Annonce
Ringkøbing-Skjern

Risiko for oversvømmelse får større betydning på boligmarkedet

- Danske Boligadvokater har gennem mange år opfordret huskøbere til at sikre sig, at kloakforholdene er i orden i forbindelse med handlen. Har man mistanke om utætheder eller for gamle og underdimensionerede kloaksystemer kan en kloakmester foretage en tv-inspektion og afdække situationen, fortæller Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater, som ser positivt på den nye køberadfærd. PR-foto
Varmt vejr og et stigende antal skybrud får mange boligkøberne til at tjekke risikoen for oversvømmelse før de køber bolig, og det får betydning for prisen.

Bolig: Danske Boligadvokater arbejder i hele landet og ser et tydeligt mønster i, at problemer forbundet med klimaforandringer påvirker boligkøbernes vilje til at købe og betale sælgers pris.

- Vi ser, at flere er bevidste om beplantning på grunde. Hvis der findes træer, som giver skygge og som samtidig kan optage store mængder regnvand, så giver det plus i karakterbogen og sikrer sælgeren højere pris, siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater i en pressemeddelelse.

Annonce

Tjekker risiko før køb

Køberne undersøger risiko for oversvømmelse ved skybrud. Risiko for oversvømmelse afhænger i høj grad af boligens placering i terrænet, og hvor let regnvand kan sive ned i undergrunden eller ledes væk på anden måde.

Miljøministeriet (Miljøgis) har lagt kort ud på nettet, hvor man som borger kan finde risikoområder for oversvømmelse i et bestemt område.

- Effekten af skybrud vises ved hjælp af såkaldte bluespots. Et bluespot er en lavning i terrænet, der teoretisk kan fyldes med vand. Kortet viser, hvor meget regn, der skal falde for, at en lavning uden afløb vil blive oversvømmet. Da kortet hverken tager højde for eventuel kloakering eller nedsivning bør man imidlertid indhente yderligere oplysninger for at vurdere risikoen for oversvømmelse, forklarer Jan Schøtt-Petersen.

En dyr ekstraregning

Det koster op mod 400.000 kroner at renovere en kloak og sikre sin kælder. En ekstraregning som stadigt flere boligkøbere siger nej tak til. Mange nye husejere opdager for sent, og først når de er flyttet ind, at der er noget galt. Typisk efter et særlige kraftigt regnskyl, hvor opstigende vand fra kloaksystemet trænger ind i huset.

Klimaforandringer kombineret med store tagflader på husene samt mange kvadratmeter flisebelagte arealer, giver risiko for oversvømmelse. Og risikoen bliver stærkt forøget, hvis kloak og afløb er for små, eller tilstoppede.

Tilstandsrapporten omfatter ikke et kloakeftersyn. Derfor skal man som køber være særlig opmærksom på eventuelle fejlkonstruktioner og skader på kloak og afløb. Hvis der tidligere har været vandskade i huset, må det undersøges nærmere, hvordan skaden opstået, lyder rådet fra Danske Boligadvokater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Hvide Sande-fiskere reddet fra brændende kutter

Skjern

Julehjælpen rykker ud i de næste uger

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce