Annonce
Ringkøbing-Skjern

Risiko for oversvømmelse får større betydning på boligmarkedet

- Danske Boligadvokater har gennem mange år opfordret huskøbere til at sikre sig, at kloakforholdene er i orden i forbindelse med handlen. Har man mistanke om utætheder eller for gamle og underdimensionerede kloaksystemer kan en kloakmester foretage en tv-inspektion og afdække situationen, fortæller Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater, som ser positivt på den nye køberadfærd. PR-foto
Varmt vejr og et stigende antal skybrud får mange boligkøberne til at tjekke risikoen for oversvømmelse før de køber bolig, og det får betydning for prisen.
Annonce

Bolig: Danske Boligadvokater arbejder i hele landet og ser et tydeligt mønster i, at problemer forbundet med klimaforandringer påvirker boligkøbernes vilje til at købe og betale sælgers pris.

- Vi ser, at flere er bevidste om beplantning på grunde. Hvis der findes træer, som giver skygge og som samtidig kan optage store mængder regnvand, så giver det plus i karakterbogen og sikrer sælgeren højere pris, siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater i en pressemeddelelse.

Annonce

Tjekker risiko før køb

Køberne undersøger risiko for oversvømmelse ved skybrud. Risiko for oversvømmelse afhænger i høj grad af boligens placering i terrænet, og hvor let regnvand kan sive ned i undergrunden eller ledes væk på anden måde.

Miljøministeriet (Miljøgis) har lagt kort ud på nettet, hvor man som borger kan finde risikoområder for oversvømmelse i et bestemt område.

- Effekten af skybrud vises ved hjælp af såkaldte bluespots. Et bluespot er en lavning i terrænet, der teoretisk kan fyldes med vand. Kortet viser, hvor meget regn, der skal falde for, at en lavning uden afløb vil blive oversvømmet. Da kortet hverken tager højde for eventuel kloakering eller nedsivning bør man imidlertid indhente yderligere oplysninger for at vurdere risikoen for oversvømmelse, forklarer Jan Schøtt-Petersen.

Annonce

En dyr ekstraregning

Det koster op mod 400.000 kroner at renovere en kloak og sikre sin kælder. En ekstraregning som stadigt flere boligkøbere siger nej tak til. Mange nye husejere opdager for sent, og først når de er flyttet ind, at der er noget galt. Typisk efter et særlige kraftigt regnskyl, hvor opstigende vand fra kloaksystemet trænger ind i huset.

Klimaforandringer kombineret med store tagflader på husene samt mange kvadratmeter flisebelagte arealer, giver risiko for oversvømmelse. Og risikoen bliver stærkt forøget, hvis kloak og afløb er for små, eller tilstoppede.

Tilstandsrapporten omfatter ikke et kloakeftersyn. Derfor skal man som køber være særlig opmærksom på eventuelle fejlkonstruktioner og skader på kloak og afløb. Hvis der tidligere har været vandskade i huset, må det undersøges nærmere, hvordan skaden opstået, lyder rådet fra Danske Boligadvokater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce