Annonce
Debat

Robotter og varme hænder: Udfordringen bliver kun større

Poul Osmundsen Dagbladet Ringkøbing-Skjern
Annonce

Hele 15,9 procent af alle social- og sundhedshjælpere ansat ved Ringkøbing-Skjern Kommune ender med at få en fyreseddel.

Det er mange - især i betragtning af, at der er så hårdt brug for personale i plejesektoren. Og det er et problem, fordi der bliver stadig flere ældre og stadig flere medborgere med pleje- og pasningsbehov.

På landsplan skyldes en stor andel af fyringerne sygdom; manglende uddannelse af personalet er en anden faktor. Fyringstallene i Ringkøbing-Skjern er en smule over landsgennemsnittet, men problemet er generelt. Fyringsprocenten i eksempelvis Lemvig er imidlertid meget lavere - kun 8,7 procent - så det kan altså lade sig gøre at holde tallet nede.

Formanden for social- og sundhedsudvalget, Lennart Qvist (K), kan ikke umiddelbart forklare, hvorfor vore genboer mod nord har større succes med at holde på folk. Men han fremhæver det fysiske arbejdsmiljø som en udfordring og velfærdsteknologi som "et meget vigtigt tema".

Det har han ret i. For vi kan lige så godt se det i øjnene: Udfordringen med at finde velkvalificeret personale bliver kun større. Der bliver stadig flere ældre og "forbrugere" af plejesystemet, og puljen af potentiel arbejdskraft, hvorfra personalet kan rekrutteres, står til at skrumpe.


Vi kan lige så godt se det i øjnene: Udfordringen med at finde velkvalificeret personale bliver kun større.


For det første bør kommunen undersøge, hvordan Lemvig og andre kommuner, der klarer sig væsentligt bedre end os, formår at holde på arbejdskraften. Er de bedre til at skabe trivsel på arbejdspladsen? Har de andre måder at løse opgaverne på, så den helbredsmæssige belastning bliver mindre? Er de bedre til at videreuddanne personalet?

For det andet kommer vi ikke uden om at skulle investere stort i velfærdsteknologi. Heldigvis, kan man næsten sige, er problemet med hastigt aldrende befolkninger globalt, så der er enorm motivation for at udvikle eksempelvis robotteknologi som supplement til eller endog erstatning for "varme hænder".

Fremtidens ældrepleje byder altså flere teknologiske løsninger, og forhåbentlig kan de også være med til at holde på "de varme hænder".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Byens ældste dametøjsbutik er klar efter corona-pause: Nu håber vi bare, at folk ikke har brugt alle deres penge på nettet

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Annonce