulpturerne og besøgstallet.

Sandskulpturfestivalen slutter den 27. oktober.

Der arbejdes til det sidste.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skoleledere om folketingspolitikere: Et klart løftebrud!

Læserbrev: Regeringen går mod egne løfter, når den vil spare på erhvervsskoler og gymnasier. 28,9 mio. på erhvervsskolerne og 18 mio. på gymnasier: så meget vil Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative, Alternativet og Liberal Alliance spare om året fra 2021-2023. Dét vil ramme skolerne hårdt. Allerede nu er både erhvervsskoler og gymnasier hårdt ramt af det berygtede 2% omprioriteringsbidrag – en pæn indpakning af en årlig besparelse, der ikke kan undgås at tage en bid af kvaliteten af uddannelserne. Så glæden var stor, da vi kunne se, at denne besparelse var fjernet med finanslovsforslaget for 2020. Nuvel, selv den største optimist forventede nok ikke, at vi fik de penge tilbage, som allerede var forsvundet (og netop allerede taget direkte fra vores unge menneskers uddannelser), men vi var alligevel lettede over at besparelserne nu var fortid! Sådan gik det ikke. Besparelserne er en direkte konsekvens af en underfinansiering af den nye uddannelse: Forberedende Grunduddannelse (FGU). Et manglende budget på intet mindre end 60 millioner! Lad os, før alt andet, slå fast: vi bakker op om den nye FGU. Men vi er uforstående over for, at man ikke har fundet ”nye” penge til dette formål. Det er en svinestreg, intet mindre – at ungdomsuddannelserne igen skal ”bøde” med besparelser for at finansiere nye tiltag. I de kommende 10 år vil vi lokalt i Ringkøbing Skjern se et drastisk fald i størrelsen af ungdomsårgange. Det presser vores ungdomsuddannelser til max. Sammenholdes denne udvikling med de mange besparelser, kan dét at bevare et attraktivt uddannelsestilbud til de unge blive svært udfordret – hvilket vil gå ud over bosætningen. Det vil være en katastrofe for en kommune, der i forvejen har svært ved at tiltrække tilstrækkelig arbejdskraft.

Videbæk

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce