Erhverv

Stort galleri: Imponerende sandrobotter tager form

Sidste hånd på værket. Søndag blev sandskulptørerne færdige. Foto: Mads Dalegaard
Årets Sandskulpturfestival åbner den 15. maj med yderst aktuelt tema; det er 17. gang, festivalen holdes.

SØNDERVIG: En kold vind suser hen over Søndervig, og hvirvler sand op, så det knaser mellem tænderne.

Men hvad andet kan man næsten vente sig, når man befinder sig midt i en Sandskulpturfestival!

Der har været travlhed fra morgen til aften de sidste 10 dage på Lodbjergsvej 44, men fra på mandag kan Karsten Nielsen, leder af Sandskulpturfestivalen tage det lidt mere med ro; så er de 40 internationale sandskulptører færdige med deres arbejde, og drager videre ud i verden.

- Så skal jeg lige bruge nogle dage til at få det sidste på plads. Vi skal lige have hegnet skulpturerne ind med reb, og så skal vi have lavet nogle handicapvenlige stenmelsstier, men så er vi også klar til at åbne festivalen den 15. maj, fastslår Karsten Nielsen.

Sandskulpturfestivalen er faktisk færdig en uge, før den plejer.

- Men vi har haft nogle af skulptørerne i gang i Blokhus, og både for at spare tid, penge og belastning af miljøet valgte vi at køre dem direkte til Søndervig, siger han.

Årets tema er robotter. Foto: Mads Dalegaard

Robot-tema

Sandskulpturfestivalen har altid et tema, og i år er det robotter.

- Der skal være noget for både børn og forældre, siger Karsten Nielsen.

Da Dagbladet søndag aflægger visit på pladsen, er sandskulptørerne ved at lægge sidste hånd på deres værker.

Som sædvanlig er man ved at gå bagover i beundring over deres tekniske kunnen; Sandskulpturfestivalen er forvandlet til et kig ind i en robotdomineret fremtid - eller er det også nutid? - modelleret i sand!

Øjet møder en 200 meter lang og syv meter høj mur, der omgiver 10 soloskulpturer, formgivet af sandskulptørernes frodige fantasi og store tekniske kunnen.

- En del af kunstnerne har været med i alle 17 år, og jeg kan tydeligt se, at de teknisk er blevet dygtigere og dygtigere, siger Karsten Nielsen.

Han har i øvrigt selv lært at formgive i sand, så sker der mindre skader på skulpturerne kan han sagtens selv reparere dem.

- Men jeg er nu mere til at spille guitar, end jeg er til at modellere, siger han med et skævt smil.

Kæmpeattraktion

Sandskulptørerne kommer fra 18 forskellige nationer, og ifølge Karsten Nielsen elsker de at komme til Søndervig - selv om det altså kan være koldt for fingrene, s om det har været i år.

- De ved, at alting er i orden. Vi sørger for indkvartering på Danland, forplejning og så videre, så de kun skal tænke på deres arbejde. Og sandet fra Willys Grusgrav i Ølstrup er simpelthen det bedste sand i verden, når man skal modellere en skulptur.

Målt på antal besøgende er Sandskulpturfestivalen områdets største attraktion; sidste år var der 128.000 gæster.

- Det plejer at ligge på det niveau, siger Karsten Nielsen.

Han er fuld af optimisme for fremtiden.

- Det kan kun gavne os, at nu kommer Søndervig Feriepark. Ikke nok med, at der bliver flere potentielle gæster; vi vil også kunne nyde gavn af de forbedringer på infrastrukturen i Søndervig, der er planlagt, siger han.

Nu krydser Karsten Nielsen bare fingre for en pæn, afvekslende dansk sommer uden vejrekstremer. Det er bedst for skulpturerne og besøgstallet.

Sandskulpturfestivalen slutter den 27. oktober.

Der arbejdes til det sidste.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

Tophistorier

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce